החלטה עסקית אחת יכולה להזניק את הארגון קדימה, או לגרום לו לצלול עמוק ואף להביא לסגירתו. המומחה הפיננסי אבירם ארביב (דנוי CFO) מביא 4 טיפים פיננסיים שיעזרו לעסק שלך להצליח כמו במגרש של הגדולים.

החלטות הן חלק חשוב מניהולו של כל ארגון או חברה, אבל לא תמיד פשוט לקבל החלטות כאלה. בחברות גדולות ובסטארטאפים, סמנכ"לי הכספים מנהלים מיליוני ואפילו מיליארדי דולרים, ונדרשים לקבל החלטות הרות גורל. אבירם ארביב מחברת דנוי פתרונות פיננסיים לעסקים תורם מניסיונו לקוראות סאלונה, עם 4 טיפים לקבלת החלטות עסקיות טובות יותר.
טיפ מספר 1: איפה הריטיינר שלך?
כמעט לכל עסק קיימים לקוחות שהעבודה מולם היא בריטיינר – סכום קבוע עבור שירות שחוזר מדי חודש. יש הרבה דברים מאוד טובים בריטיינר. אם בנית את העסק שלך נכון, לקוחות ריטיינר מעצבים את אופי הפעילות של העסק שלך, וגם מעניקים לך הכנסה יציבה ונוחה.
נסי לחשוב – איזה עוד שירותים את יכולה לספק ללקוחותיך בריטיינר? מיהם הלקוחות האלו, ואיפה תוכלי למצוא אותם? אם תעבדי נכון, תוכלי תוך זמן קצר לגייס מספר לקוחות שישארו איתך זמן רב.
טיפ מספר 2: אולי את מתמחרת נמוך מדי?
בנינו, כמה שעות את עובדת למען העסק שלך כל חודש? וכמה את מכניסה?
אם את כמו רוב בעלי העסקים בישראל, את עובדת הרבה יותר מדי שעות, ומרוויחה פחות ממה שציפית. זו אפילו לא שאלה של התמחור הרשמי שלך לשעה. זו שאלה של כמה נכנס בסופו של דבר. הדבר הכי טוב שאת יכולה לעשות במקרה כזה הוא בדק בית – אולי את מתמחרת נמוך מדי? אולי הגיע הזמן להעלות קצת מחירים, כדי שתרוויחי יותר על כל שעה שאת משקיעה?
ומה אם תעלי את המחיר והוא כבר לא יהיה תחרותי? אל תדאגי. הלקוח הנכון שיודע להעריך את איכות השירות שלך ממש מעבר לפינה. אם הוא יתמקח, לגיטימי לתת הנחה קטנה – כל עוד את עדיין מרוויחה.

טיפ מספר 3: מידע, מידע ועוד פעם מידע
בכל החלטה קיים יסוד של חוסר ודאות. הרי אי אפשר לדעת בדיוק איך תשפיע ההחלטה אחת על כל ארגון. איסוף מידע הוא הדרך הנכונה לקבלת ההחלטה הנכונה – בכל תחום, ובעיקר בתחום הפיתוח העסקי.
איזה מידע את צריכה לאסוף כדי לקבל את ההחלטות הטובות ביותר לעסק שלך? ואיפה למצוא אותו? תתפלאי, אבל את מכירה את המידע הזה, אלו המספרים שעומדים מאחורי העסק שלך: כמה זמן את משקיעה בכל לקוח מדי שבוע? כמה כסף הוא מכניס לעסק שלך? כמה כסף או משאבים אחרים (בעיקר זמן) את משקיעה בו?
כל המידע הזה הוא ה- DNA של העסק שלך. כדי לקבל את ההחלטות הנכונות, תצטרכי להכנס לעובי הקורה, וללמוד באופן יסודי את כל הנתונים האלו. רק כך תוכלי להבין כמה כל לקוח באמת שווה לך.
טיפ מספר 4: לקוח לא מתאים? לשחרר!
בהמשך לטיפ הקודם, הנה טיפ נוסף שהרבה בעלות ובעלי עסקים אינם מודעים לחשיבות שלו.
אחרי שהבנת כמה כל לקוח דורש מהעסק שלך וכמה הוא מחזיר, הגיע הזמן לקבל החלטות קשות. אם העסק שלך הוא כמו רוב העסקים בישראל, גם לך יש לקוחות שהעבודה איתם פשוט לא משתלמת – זה יכול להיות כי הם מתעקשים על מחיר נמוך, או יכול להיות כי הם דורשים תשומת לב רבה מדי (פגישות, מיילים, טלפונים…). בשורה התחתונה – אם תבדקי יש סיכוי גבוה שתגלי שיש לקוחות שלא מאפשרים לעסק שלך להתקדם.
הפתרון איננו נעים, אך הכרחי – לשחרר. עסקים הם בשורה התחתונה מערכות יחסים בין בני אדם. וכמו שכולנו יודעים, לא תמיד הכל מסתדר במערכות יחסים, אפילו אם כולם נחמדים ומיודדים. שיחת הבהרה ברוח נעימה ככל האפשר תעזור לך לסיים את הקשר העסקי על הצד הטוב ביותר.
בהצלחה!
אבירם ארביב (CPA, MBA) הוא מומחה פיננסי, ומנכ"ל חברת דנוי – פתרונות פיננסיים לעסקים.