מאת: ד"ר אסנת רזיאל
קשיבות (Mindfulness) היא מודעות שנובעת מתשומת לב מכוונת לרגע הנוכחי ללא כל שיפוטיות. תרגול בקשיבות מלמד אותנו לשמור על מצב של מודעות למחשבות, לרגשות ולחוויות שלנו, ללא שיפוטיות, על בסיס רגעי. האימון בקשיבות מקנה לנו מרחב לפיתוח יחסי המוח – מעיים המאפשר לנו להיות בריאים ומאושרים יותר, כשאנשים שעושים מדיטציה באופן קבוע מראים ירידה בתסמיני לחץ ודיכאון.
מהי חווית הקשיבות?
להיות נוכח ברגע מסוים משמעותו להביט ולהתרכז. כשאתם הולכים בפארק – להתרכז בנופים הנגלים לעיניכם, כשאתם מקשיבים למוזיקה – נסו באמת להאזין לה בריכוז והנאה. האם אתם יכולים להיזכר בזמן כלשהו בחייכם כאשר הייתם נוכחים ברגע מסוים? חשוב לציין – ניתן ללמוד להיות במודעות כמו שלומדים את כישורי החיים האחרים וכי אימון מתמיד בקשיבות יכול להיות דרך עוצמתית להשפיע על גמישות העצבים, יכולת המוח ליצור קשרים חדשים, סינפסות, להשתנות ולהחלים.
איך להתחיל לתרגל את הקשיבות:
ניקח לדוגמה את אצבעות הרגליים: אנו לא מקדישים להן כל תשומת לב עד למצב שבו אנו נתקלים בפינה חדה עם האצבעות. במהלך אימון קשיבות לגוף שלנו, אנו לומדים להבחין גם ברגשות עדינים כמו התחושה של אצבעות הרגליים הקטנות. שימו לב שבתחילה החוויה עלולה להיות משונה ואף לא נוחה מבחינה פיזית או נפשית, אך זכרו שזהו תהליך טבעי לחלוטין.
כאשר אנו מתחילים לשים לב לכל התחושות של הגוף, למחשבות ולרגשות, זה הזמן לחלק השני של האימון – חוסר שיפוטיות. אם אנו מתחילים להרגיש כעס או פחד או כל רגש שלילי אחר, עלינו פשוט לקבל את זה. אל תנסו להילחם ברגש גם אם אינו נעים כל כך. יתכן וזה נשמע מעט נוגד לאינטואיציה, אבל אם אנו מקבלים את המצוקה שלנו, אנו נחוש פחות במצוקה. כאשר אנו מנסים להתנגד לרגש, זה מסיח את דעתנו ואנו למעשה מגבירים אותו.
טיפים נוספים לאימון "שריר הקשיבות"
א. קחו לכם דקה להעריך את האוכל שאתם עומדים לאכול
מהו מחזור החיים של המזון שלנו? מאיפה הוא הגיע אלינו? מי הכין לנו את הארוחה? הודו לכל אלו שהיו מעורבים בתהליך ההכנה, מהחקלאי ועד לשף (ואם השף הוא אתם – אדרבא!)
ב. אכלו לאט
מומלץ ללעוס כ 25-30 פעמים ולהניח את המזלג בין הנגיסות. שימו לב שכאשר הקיבה שלכם מלאה ב – 80%, זהו הזמן להפסיק לאכול מכיוון שלוקח למוח כ – 20 דקות לעבד את המידע שאנו שבעים.
ג. התענגו מן הטעמים
שימו לב למראות ולריחות וכשאתם טועמים את האוכל, נסו לזהות את התבלינים ואת עשבי התיבול. אילו ירקות היו בצלחת?
ד. אל תדברו בפה מלא בזמן הארוחה
התאמנו לאכול בדממה – לעסו בשקט כאשר הפה סגור.
ה. אכלו מזונות בריאים ומזינים
האם אתם אוכלים למען בריאותכם או למען רגשותיכם? אם תזינו את גופכם באוכל בריא ומזין ותשתדלו עד כמה שאפשר להימנע מלחץ שאינו הכרחי.
בסיכומו של יום אני רוצה להמליץ לכם לתרגל את הקשיבות באופן יומיומי בכל מקום ובכל זמן, גם כשאתם תקועים בפקקים, ניתן לאמן את המוח ולחזק את הכישורים הנפשיים והרוחניים.
**הכותבת היא מנתחת בריאטרית בכירה ומומחית להרזיה ותזונה