טיפים להורים לילדים רגישים ללקטוז

רגישות למוצרי חלב נפוצה מאוד אצל אחוז גבוה מהאוכלוסייה. איך מגלים אלרגיה או רגישות למוצרי חלב אצל ילדים, מה הן הסכנות ואיך מתמודדים עם זה?

חג השבועות בפתח, או בשמו השני, חגיגת מוצרי החלב, וההכנות כבר בעיצומן. שולחן עמוס בפשטידות, קישים, סוגי גבינות שונות, עוגות גבינה ושלל קינוחים על בסיס חלב ושמנת. אך למרות החגיגה, יש לזכור כי אצל כ- 70% מהאוכלוסייה יש רגישות למוצרי חלב, או אי סבילות ללקטוז. אז מה קורה שאחד הילדים או האורחים אלרגי או רגיש למוצרי חלב? איך מגלים שילד אלרגי לחלב, מה הסכנות ואיך מתמודדים עם זה?

אלרגי לחלב? לא אלרגי? איך נדע? (שאטרסטוק / komokvm)

בתור התחלה אסביר כי אלרגיה לחלב היא תגובה מוגברת של מערכת החיסון לחלבון ספציפי של החלב. כאשר אותו חלבון מתעכל בגוף, הוא מעורר תגובה אלרגית שיכולה להופיע במגוון רחב של סימפטומים כגון פריחה, גירוד, נפיחות ועד תופעות מסכנות חיים כגון קשיי נשימה צפצופים ואף אובדן הכרה.

בקרב ילדים, במרבית המקרים האלרגיה תופיע לפני גיל שנה ותחלוף במהלך שנות הילדות. כדי לדעת אם האלרגיה אצל ילדך היא זמנית או אלרגיה קבועה, ישנם היום בדיקות דם שמודדות רמות של נוגדנים ויכולות לסייע לנבא האם האלרגיה תחלוף או שככל הנראה תישאר.

פעמים רבות, תגובות אלרגיות מופיעות במהירות והסימפטומים יכולים להגיע בתצורה של בעיות בנשימה והקאות. הקושי המרכזי של אבחון אלרגיה נובע מכך שהסימפטומים לא תמיד מופיעים באופן מידי, לפעמים מערכת החיסון מגיבה רק לאחר מספר שעות או אפילו לאחר מספר ימים.

תגובות לאלרגיה שחשוב לשים אליהם, פריחה בעור או נפיחות, הקאות, שלשולים, דם סמוי או גלוי בצואה, קשיי נשימה ובכי מופרז. בגילאים מבוגרים, ניתן באמצעות בדיקת נשיפה פשוטה ואבחנה הנכונה, לדעת אם אנחנו רגישים ללקטוז ולפעול בהתאם.

במידה וגילינו שאנו או ילדנו רגישים ללקטוז, יש לפעול בכמה דרכים:

ראשית, יש להימנע ולהוריד מוצרי חלב מהתפריט. היום ישנם הרבה תחליפים כמו חלב סויה, חלב שקדים ולילדים ישנם מעדנים רבים בטעמים מגוונים על בסיס סויה. וכתחליף לסידן, ניתן להעשיר את התפריט בשקדים, טחינה, קטניות ותאנים מיובשות., כרוב, ברוקולי ותפוזים.

כדאי להרחיק ממוצרי חלב ולתת תחליפים (שאטרסטוק / Madhourse)
כדאי להרחיק ממוצרי חלב ולתת תחליפים (שאטרסטוק / Madhourse)

בנוסף, כמה טיפים להורים להתנהלות מול הסביבה עם ילדים הסובלים מרגישות ללקטוז –

ידעו את ההורים והמורה / גננת על האלרגיה ותבקשו שיעבירו שיעור בכיתה לשאר הילדים על האלרגיה ועל הסכנות שבה. כדי שאר הילדים ידעו לא להגיש לילד מאכל חלבי בשוגג ולגרום לסכנה.

כמובן בקשו מהמורה ושאר ההורים בגן או בבית ספר שתמיד ידאגו שכשמארגנים מסיבת כיתה שיהיו גם עוגות ללא מוצרי חלב, כך הילד לא ירגיש יוצא דופן ושאינו יכול להתכבד בעוגות כמו שאר הילדים

הסתכלו באתרים על מתכונים ללא מוצרי חלב ושתפו עם הורים אחרים שילדיהם גם רגישים את המתכונים שילדכם אהבו, כך גם תוכלו לחלוק את התחושות ולמצוא שיח משותף ולהגדיל את מאגר המתכונים שלכם בשביל הילד

.

 ** הכותבת היא מנהלת מדעית אבוט, יצרנית סימילאק איזומיל