אנו מציינים השבוע את יום המשפחה שתומכת, אוהבת ומסייעת לנו לאורך כל ימי חיינו. מההיריון ועד לבגרות, למשפחה יש תפקיד חשוב בהתפתחות מערכת חיסון בריאה. רונית דוייב מסבירה איפה המסע מתחיל ואיך המשפחה יכולה לתרום לאורך חיינו, לביסוס מערכת חיסון חזקה ולטווח הארוך.
70% ממערכת החיסון נמצאת לאורך מערכת העיכול לכן, כשמערכת העיכול שלנו בריאה, גם מערכת החיסון שלנו חזקה, מסייעת למניעת מחלות ושומרת על בריאותינו ואפילו על מצב רוחנו.
המודעות הולכת וגוברת לכך שהתזונה שלנו משפיעה ההנה החיסונית לכן, יותר ויותר מעשירים את התזונה ברכיבים תזונתיים שונים כמו פרוביוטיקה, סיבים תזונתיים ויטמינים ונוגדי חמצון.
על דבר אחד אין עוררין והוא שלתזונה בשנים הראשונות לחיים תפקיד חשוב בהתפתחות והנחת היסודות למערכת חיסון בריאה וחזקה.
המסע הזה מתחיל ברחם, אז מתחילה התפתחות מערכת מערכת העיכול והחיסון, אבל התפתחות אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול, זו שמגנה עלינו יחד עם מערכת החיסון, מתחילה להתפתח ברגע שאנו נולדים, מתבססת בילדות ומשפיעה על בריאותנו בשנים הבאות.
רונית דוייב, מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק גולד עם HMO מפרטת 3 דרכים בהם המשפחה תורמת ביסוס מערכת חיסון חזקה לטווח הארוך:
במהלך ההיריון
מחקרים מראים כי המיקרוביום במערכת העיכול של האם במהלך ההיריון עובר שינויים טבעיים ככל שההיריון מתקדם. על פי מחקר שפורסם בעיתון הרפואי "התא" (Cell), במהלך ההיריון המיקרוביום של האם פחות מגוון, אנטי-דלקתי ופחות פעיל – תהליך זה יעיל לשמירת האנרגיה של האם שמתועלת לגידול העובר. מדענים מצאו שבמהלך לידה טבעית, חיידקי האם מגיעים למערכת העיכול של התינוק מיד לאחר הלידה, דבר זה מצביע על כך שלאמהות תפקיד חשוב ביצירת המיקרוביום של התינוק.
הטיפ של רונית – במהלך ההיריון, כשמתחשק לך משהו מתוק, נסי להעדיף פירות, ירקות, יוגורט פרוביוטי, ודגנים מלאים כגון גרנולה, אשר יעשירו את תפריטך בסיבים תזונתיים ויובילו לצריכת תזונה מגוונת. תזונה זו לא רק מיטיבה עם בריאותך, היא גם טובה לבריאות העובר הגדל ומתפתח.
לאחר הלידה
לאחר שהתינוק נולד מתיישבים מיליוני מיקרואורגניזמים, ביניהם חיידקים ידידותיים הנתרמים מכל בני המשפחה שבאים במגע ומחבקים את הרך הנולד. וכפי שכל תינוק הוא יחיד ומיוחד, המיקרוביום העוברת ומתבססת בגופו ייחודית גם היא.
סוגי המיקרואורגניזמים העוברים ממך לתינוק תלויים במגוון המיקרואורגניזמים שלך, סביבת הלידה ואופן הלידה. בנוסף, התינוק שלך יאסוף חיידקים מכל מי שבא עמו במגע במהלך הימים הראשונים לחיים, מן סתם לך אימא יש את התרומה הגדולה ביותר.
לתזונת התינוק תפקיד מרכזי בהתפתחות החיידקים אשר יתבססו במערכת העיכול שלו.
HMO, אוליגוסכירידים פרהביוטיים בחלב אם מהווים 10 אחוזים מהרכב חלב האם, והם מהווים מצע עליו משגשגים חיידקים ידידותיים במערכת העיכול של התינוק, משמע שחלב האם מזין גם את החיידקים המועילים במערכת העיכול של התינוק.
הטיפ של רונית – האם אתם מכירים את הדחף לערסל ולחבק את תינוקכם כל היום? זוהי הרגשה טבעית ובעלת יתרונות בריאותיים לתינוקכם. על מנת להעשיר את המיקרוביום של תינוקכם, כדאי להיות איתו במגע קרוב (עור – לעור) כמה שניתן, במיוחד ב- 24 שעות הראשונות, המשמעותיות להעברת חיידקים ידידותיים לתינוק.
במהלך השנים הראשונות
בין גיל 4 ל- 6 חודשים עם החשיפה למזונות משלימים, המיקרוביום של התינוק הופך למגוון יותר ונעשה בהדרגה דומה יותר לבוגר. השנים הראשונות הינן תקופה חשובה להתבססות מיטבית של מיקרוביום בריא אצל הפעוט, אשר נשאר יציב בהמשך החיים.
הטיפ של רונית – כאשר אתם ההורים אומרים לילדיכם "קודם אכול את הברוקולי", אתם צודקים! לאחר הצגת מזונות משלימים באופן הדרגתי לתינוק הגדל, אפשר להרכיב לו תפריט מגוון ועשיר הכולל: ביצים, קטניות, קינואה, פירות, ירקות וירקות עמילניים כגון תפו"א, בטטה, שורשים למיניהם ודגנים מלאים ומוצרי חלב מותססים כגון יוגורט.
החיידקים להם חשוף הילד בסביבתו בבית ומחוצה לו, יעילים גם הם למערכת העיכול. למעשה, מחקרים מראים שמשחק בטוח עם חיות יכול לשנות ולגוון את אוכולוסיית החיידקים במערכת העיכול ואף להפחית את הסיכון לאסטמה ואקזמה.
אל תפחדו להתלכלך! דרך נוספת המסייעת להתפתחות מערכת עיכול בריאה, היא לחשוף את את תינוקכם, עוד במהלך הילדות לסביבה, לגינה, למשחקים בחול ובגני השעשועים, חשיפה זו רק תחזק את מערכת החיסון של תינוקכם.
לכן, ביום המשפחה הקרוב חשוב לזכור שמשפחה היא לא רק מסגרת התומכת בנו רגשית וחברתית אלא גם תורמת רבות לבריאותנו, וזו אכן סיבה טובה לחגוג את יום המשפחה.