לאכול ביחד, משפחה מאושרת סביב השולחן, ללא מתחים, ללא ויכוחים ובלי שאריות על הרצפה. זו משאת נפשם של כל ההורים לפעוטות. אבל שאיפות לחוד ומציאות לחוד: כי במרבית הבתים ארוחה משותפת עם פעוטות עקשנים יכולה להיות בדיוק ההפך. אתם מציעים ביצה, ירק, פרוסת לחם, והם – מסרבים ודורשים דווקא מיץ, עוגיה, או ממתק אחר.
אתם דואגים שעל השולחן יהיו מאכלים בריאים המכילים את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים הנחוצים לתזונה נכונה, אבל נתקלים בסירוב, פעם אחר פעם. תוך זמן קצר אתם מתחילים לאבד את הסבלנות, והארוחה מוכתרת ככישלון.
תאמינו או לא, אבל אפשר לגרום לארוחה להיות מהנה יותר, הן עבור הפעוטות והן עבור ההורים. איך עושים זאת? רותי אבירי, הדיאטנית הראשית של "תנובה" קיבצה עבורכם את "עשרת דיברות" להאכלה בריאה של פעוטות. ויש לנו בהמשך גם 3 מתכונים בריאים שילדים אוהבים:
1. לא מכריחים: כי כל כפייה מעוררת דחייה. במקום זאת, מחזקים ומעודדים אותם כשהם אוכלים מזון בריא.
2. אוכלים איתם ביחד: פעוטות אוהבים לחקות. רוצים שהילדים יאכלו מזון מסוים? תאכלו אותו בעצמכם, שוב ושוב, ותנו להם לצפות. ברוב המקרים הם ינסו לחקות אתכם.
3. יוצרים אווירה נעימה ורגועה: בזמן הארוחה, האווירה צריכה להיות נינוחה. אווירה לחוצה יוצרת מצב בו האוכל הופך לכלי שבאמצעותו הפעוטות "עושים דווקא". לצורך כך, אפשר להנעים את הזמן מסביב לשולחן בסיפורים, במשחקים, אפשר להמציא שמות למאכלים או לערוך תחרויות משעשעות.
4. משתפים אותם בהכנת האוכל: פעוטות יאכלו ברצון רב יותר מאכלים שהכינו בעצמם, או כאלו שעזרו בתכנונם או בהכנתם. זה כדאי, גם במחיר הבאלגן. דוגמאות למטלות לפעוטות: לערבב מצרכים, לפתוח את הדלת של המקרר, להוציא מצרכים לא שבירים מהמקרר וכדומה.
5. מתאימים את צורת וגודל המנה לשלב ההתפתחותי, לגיל ולגודל הילד. לדוגמה: פעוטות יתקשו לאכול כריך שאינם יכולים להחזיק בנוחות או לנגוס בו.
6. נותנים סיבה: ילדים צריכים להבין מדוע, ולכן כדאי להסביר להם בפשטות ובקצרה את התועלות שיפיקו משמירה על תזונה נכונה. למשל, להסביר שגזר עוזר לראות יותר טוב בלילה, סידן עוזר לגדול, גבינה צהובה שומרת על השיניים, ועוד.
7. מכינים אוכל טעים, בריא ושמוגש בצורה אסתטית: ילדים אוהבים כשהמזון מסודר על הצלחת בצורה יפה, ייחודית, או חתוך לצורות שהם אוהבים.
8. לא נלחצים מחוסר גיוון: זה שכיח מאוד שפעוטות "מתאהבים" בסוג מזון מסוים, ומבקשים אותו יום אחר יום. זכרו שפעוטות לא צריכים לקבל בכל יום את כל רכיבי התזונה האפשריים. זה בהחלט יכול להיות ממוצע שבועי של הרכיבים התזונתיים שקיבלו (חלבון, סידן, ויטמינים) ואף יותר, כך שהסירו דאגה מלבכם.
9. מניחים את המזון הבריא שוב ושוב על השולחן: גם אם הפעוטות לא נוגעים בו. מתברר שילדים צריכים להיחשף למזון חדש כ- 20 פעמים בממוצע עד שיסכימו לטעום אותו. המשמעות היא שאסור להתייאש ולהחליט שהפעוט לא אוהב את המזון אחרי פעמיים שסרב לאכול אותו, אלא להמשיך לחשוף אותו לאותו סוג מזון.
10. סומכים על הפעוט שיידע לווסת את צריכת המזון שלו: נסו להפנים, כי לפעוטות יש דרגות רעב שונות, וישנם מצבים בהם הפעוט צריך לאכול יותר ולפעמים פחות, בדיוק כמונו המבוגרים. צריך לסמוך על הפעוט ולא לנסות להחליט עבורו האם הוא רעב או לא.
לסיום, קבלו מספר מתכונים שילדים אוהבים, ושיסייעו לכם לגוון את המזונות שהם בוחרים:
קינוח בריא ועתיר סידן: עוגת מוס שטוזים
המתכון באדיבות אתר "תנובה – לגדול בבית הישראלי"
המצרכים הדרושים:
1 בסיס עוגת ספוג מוכנה
למוס שטוזים:
2 גביעים של "שטוזים" בטעם תות
2 גביעים יוגורט "יופלה" בטעם פטל
2 כפות אבקת סוכר
1 מיכל (250 מ”ל) שמנת מתוקה להקצפה 32% מסדרת "השף הלבן", מוקצפת
למוס גבינה וניל:
גביע (250 גרם) גבינה לבנה 5% “תנובה”
גביע (200 מ"ל) "דנובה" 4% של "תנובה"
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1 כפית תמצית וניל
7 גרם ג’לטין מרוכך ב-1/3 כוס חלב “תנובה”
1 מיכל (250 מ”ל) שמנת מתוקה להקצפה 32% מסדרת "השף הלבן", מוקצפת
אופן הכנה:
מחמח
1. מכינים מוס שטוזים: מערבבים שטוזים עם יוגורט ואבקת סוכר לתערובת אחידה. מקפלים פנימה את הקצפת ומעבירים לכלי מזיגה (או לשקית זילוף). שומרים במקרר.
2. מכינים מוס גבינה: מערבבים את הגבינה עם היוגורט, וסוכר הווניל. ממיסים את הג’לטין בחלב במיקרוגל, עד לקבלת נוזל צלול. מקררים מעט. מוסיפים את הג’לטין לתערובת הגבינה תוך כדי השוואת טמפרטורות: מוסיפים בכל פעם כף גבינה ומערבבים היטב עד שמאחדים את כל הג’לטין עם הגבינה. מוסיפים ומקפלים את הקצפת.
3. מרכיבים את העוגה: מניחים את בסיס עוגת הספוג בתבנית, ויוצקים מעליה, במרכז, כמות שתיצור עיגול בקוטר 10 ס”מ מהתערובת הבהירה. יוצקים במרכז העיגול הלבן שנוצר כמות זהה של מוס ורוד. בדיוק במרכז יוצקים מהתערובת הלבנה וכן הלאה עד לסיום התערובת.
4. מעבירים למקפיא ל-3 שעות לפחות, פורסים ומגישים.
יוגורט שטוזים ובננות
המתכון באדיבות אתר "תנובה – לגדול בבית הישראלי"
המצרכים הדרושים:
חצי גביע יוגורט "יופלה" 3% שומן
כף שטוזים בטעם בננה
חצי בננה
אופן הכנה:
1. מועכים את הבננה ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את היוגורט והשטוזים לקערה ומערבבים עם הבננה עד לקבלת למרקם אחיד.
פנקייק יוגורט ושטוזים
[youtube wZGDAeQu0KU nolink]
המתכון באדיבות אתר "תנובה – לגדול בבית הישראלי"
המצרכים הדרושים:
לבלילה:
1 ביצה טרופה
3/4 כוס חלב של "תנובה" 3% שומן
כף שמן קנולה
2 כפות סוכר חום
1 כפית תמצית וניל
3 כפות שטוזים בטעם תות או בננה של "יופלה שטוזים"
1 כוס קמח תופח
לתערובת הפירות:
חצי כוס סוכר
כף חמאה
בננה פרוסה לעיגולים
שזיף ונקטרינה חתוכים לקוביות (או פירות עונה אחרים)
חצי גביע "יופלה" תות 3%
חצי גביע "יופלה" אפרסק 3%
אופן הכנה
1. מעבירים את כל חומרי הבלילה לקערת ערבוב בינונית. טורפים בעזרת מטרפה לאט עד לקבלת בלילה אחידה וסמיכה.
2. מחממים מחבת טפלון נקייה לחום בינוני, יוצקים באמצעות המצקת עיגולים בינוניים מהבלילה אל המחבת. יש לשמור על מרווח של 2-3 ס"מ בין עיגולי הפנקייקים במחבת. מטגנים משני הצדדים.
3. מכינים את תערובת הפירות: מוסיפים 2 כפות סוכר למחבת חמה. ממיסים את הסוכר לקרמל. ממיסים את יתרת כמות הסוכר במחבת, מוסיפים וממיסים כף חמאה ולאחר מכן את הפירות החתוכים.
4. מגישים את תערובת הפירות מעל הפנקייק המוכן.