אם חשבתם שבעקבות בחירות תזונתיות, בריאותיות או אידאולוגיות, עליכם לוותר על אחד הקריטריונים באוכל, בא הספר “מנות קטנות ופינוקים מתוקים“ של השפית אָרָאן גוֹיוֹאָגָה, ומגלה שאפשר גם אחרת. הספר מעניק תשובה לכל מי שרוצה לאכול בריא ולכל מי שרוצה או חייב לאכול ללא גלוטן.
הנה 3 מתכונים שונים:
מאפה עוף, פטריות ותפוחי אדמה
ביקרתי באירלנד לראשונה בגיל 11. ביליתי את הקיץ עם משפחת או'סליבן, שקיבלו אותי במסגרת תוכנית לחילופי תלמידים בלימודי האנגלית שלי. בכל בוקר ארזה לי אוּנה ארוחת צהריים בשקית נייר חומה: כריך עוף, תפוח עץ ושקית של חטיף צ'יפס בחומץ. זה כמעט אף פעם לא השתנה. בזמן הפסקת האוכל בבית הספר ראיתי ילד מהכיתה מכניס את הצ'יפס לכריך שלו. אף פעם לא ראיתי משהו כזה! "יכול להיות שהוא עלה על משהו", חשבתי, וכך היה. המנה הזו נוצרה בהשראת הטעמים והמרקמים האלה, עם מלית עשירה של עוף, פטריות וטרגון, תפוח אדמה פריך, חומץ מאלט ועיטור פטרוזיליה.
מצרכים:
6 מנות
2 כפות שמן זית, ועוד לשימון הקערות ולטיגון
4 פרוסות פנצ'טה, קצוצות
1 בצל לבן בינוני, חתוך לקוביות
2 שיני שום, קצוצות
1 גבעול סלרי, חתוך לקוביות
450 גרם חזה עוף או ירכי עוף (פרגיות), ללא עצמות, חתוכים לחתיכות בגודל ביס
¼1 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור טחון טרי
110 גרם פטריות בייבי פורטובלו, פרוסות
1 כף טרגון טרי קצוץ
1/4 כוס (60 מ"ל) יין לבן
1/2 כוס (125 מ"ל) חלב קוקוס לא ממותק
2 תפוחי אדמה בהירים, מקולפים
1 כף חומץ מאלט
15 גרם גבינת פרמזן, מגוררת דק
1 כף פטרוזיליה טרייה קצוצה דק
אופן ההכנה:
1. חממו את התנור ל-190 מעלות. חממו 2 כפות שמן זית בסיר גדול על גבי אש בינונית-גבוהה. הוסיפו פנצ'טה וטגנו עד שהפרוסות פריכות. הוסיפו בצל, שום וסלרי ובשלו במשך 5 דקות.
2. תבלו את העוף ב-1/2 כפית מלח וב-1/2 כפית פלפל שחור. הוסיפו לסיר, בשלו במשך 5 דקות ובמהלכן הפכו את חתיכות העוף פעם אחת. הוסיפו פטריות ובשלו במשך 2 דקות נוספות. הוסיפו טרגון, יין, חלב קוקוס, 1/2 כפית מלח ו-1/2 כפית פלפל שחור הנותרת. בשלו במשך דקה נוספת.
3. הברישו בשמן 6 קערות (בנפח של כ-250 מ"ל) המתאימות לאפייה. חלקו את תערובת העוף בין הקערות ואפו במשך 20 דקות.
4. בינתיים, פרסו את תפוחי האדמה במנדולינה או ביד – דק ככל האפשר. טפחו עליהם במגבת נייר כדי לייבשם. חממו בסיר גדול שמן זית בגובה של כ-½1 ס"מ על גבי אש בינונית. טגנו את תפוחי האדמה בכמה סבבים עד שהם פריכים – הימנעו מלצופף אותם בסיר. הניחו את תפוחי האדמה על מגבת נייר לספיגת עודפי השמן. זלפו עליהם חומץ מאלט ופזרו את 1/4 כפית המלח הנותר.
5. הוציאו את הקערות מהתנור והניחו מעל העוף תפוחי אדמה וגבינת פרמזן. החזירו את הקערות לתנור למשך 5 דקות. עטרו בפטרוזיליה והגישו מיד.
–
עוגת נקטרינות, יוגורט ופרג
יש שלושה דברים שאני מחפשת בעוגה בחושה: לחה, לא מתוקה מדי, ובעלת מרקם. בעוגה הזאת ישנם שלושת האלמנטים האלה. נקטרינות פרוסות ויוגורט מוסיפים לחות לעוגה, תוספת קמח קינואה מאזנת את המתיקות, ופרג מוסיף לה מרקם. היא מושלמת לפיקניק, לחוף הים או לאכילה לצד תה כארוחה קלה של אחר הצהריים.
מצרכים לעוגה אחת בתבנית "סיר פלא" בקוטר 20 ס"מ:
170 גרם חמאה ללא מלח, בטמפרטורת החדר
3/4 כוס (150 גרם) סוכר מוסקובדו או סוכר חום כהה
1/2 כוס (100 גרם) סוכר קנים טבעי, ועוד לציפוי
2 כפיות תמצית וניל
1 כפית קליפת לימון מגוררת דק
2 ביצים, בטמפרטורת החדר
3/4 כוס (185 מ"ל) יוגורט טבעי מחלב מלא
3/4 כוס (105 גרם) קמח אורז מלא בטחינה דקה
1/3 כוס (45 גרם) קמח קינואה
1/4 כוס (25 גרם) קמח שקדים
2 כפות קמח טפיוקה
1 כף פרג לא טחון
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית ג'ינג'ר טחון
1/2 כפית מלח
4 נקטרינות חצויות, מגולענות ופרוסות
1 כף מקלות שקדים
אופן ההכנה:
1. חממו את התנור ל-180 מעלות. שמנו תבנית "סיר פלא" ורפדו את תחתיתה בנייר אפייה.
2. הקציפו במיקסר חמאה, סוכר מוסקובדו, סוכר קנים, תמצית וניל וקליפת לימון במהירות בינונית כ-3 דקות, עד שהתערובת מקבלת צבע בהיר. הוסיפו ביצים, אחת בכל פעם. ערבלו עד שהן נבלעות בתערובת. עצרו את פעולת המיקסר וגרדו את דופנות הקערה במרית. הוסיפו יוגורט וערבלו עד שהוא נבלע בתערובת.
3. ערבבו בקערה בינונית במטרפה את סוגי הקמח השונים, פרג, אבקת אפייה, ג'ינג'ר ומלח. הוסיפו את התערובת למיקסר וערבלו במהירות בינונית עד שמתקבלת בלילה חלקה.
4. העבירו את הבלילה לתבנית המשומנת ופזרו אותה באופן שווה. החליקו את חלקה העליון במרית כדי ליישר ככל האפשר. הניחו מעל את הנקטרינות הפרוסות ופזרו מקלות שקדים וסוכר קנים.
5. אפו במשך שעה עד שעה ורבע, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. הניחו לעוגה להתקרר לחלוטין בתבנית ואז הפכו אותה על רשת צינון. שמרו בטמפרטורת החדר עד יום או במקרר עד 3 ימים. ניתן להקפיא את העוגה עד חודש.
–
עוגת חושחשים מסוכרים ושקדים
"תרצי כמה כאלה?" לנה שלחה לי הודעת טקסט מפתה עם תמונה של החושחשים הקטנים ביותר שראיתי אי פעם. חושחש, המוכר גם כתפוז מר, הוא פרי הדר עגול, קליפתו מחוספסת ודקה וטעמו מר. "ודאי! אכין לך מהם עוגה", עניתי. אני אוהבת כשחברים מכירים אתכם כל כך טוב, שהם יודעים שתתרגשו משקית פשוטה של חושחשים.
במתכון שלי החושחשים מסוכרים קלות בסירופ וניל, מה שיוצר ניגוד נחמד של מתוק ומר. הם גם נהדרים כשהם מוגשים מעל גלידת וניל. אם באזורכם לא ניתן להשיג חושחשים, נסו להשתמש בתפוז סיני. גם תפוזים לא מרוססים בעלי קליפה דקה מושלמים למתכון הזה.
מצרכים לעוגה בקוטר 23 ס"מ:
1 כוס (200 גרם) סוכר קנים טבעי
1 מקל וניל, חצוי לאורכו + הזרעים
450 גרם חושחשים קטנים, ללא גרעינים ופרוסים דק (עם הקליפה)
2/3 כוס (200 גרם) משחת שקדים* נטולת גלוטן
4 ביצים
קליפה מגוררת מ-1 תפוז
קליפה מגוררת מ-1 לימון
1/4 כוס (30 גרם) קמח דוחן
1/2 כפית אבקת אפייה
1/4 כפית מלח
85 גרם חמאה ללא מלח, מומסת ומצוננת
אופן ההכנה:
1. חממו את התנור ל-180 מעלות. הניחו סוכר, מקל וניל וזרעיו ו-1/2 כוס (125 מ"ל) מים בסיר בינוני. הביאו לרתיחה, הקטינו את האש ובשלו ברתיחה עדינה עד שהסוכר נמס. הוסיפו פרוסות חושחש ובשלו במשך 10 דקות, עד שהן מתחילות להיות שקופות. אל תרתיחו את הסירופ, פשוט בשלו בבעבוע עדין. הסירו מהאש והשאירו את החושחשים המסוכרים בסירופ.
2. הניחו בקערת מיקסר משחת שקדים, 1 ביצה, קליפת תפוז וקליפת לימון. ערבלו במהירות בינונית-גבוהה בוו גיטרה, עד שנוצרת משחה סמיכה וחלקה. ייתכן שיישארו מעט גושים קטנים, זה בסדר. הוסיפו את 3 הביצים הנותרות. החליפו את וו הגיטרה למקצף והקציפו את התערובת במהירות גבוהה במשך 5 דקות, עד שהיא מסמיכה וצבעה בהיר.
3. הוסיפו קמח דוחן, אבקת אפייה, מלח וחמאה מומסת. הקציפו במהירות גבוהה במשך 30 שניות נוספות, עד שכל המרכיבים נבלעים בתערובת.
4. רפדו תחתית של תבנית עוגה עגולה בקוטר 23 ס"מ בעיגול של נייר אפייה. שמנו את הנייר ואת התבנית וצקו לתוכה את הבלילה. אפו במשך 30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. הניחו לעוגה להצטנן בתבנית במשך 20 דקות, ואחר כך הפכו אותה על גבי רשת צינון.
5. הניחו על העוגה את החושחשים המסוכרים ומעט סירופ וניל, והגישו.
*משחה סמיכה שדומה למרציפן, אך פחות עמידה ממנו. את המשחה מכינים משקדים טחונים וסוכר בתוספת חומר מקשר כגון שמן או חלבונים והיא משמשת לצורכי קונדיטוריה שונים.