איזה כיף שבאתם, בדיוק בזמן! כי יש לי היום יום הולדת, וכמיטב המסורת בשנים האחרונות, הכנתי לעצמי עוגה. וגם הפעם, זו לא "סתם" עוגה, אלא כמו שעוגת יום הולדת צריכה להיות – עוגת שכבות גבוהה, עשירה וטעימה.
השנה, בניגוד לעוגת השוקולד הכהה משנה שעברה, החלטתי ללכת על עוגה בהירה – עוגת קוקוס עם קרם קוקוס עשיר וקצפת עדינה. אפילו דיויד ליבוביץ (יוצר המתכון), העיד שהיה רוצה את את העוגה הזו, כל שנה, כעוגת יום הולדת. והוא יודע על מה הוא מדבר, כי זו עוגה נהדרת – רכה, לחה, עסיסית ומעודנת. לגמרי עוגת יום הולדת מושלמת.
הפעם לא צילמתי את שלבי ההכנה (וותרו לי, יש לי יום הולדת). אבל אתם מוזמנים לצפות בוידאו הזה שמתאר אמנם רק חלק מתהליך ההכנה, אבל נותן תמונה די ברורה מה צריך לעשות.
..
אני בטוחה שחלקכם מסתכלים עכשיו בתמונות וחושבים שמדובר בסתם עוגה יבשה, כי בתמונות לא ניתן לראות את שכבות הקרם הבהירות, וקשה להבחין עד כמה היא רכה ועסיסית. אבל שוב, אין לכם ברירה אלא לסמוך עליי שמדובר בעוגה מנצחת. אני משאירה אתכם עם כמה תמונות, עם המתכון, ויוצאת לחגוג. פעם בשנה, לא?
..
..
..
הערות לפני שמתחילים:
1. עוגת הבסיס היא עוגה מעולה, גם אם לא מתחשק לכם לשדך לה קרם קוקוס, היא תעבוד נפלא עם כל מלית או תוספת אחרת. זהו לגמרי מתכון שכדאי לשמור במועדפים (אבל אל תשכחו להוסיף את הסירופ!)
2. שימו לב שהביצים לעוגת הבסיס צריכות להיות בטמפ' החדר, ולכן מומלץ דבר ראשון להוציא אותן מהקירור.
3. מומלץ להתחיל מהכנת קרם הקוקוס שדורש זמן קירור ממושך יחסית.
4. אם יש לכם 3 תבניות בקוטר 24 ס"מ, ניתן לחלק את הבלילה לעוגה באופן שווה בין התבניות ולאפות בנפרד, ואם לא – ניתן לאפות בתבנית אחת ולפרוס את העוגה לשלושה חלקים שווים.
עוגת קוקוס חגיגית
לתבנית בקוטר 24 ס"מ
לעוגת בסיס –
1.5 כוסות (195 גר') קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
5 ביצים L מופרדות בטמפ' החדר
1/4 כוס (60 מ"ל) מים קרים
1 כוס (200 גר') סוכר
1 כפית תמצית וניל
..
לקרם קוקוס –
1 ו – 1/4 כוסות (310 מ"ל) ועוד 1/4 כוס (60 מ"ל) חלב
1/2 כוס (100 גר') סוכר
1/2 תרמיל וניל חצוי לאורכו
2 כפות (8 גר') קורנפלור
5 חלמונים
1 כוס (70 גר') קוקוס טחון
..
לסירופ –
2/3 כוס (160 מ"ל) מים
1/2 כוס (100 גר') סוכר
3 כפות (45 מ"ל) רום (אפשר להמיר בברנדי)
לציפוי ועיטור –
1 ו – 1/4 כוסות (310 מ"ל) שמנת מתוקה
1.5 כפות אבקת סוכר
1/2 כפית תמצית וניל
להכנת עוגת הבסיס –
מחממים תנור ל – 175 מעלות. מרפדים תבנית אפייה בקוטר 24 ס"מ בנייר אפייה (אפ יש 3 תבניות באותו הגודל, ניתן לחסוך את חיתוך העוגה מאוחר יותר ע"י שימוש ב – 3 תבניות אפייה שונות).
מנפים לקערה את הקמח ואבקת האפייה. מוסיפים את המלח ומערבבים. בקערת המיקסר מקציפים את החלמונים יחד עם המים במהירות גבוהה למשך כדקה. מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את הסוכר ותמצית הוניל ומגבירים שוב למהירות גבוהה. ממשיכים להקציף עוד כ – 5 דקות נוספות עד לקבלת קצף תפוח ובהיר. מעבירים את הקצף לקערה גדולה אחרת. שוטפים ומייבשים היטב את קערת המיקסר.
מקציפים את החלבונים עד לקבלת קצף יציב (פסגות נוקשות).
..
ביד אחת בוזקים בהדרגה את תערובת הקמח לתוך קערת קצף החלמונים. ביד השנייה, עם מטרפה ידנית, מקפלים כל הזמן ובעדינות את הקמח לתוך הקצף (ניתן להניח את הקערה על מגבת על מנת שתישאר יציבה ולא תזוז בזמן הקיפול). כשכל הקמח נטמע לחלוטין בקצף החלמונים, בעזרת מרית מקפלים פנימה את קצף החלבונים – מתחילים עם קיפול של 1/3 מהכמות, ולאחר מכן מוסיפים את יתרת הקצף.
יוצקים את הבלילה לתבנית האפייה (אם משתמשים ב – 3 תבניות, מחלקים את הבלילה באופן שווה בין התבניות) ואופים כ – 40-45 דקות, עד שהעוגה משחימה ונהיית קפיצית למגע (אם אופים ב – 3 תבניות נפרדות, יש לאפות כל תבנית כ – 15-18 דקות). מצננים לחלוטין. מעבירים סכין חדה בדפנות התבנית ומשחררים בעדינות את הקפיץ. מעבירים את העוגה לצלחת הגשה.
..
להכנת קרם הקוקוס –
בסיר בינוני ועל גבי להבה בינונית, מחממים 1 ו – 1/4 כוסות (310 מ"ל) חלב יחד עם 1/2 כוס סוכר. חוצים את חצי מקל וניל לאורכו ומסירים בעזרת סכין את הזרעים. מוסיפים לסיר ומוסיפים גם את התרמיל. במקביל, בקערית קטנה מערבבים את הקורנפלור ב – 1/4 כוס חלב (60 מ"ל) עד שהקורנפלור מתמוסס לחלוטין ומתקבלת תערובת אחידה וחלקה. בקערה אחרת מערבבים את החלמונים. כשתערובת החלב חמה מערבבים את הקורנפלור המומס פנימה. מבשלים תוך כדי ערבול מתמיד בעזרת מטרפה ידנית עד שהתערובת מסמיכה מעט.
מסירים מהאש, ומיד ותוך כדי ערבוב מתמיד של החלמונים, מעבירים בזרם דק כשליש מתכולת סיר החלב לקערת החלמונים. מעבירים את תכולת קערת החלמונים אל הסיר ומחזירים ללהבה. מבשלים תוך כדי ערבוב תמידי עם המטרפה, עד שהתערובת מתחילה לרתוח (נוצרות בועות) ועד להסמכה. מסירים מהאש ומעבירים מיד את התערובת לקערה נקייה. מוציאים את תרמיל הוניל, מוסיפים פנימה את הקוקוס הטחון ומערבבים היטב. מצננים לטמפ' החדר, מכסים ומעבירים לקירור עד להרכבה.
..
להכנת הסירופ –
בסיר קטן על להבה בינונית מחממים את המים עם הסוכר, מערבבים עד שהסוכר מתמוסס לחלוטין. מסירים מהאש, מוסיפים את הרום (או הברנדי) ומצננים לטמפ' החדר.
להרכבה –
בעזרת סכין משוננת חותכים את העוגה בצורה אופקית ל – 3 חתיכות שוות. בעזרת מברשת מברישים שליש אחד של העוגה ב – 1/3 מכמות הסירופ (80 מ"ל). מורחים מעל ובצורה אחידה מחצית מכמות מקרם הקוקוס. מניחים מעל הקרם שכבת עוגה נוספת, מברישים שוב ב – 1/3 מכמות הסירופ ומכסים שוב בחצי הנותר מהקרם. מכסים בשכבת העוגה השלישית, מברישים בסירופ הנותר. עוטפים היטב בניילון נצמד ומעבירים לקירור למשך 4 שעות ועד לילה שלם.
..
מכינים את הציפוי –
בקערת המיקסר מקציפים את השמנת המתוקה יחד עם אבקת הסוכר ותמצית הווניל עד לקבלת קצפת יציבה. בעזרת מרית מורחים את העוגה מלמעלה ובשוליים בקצפת. מפזרים מעל ובשוליים קוקוס קלוי.
העוגה נשמרת בקירור עוד 3 ימים נוספים.
מתכון של דיויד ליבוביץ.
..