מתכון לשייק סגול ובריא

שחר שילוח נתקלת בפרי אקזוטי, סגול, טועמת ומתרגשת. הכירו את האסאי: פרי שצומח ביערות האמזונס, בישראל אפשר להשיג אותו כמחית קפואה. יש גם מתכון לשייק בריא ומשגע

שייק אסאי

כל מי שהשתתף אי-פעם באירוע של חיים בריאים, טבעיים, אורגניים, אלטרנטיביים או מה-שזה-לא-יהיה, יודע שתמיד בין שלל הדוכנים שמציעים כריות חימום, ספרי מדיטציה ועוגיות אורגניות, יהיה גם דוכן של גרנולה. זה מין חוק טבע כזה. באחת הפעמים שבהן התפתיתי לגשת לדוכן ההוא, שמציע דברים טובים מעורבבים בשיבולת שועל, הגרנולה הוגשה על מצע סגול מרהיב – מחית אסאי ששימשה תחליף ליוגורט. זאת הייתה הפעם הראשונה שבה נתקלתי בפרי האקזוטי הזה. מוכרי הגרנולה עשו טעות גדולה: את המוצר שלהם אני ממש לא זוכרת, אבל האסאי, עם צבעו הנדיר וטעמו המיוחד, היה בלתי נשכח.

אסאי הוא פרי של דקל הצומח באופן טבעי ביערות הגשם באזור האמזונס. עד שנות ה-70' של המאה שעברה הוא לא היה מוכר מחוץ לאזור המחיה שלו, שם הוא מרכיב חשוב בתזונתם של הילידים. בעשורים האחרונים האסאי התפשט ברחביה של ברזיל, אך עד ראשית שנות ה-2000 עדיין לא התגלה על ידי חובבי הבריאות והאקזוטיקה מהמערב.

כל הויטמינים והמינרלים וגם ידידותי לסוכרתיים

קדחת האסאי יצאה לדרך אחרי ששני אחים, מקליפורניה כמובן, גילו אותו בטיול לדרום אמריקה. האחים ריאן וג'רמי בלאק הביאו את הפרי לאמריקה ועשו לציבור הרעב-תמיד לחידושים טעימים היכרות עם מוצר טבעי, שחוץ מטעם וצבע מפתים, מציע גם כמות גדולה של סידן, ברזל ואשלגן, ויטמינים מקבוצות B, C ו-E, ערך גליקמי נמוך, מה שעושה אותו ידידותי לסוכרתיים, והכי חשוב – הוא עשיר מאוד בנוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים.

פוליפנולים הם חומרים המיוצרים על ידי צמחים ומסייעים להם בהגנה מפני קרינה, שמירה על בריאות התאים, משיכת חרקים רצויים להאבקה מחד והרחקת מזיקים מאידך. אצל בני אדם הפוליפנולים פועלים כחומרים אנטי-דלקתיים, אנטי-חיידקיים, אנטי-ויראליים, אנטי-אלרגנים, ונוגדי חמצון. כל האנטי הזה, הוא חיובי מאוד, אתם יודעים.

אופרה ווינפרי מגלה את האסאי

האסאי הגיע אל פנכותיהם של מובילי דעת קהל, בין היתר לזאת של אופרה ווינפרי, ומשם הדרך את התהילה הייתה קצרה, כי הרי מילה של אופרה שווה אפילו יותר ממילה של ג. יפית. די מהר יזמים זריזים החלו לשווק שיקויי פלאים ומוצרי קסם על בסיס האסאי, שהבטיחו בעיקר אנטי אייג'ינג ויופי קורן שנשאר לנצח. חלקם נתבעו על הונאה. כך או אחרת, האסאי הוא אכן נוגד חמצון יעיל עם ניקוד גבוה במדד ORAC (oxigen radical absorbance capacity) המבטא את רמת ההגנה נוגדת החמצון של מוצרי מזון.

כדאי לזכור: משווקי האסאי קושרים לו כמובן כתרים בריאותיים רבים ומציינים עד כמה הוא מוערך בקרב הילידים שניזונים ממנו באופן מסורתי, אבל אלינו הוא מגיע קפוא או מעובד אחרי שהוטס לכאן ארוז בפלסטיק. הוא עדיין טוב, טעים ויפה, אבל לא עליו הייתי מבססת את התזונה הבריאה שלי.

בישראל אפשר לקנות אסאי כמחית קפואה במחיר של כ-10 ש"ח ל-100 גרם, כמשקה במחיר של 20-15 שקלים לבקבוק של מעט יותר משליש הליטר וכתוסף תזונה יבש. כדי לטעם מהפרי הטרי תצטרכו לנסוע לברזיל. אם תרצו לשחק איתו במטבח הביתי תוכלו להכין ממנו בעיקר משקאות, שייקים או קינוחים במרקם קרמי, כמו מצע לגרנולה, בשל הצורה שבה הוא נמכר.

מתכון בזק: שייק אסאי ופירות העונה

מרכיבים

200 גרם מחית אסאי

1 כוס מיץ תפוזים טרי או חלב סויה או חלב אורז

1 בננה

4 תותים טריים או פרי אחר

½ כוס קרח כתוש

ההכנה

מכניסים את כל המרכיבים לממחה ומעבדים.

אפשר לפזר מעל המשקה גרנולה, אגוזים כתושים או שבבי קוקוס.

אם אתם רוצים גרסה מושחתת יותר, החליפו את הקרח בנוזל קוקוס קר או ביוגורט קשיו.

—————————————————————————————————-

למתכונים טבעוניים נוספים של שחר שילוח:

בסלונה

בצמחוניישן