מבשלים מתנה: ספרי הבישול שיעשו לכם את החגים

עבר זמנם של ספרי הבישול? הצחקתם אותנו. קבלו 8 ספרים שיצאו לאחרונה שתוכלו להביא כמתנה ששכרה בצדה (הזמנות לטעום מהתוצרת, כמובן)

מבשלים מתנה: ספרי הבישול שיעשו לכם את החגים

ספרי הבישול עברו אבולוציה רצינית מימי "מהמטבח באהבה" של רות סירקיס המיתולוגית. העיצוב צבעוני וקורץ, המתכונים ברורים יותר, הצילומים מקצועיים ואמנותיים, הסטיילינג תופס מקום חשוב והמתכונאים הפכו לסוג של גורואים בתחומם.

אמנם כבר היה מי שניסה להספיד את ספרי הבישול המסורתיים וטען שבעידן הדיגיטלי ספרי בישול יהפכו מיותרים. אז בין אפליקציות לאייפון ולאייפד, מתכונים באינטרנט ותוכניות בישול, ספרי הבישול והמתכונים ממשיכים לככב ברשימות רבי המכר ובמתנות לחגים ולימי הולדת.

בין שלל ספרי הבישול שיצאו בחודשים האחרונים, יש כמה פנינים ששווה לרכוש לאלו שיהנו מהם ואף יעשו בהם שימוש. כדי לא ללכת לאיבוד בין המתכונים והבשלנים, בחרנו עבורכם שישה ספרים שכל בשלן חובב ישמח לקבל:

לארוחת חג עם טוויסט

שולחן לחג, הוצאת כתר והוצאת רימונים

מי: עומר מילר, אבי ביטון, איילת לטוביץ', עמיר אילן
קונספט: שלושה שפים ושפית מבשלים ארוחות חג לראש השנה, פסח ושבועות, ומביאים מתכונים מארבעה עולמות שונים: עמיר אילן עם אוכל שמשלב מסורות בישול מכל העולם, איילת לטוביץ' מביאה איתה אג'נדה נשית ואוכל שמבוסס בחופשיות על המטבח הפרסי ועם טוויסט יוקרתי, אבי ביטון עם מאכלים בהשפעה טורקית מרוקאית עם פרשנות אישית ועומר מילר שמבשל עם חומרים מקומיים, נותן פרשנות מודרנית למנות חג מסורתיות.
אינדקס: הספר מתחלק לשלוש ארוחות חג: ראש השנה, פסח ושבועות כאשר כל אחד מארבעת השפים מציע מנות משלו המתאימות, לפרשנותו, למועד.
מתכונים מומלצים: לראש השנה: קבב בורי ומוסר ים ביוגורט כבשים ורימונים (איילת לטוביץ'), חזה מולארד בזיגוג דבש ורימונים (עמיר אילן), ניוקי ארטישוק ירושלמי (עומר מילר) וקרם ריקוטה ורדים ודבש (אבי ביטון). לפסח: קניידלך במילוי כבדי עוף (אבי ביטון), שיפודי סלמון וקרם חזרת על פול ירוק (איילת לטוביץ'), מרציפן פיסטוק (עומר מילר) ריזוטו דלורית (עמיר אילן). לשבועות: חיטה, קונפי שום ואריסה ביתית (אילת לטוביץ'), סלט ירקות חם עם גבינת תום צלויה ושמן ארגן (עומר מילר) ומרק חצילים טורקי (אבי ביטון) וקרם קפוצ'ינו אפוי (עמיר אילן).
התרשמות כללית: ברמה הויזואלית, מבחינה חיצונית העטיפה אינה קולינרית גורמה אלא חווייתית יותר, פנים הספר, צילומי המנות והמתכונים מעוצבים להפליא וחבל שהמראה המשובח לא מועבר בכריכה. הצילומים של אילן נחום מוקפדים ויפים, הסטיילינג נעים והמבנה של הספר ברור ונהיר. אמנם חלק מהמנות נשמעות אקזוטיות מדי לשולחן חג למשפחה שאינה הרפתקנית קולינרית, אבל  המתכונים מדויקים וההנחיות ברורות להפליא, כיאה לרותי קינן, עורכת הספר. כספר מתנה הוא מצוין!
מחיר: 128 שקל (אבל כידוע, אף אחד לא קונה ספרים במחיר מלא).
.

לחובבי פורנוגרפיית אוכל


יש מקום בעיר התחתית – יומן אוכל חיפאי, הוצאת Lunch-Box

מי: הילה אלפרט
קונספט: אלפרט מביאה את התשוקה שלה, סגנון הכתיבה המפתה, היכולת הסיפורית והמתכונים המשגעים ומאגדת יחד חוויות מטיולים וסיורים בחיפה ובעיר התחתית לספר בישול חווייתי.
אינדקס: 60 מתכונים מחולקים ל-18 פרקים, שבהם שזורים סיפורים ומתכונים יחד. הספר אמנם מוגדר כיומן אוכל חיפאי, אבל יש בו מתכונים שאספה אלפרט מכל העולם.
מתכונים מומלצים: מלנזנה פרמג'יאנה, סטייק טרטר, עוגת סולת, בורקס טונה סאי, ועוגת שוקולד עם צ'ילי.
התרשמות כללית: הספר של אלפרט הוא תאווה לחובבי כתיבה על אוכל ולבשלנים. השפה הציורית והעשירה שלה, החיבה וההבנה באוכל קופצים מכל פרק וסיפור, אלפרט מדגימה את המפגשים והזיכרונות שלה בעזרת מתכונים מיוחדים, חלקם נוסטלגיים, חלקם חדשניים, כמעט בכולם יש פרשנות אישית, רובם ככולם מגרים ונראים ישימים וטעימים. הספר נכתב תוך כדי שיטוט במסעדות דגים מצחינות, ברים מעושנים, דוכני אוכל מסעדות ותיקות ורחובות מלאי היסטוריה. הצילומים מרהיבים וכמעט קופצים מהנייר והעיצוב יפה ושימושי.
מי שמחפש סתם ספר מתכונים פרקטי, יגלה שחווית הקריאה של המתכונים וההתפלשות בכתיבה הנדירה של אלפרט יסיחו את דעתו מהמטרה אבל יגרמו לו לרצות לרוץ למטבח ולהתנסות במה שיש להילחה ולעיר התחתית להציע.
מחיר: 128 שקל.
.

למתחילים ולמגוונים


אהרוני מבשל 1234, הוצאת כנרת זמורה ביתן

מי: ישראל אהרוני
קונספט: 28 חומרי גלם מגוונים מירקות ופירות דרך בשר ודגים ועד עוף, ארבעה מתכונים קלים להכנה לכל מרכיב.
אינדקס: בהתאם לקונספט, כל מרכיב מה-28, קיבל ארבעה מתכונים. בין המרכיבים: חציל, עגבניה, טונה משומרת, סלק, בטטה, סינטה, תאנים, ביצים, זיתים, שוקולד, כרובית, דניס, פרגיות ובטטה.
מתכונים מומלצים: קשה לבחור! ובכל זאת: סלק עם כדורי בשר, עוגת תאנים הפוכה, הרוסטביף המושלם, לחמניות שמרים עם זיתים, מאפה תירס נימוח וניוקי בטטות.
התרשמות כללית: שהספר יצא לפני חודשים ספורים, הוא בחירה מעולה כמתנה לבשלן חובב. זהו אחד הספרים השימושיים והטובים ביותר של אהרוני. הקונספט ברור ומהודק, החלוקה מסודרת, המתכונים ברורים ואפילו קלים לעשיה, הצילומים של נלי שפר מופלאים כדרכם, יחד עם ההפקה והסטיילינג של גילן אטלן, שמלווים את אהרוני שנים רבות, יוצרים חוויה קולינרית וויזואלית מופלאה.
מחיר: 128 שקל.
.

לחובבי המתוקים


100 העוגות הטובות של "על השולחן", על השולחן

מי: מגוון שפים וקונדיטורים שתורמים מתכונים לחוברות "על השולחן", וכותבים קבועים. ביניהם: רות אוליבר, מיכל מוזס, מיקי שמו, שי לי ליפא, אורי שפט, הנס ברטלה, אורלי פלאי-ברונשטיין, קרין גורן ואחרים.
קונספט: מגוון של העוגות הכי טובות, של הקונדיטורים והשפים הנחשבים בארץ.
אינדקס: 100 מתכונים המחולקים לארבע קטגוריות: פירות, ליד הקפה, שוקולד וגבינה.
מתכונים מומלצים: טארט פטל אדום של אורנה אגמון ואלה שיין (אורנה ואלה, תל אביב), טארט לוטוס של רות אוליבר (מתכון מורכב אבל שווה כל שלב ודקה), פרח ריקוטה וחמוציות של ענר צלאל מקונדיטוריית דלאל וקראנץ' מיוחד ושווה עם דבש ושקדים של מיקי שמו האגדי.
התרשמות כללית: כמו כל ספר של על השולחן, מדובר במוצר מוקפד, מדויק ואסתטי. המגוון עצום, העוגות נראות מקצועיות ומפתות, כל מתכון נוסה ונבדק ואם עוקבים אחרי ההוראות בדיוק רב ובלי קיצורי דרך, ההצלחה מובטחת.
כמו תמיד, רוב הצילומים מאוד בהירים ובסגנון מאוד מזוהה עם המוציא לאור. התמונות הכהות יותר ואלו המסוגננות "כפרי" יותר, נראות פחות שייכות. השילוב בין קונדיטורים מוכרים, לקונדיטורים של קונדיטוריות וכותבי אוכל ותיקים משמח וחושף מתכונאים מוכשרים שלעתים פחות מוכרים.
מחיר: 128 שקל.
.

ועוד ארבעה ספרי אוכל חדשים שתשמחו לאמץ:

חדרוכל, סיפורים / מתכונים / קיבוץ – אסי חיים ועופר ורדי
ספר שמאגד בתוכו היסטוריה קולינרית קיבוצית דרך סיפורים ששמעו צמד העיתונאים עופר ורדי ואסי חיים, ומתכונים שקיבלו מהמבשלים המיתולוגים של הקיבוצים.
חדרוכל, סיפורים / מתכונים/ קיבוץ, הוצאת Lunch-Box, 128 שקל



משתה – גיל ססובר
שלא כמו ספרי בישול מודרניים, משתה מאגד בתוכו לא רק מתכונים קלאסיים של בשר ודגים, אלא מחבר אותם לסיפורים צבעוניים, חלקם אפילו סקסיים, ומראה איך אפשר להפוך את חומרי הגלם שגרים בים ממש לידינו, לארוחת שחיתות טעימה, אבל פשוטה ולא מתאמצת.
משתה, הוצאת כנרת, 98 שקל



אוכלים אורבני – סודות הבישול מיריד האוכל של דיזנגוף סנטר
אוסף של כ-50 מתכונים ממיטב הדוכנים של יריד האוכל שמתקיים בימי חמישי ושישי בדיזנגוף סנטר. תמצאו שם הרבה מאכלי עדות, מתכונים לא מסובכים וגם כמה קינוחים, עם צילומים יפים שמוכיחים שאוכל יכול להצטלם טוב גם בכלים חד פעמיים. האטרקטיביות הגדולה שלו היא במחירו הזול.
אוכלים אורבני, 50 שקל (מחיר השקה: 30 שקל)


ככה אופים את זה – אורן בקר
השף קונדיטור אורן בקר, שמעביר סדנאות אפייה (וביניהן סדנת מקרונים מוצלחת), הוציא ספר עם המון מאפים מתוקים מכל הסוגים (+פרק אחד שמוקדש למאפים מלוחים), שאולי יהרסו לכם את הדיאטה, אבל יהפוך אתכם למלכי האירוח.
ככה אופים את זה, הוצאת כל טקסט, 139 שקל