תקופת ההיריון מלאה בשינויים של הגוף והסתגלויות למצבים חדשים כמו עייפות יתר, תחושת כבדות וירידה ברמות האנרגיה. הסיבה הברורה לכך היא מכיוון שהגוף תומך ביצירת חיים חדשים ומסתגל לשינויים גופניים רבים, אשר מתלווים להתפתחות העובר. בין שלל התופעות הפחות נעימות שמתרחשות בזמן הריון, נמצאת גם תופעת הצרבת השכיחה והידועה, המגיעה לרוב לאחר ארוחה ומשפיעה רבות על תחושת הנוחות ואיכות החיים של האישה.
הצרבת נגרמת מלחץ שנוצר על הקיבה וגורם לכך שהאוכל יעלה מהקיבה לכיוון הושט ואף אל חלל הפה. בדרך כלל, לקראת סוף הטרימסטר הראשון ותחילת השני מרבית מהנשים ידווחו על תחושת צרבת. תופעה זו מתגברת בהריון בגלל ששק העובר מגביר את הלחץ התוך בטני וכתוצאה מכך המעמסה על הסוגר שבין הקיבה לוושט היא רבה מדי. הסוגר אינו עומד במעמסה ומאפשר לתוכן קיבתי לחמוק ולעלות אל הושט. הצרבת גורמת לעתים לקושי בנשימה והרגשה של "שרפה" באזור הבטן העליונה והושת שמתפשטת גם לחזה.
על מנת להקל על הצרבת, איגדנו כמה כללי 'עשי ואל תעשי':
משקל עודף מגדיל את הסיכוי לצרבות בזמן ההריון– חשוב מאוד להקפיד על עלייה מבוקרת במשקל במהלך ההיריון. עלייה הדרגתית תקל מאד על תופעות הצרבות. נשים שסובלות מעודף משקל משמעותי בהריון יסבלו גם יותר מצרבות, הנובעות מלחץ באזור הושט ולכן חשוב שנושא זה יהיה לנגד עינך כבר מהשלב שבו את מגלה שאת בהריון.
לא לשכוח לשתות מים– הקפידי על שתיית מים והשתדלי לשתות בין הארוחות יותר ופחות במהלך הארוחה. הימנעי משתיית משקאות ממותקים או מוגזים, במיוחד כל משקה שיש בו מרכיב של חומציות כי אלו מעוררים את תופעות הצרבות. גם קפה, תה ואלכוהול מעודדים צרבות ולכן כדאי להימנע מהם.
המזונות האסורים- הימנעי ממזונות שמעודדים צרבות כגון אוכל מטוגן ועתיר בשומן, שוקולד, בצל, ומזונות חריפים. גם פירות וירקות בעלי חומציות גבוהה מעודדים צרבות, פירות ממשפחת ההדר או עגבניות, מלפפונים חמוצים וכד'
נשנושים קבועים במהלך היום– הקפידי לנשנש מדי כמה שעות מזונות שמקלים על צרבות, כגון שקדים (לא קלויים), קרקרים, או מלפפונים (לא חמוצים, אלא רגילים)
אכלי 5 ארוחות קטנות ביום – בוקר, צהריים, ערב ועוד 2 ארוחות ביניים. הארוחות הקלילות יותר, יקלו על תהליך העיכול, אשר ישפיע באופן ישיר על העומס בקיבה ומשם על הושט.
ללעוס את האוכל ולאכול בקצב איטי– אכילה מהירה מדי מאד מכבידה על הצרבות ולכן כדאי לאכול בקצב מבוקר ולעשות הפסקות מדי פעם.
ארוחות קלילות – אל תאכלי ארוחות כבדות מדי. נסי להימנע מארוחות כבדות לפני השינה – חשוב שארוחת הערב שלך תהיה קלה וותרי על ארוחת לילה או נשנוש לפני ההליכה למיטה
פעילות גופנית – פעילות גופנית תעזור לך לשמור על ערנות וחיוניות ויסייעו לך בשמירה על עלייה מתונה והדרגתית במשקל. נסי להקפיד על הליכה באוויר הפתוח, כך הגוף שלך ינשום וייהנה מהאוויר הצח.
טיפ אחרון לאלופות– כשאת חווה תחושה של צרבת, הרימי את הידיים גבוה מעל הראש, זה מקל על הנשימה.
** הכותבת היא מנהלת מדעית אבוט, יצרנית סימילאק