טעים: קדירת בשר וקלמנטינות

הגרסה הישראלית לברווז בתפוזים היא קדירת בשר עם קלמנטינות. הגרגרנית עם מתכון שצריך ליישם לפני שנגמרת העונה וגם המלצה ליין תואם

קדירת בשר

"אמא, דייזי התקשרה וביקשה שתגשי אליה לקטוף קלמנטינות", כך מסרו לי הילדים, כשחזרתי הביתה בצהרי יום שישי. שוב? הפירות שעל עץ הקלמנטינות הזה החליטו, באופן די צפוי, האמת, להבשיל בבת אחת. ומה עושים עם עץ מלא קלמנטינות? קוראים לשכנים לעזור. כך מצאתי את עצמי על הסולם, קוטפת קלמנטינות. "תקטפי עוד, תעשי מיץ"' צעקה לי השכנה מלמטה. אפשר לחשוב שפתחתי מפעל מיצים, לפי הכמויות שנקטפו שם. אז מיץ היה, עוגת קלמנטינות עסיסית ולחה וגם עוף במיץ קלמנטינות (הוורסיה המקומית שלנו לברווז בתפוזים).

לכבוד ארוחת השבת חיפשתי רעיון לקדירת בשר, מהסוג שמתבשל שעות ארוכות ומתפרק אחר כך במזלג. כמה רע זה יכול לצאת, אם נכניס גם לשם קצת מיץ קלמנטינות ואפילו קלמנטינות שלמות, שיתנו את הטאצ' הדקורטיבי לתבשיל? הנה לכם תבשיל חורף אמיתי ועונתי. רק עוד קוסקוס או אורז לספיגת הרוטב ויין אדום וטוב, שבו אפשר להשתמש גם בבישול.
..


צילומים: "הגרגרנית"
..

יין כזה יכול להיות למשל פטיט ורדו של יקב יתיר, אותו פגשתי לראשונה בתערוכת סומליה, לפני כחודש. לאחר שלוש שנים של בחינת הזן, היין מוצע לראשונה כיין זני המורכב מ-85% פטי ורדו ו-15% קברנה פרנק, שנבצרו ממספר חלקות ביער יתיר בגבהים של 680 – 700 מטר. צבע היין ארגמני עמוק והוא ניחן בבשומת המזכירה סיגליות, פטל שחור ומעט בשר מעושן. טעמו משלב פירותיות וחמיצות (דובדבן וישניאק) ומעט עפיצות. ילווה יפה ארוחות בשר, קדרות חורפיות ופסטות ברוטב בשר. ותודה למירה איתן מיקבי כרמל על ההמלצה.

..

קדירת בשר עם קלמנטינות

החומרים ל- 4-6 מנות.

חומרים למישרה:

  • 1 בצל קצוץ
  • 1 כף שמן
  • 1/2 כוס רוטב סויה
  • 2 כפות דבש
  • גרידה מ-1 קלמנטינה

לבשר

  • 1.5 ק"ג בשר לבישול ארוך (למשל, צוואר או שפונדרה), חתוך לקוביות גדולות.
  • מעט קמח לבן, לקימוח.
  • 6 כפות שמן.
  • 1 כף זרעי כמון..
  • 1 כף גרגרי כוסברה
  • 1 כף פפריקה אדומה מתוקה.
  • 3 ס"מ ג'ינג'ר טרי קצוץ.
  • 6 בצלי שאלוט קלופים.
  • 1 גזר פרוס גס.
  • 2 כוסות ציר בקר או מים.
  • 1/2 כוס חומץ בן יין אדום.
  • 1/2 כוס יין אדום.
  • 2 כפות גדושות דבש.
  • 1/3 כוס מיץ מכארבע קלמנטינות קטנות.
    ..

לקלמנטינות הצלויות

  • 6 קלמנטינות
  • 1 כף שמן

אופן ההכנה:

  1. טגנו במחבת בצל קצוץ בשמן.
  2. הוסיפו סויה, דבש וגרידת קלמנטינה וערבבו.
  3. קררו את המשרה ושפכו אותו על הבשר. ערבבו את קוביות הבשר, כך שהן תצופינה היטב במשרה. תנו לבשר לעמוד ככל שזמנכם בידכם, אפילו מיום קודם.
  4. הוציאו את קוביות הבשר, נערו את הנוזלים מהן וקמחו מעט בקמח מכל צידיהן, בשכבה דקה.
  5. בסיר רחב ועמוק, כזה שיכיל לבסוף את כל התבשיל, שימו 3 כפות שמן. טגנו את קוביות הבשר בסיר והפכו אותן, כך שישחימו מכל צידיהן והוציאו החוצה לצלחת. מומלץ לעשות זאת בשני סבבים, עם 3 כפות שמן נוספות לפני סבב הטיגון השני.
  6. בינתיים, כתשו במכתש ועלי את זרעי הכמון, גרגרי הכוסברה, הפפריקה הטחונה והג'ינג'ר יחד, למחית.
  7. הכניסו לסיר, עם שאריות השומן מהבשר, את מחית התבלינים והוסיפו אליה בצלי שאלוט וגזר וטגנו מעט, כך שיוציאו את הריחות המשכרים שלהם.
  8. החזירו חזרה לסיר את כל קוביות הבשר וכן את הנוזלים: הציר או המים, החומץ, היין ואת מיץ הקלמנטינות. הוסיפו גם את הדבש.
  9. תנו לכל הכבודה לרתוח ואז בשלו, עם מכסה, על אש קטנה כ-3 שעות, עד שהבשר רך מאוד בנעיצת מזלג. מומלץ לטעום את הנוזלים ולראות אם צריך להוסיף עוד מהמתוק או מהחמוץ, לפי הטעם. אם חסרים נוזלים במהלך הבישול, אפשר להוסיף עוד מעט ציר או מים.
  10. כעשר דקות לפני תום הבישול, טגנו במחבת קלמנטינות שלמות במעט שמן, משני צידיהן.
  11. הוסיפו את הקלמנטינות לתבשיל, שיחליפו טעמים עם הרוטב הנפלא שנוצר.
    ..

בתיאבון!

 

השוונץ

    • לפני כמה שנים היינו בפרובנאס בביקור בבית בד מקומי. אחד משמני הזית שלהם היה עם קלמנטינות! הם סיפרו לנו שהם מכניסים את הקלמנטינות, על קליפתן, יחד עם הזיתים. מתקבל שמן זית עם טעם וריח הדריים נפלאים, שהולך נהדר עם עוגות וניתן להשתמש בו במקום חמאה. אני כבר כמה שנים מחפשת בארץ את היזם, שירים את הכפפה וייצר לנו שמני זית בניחוחות כאלה. מישהו מכיר?
    • "קבל את הדין זה נופל מלמעלה". ככה זה כשיושבים מתחת לעץ הקלמנטינות…

.

לעוד מתכונים לשבת

הגרגרנית
מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק.תמצאו אותי כאן: http://hagargeranit.wordpress.comמוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם: hagargeranit