המטבח הקריאולי: מה שהים נתן

הגרגרנית מצאה ספר על המטבח הקריאולי – המטבח של האיים הקאריביים – והכינה מתוכו מנה של דג, פשוטה להכנה ומאוד טעימה, שמקורה באי הצרפתי מרטיניק

מנת דג

ההוצאה לאור פאיידון (Phaidon) הכריזה מכירה על ספריה. נכון, יש אינטלקטואלים שיתעניינו בספרי האמנות הנפלאים שלה, אבל פשוטי העם, כמוני, מתעניינים בספרי האוכל המעוצבים שלה. בכלל, אני מכורה לספרים מודפסים, עם הולך ונכחד… כל כך אוהבת את הריח והמגע של ספר, אבל זה כבר לא קשור לאוכל.

חיפשתי איפה הם יכולים להפתיע אותי ומצאתי: Creole, ספר אוכל ממקום רחוק מכאן, מטבח פיוז'ן מהאיים הקאריביים (או בשמם הנוסף, איי הודו המערבית). למען המאותגרים גיאוגרפית, מדובר ברצף איים הממוקם מזרחית לאמריקה המרכזית, צפונית לוונצואלה. נו, אפשר גם לדמיין את החופשה הבאה באותו מחיר. המטבח הקריאולי הושפע מהרבה תרבויות לאורך ההיסטוריה, בהתאמה לאנשים שעברו במקום, ולכן משלב מסורות בישול מאסיה, אפריקה, הודו ואירופה, בנוסף על המטבח הילידי-הקריבי.

הבישול הקריאולי מאופיין בראש ובראשונה בשימוש בדגים ובפירות ים, כראוי לאיים. הוא עושה שימוש במגוון עשבי תיבול ותבלינים בהשפעה הודית, תבלינים כמו אבקת Colombo (בן דוד של הקארי) ו-Graines à Roussir (תערובת של כמון, חילבה וזרעי חרדל צהוב). אפילו השמות מעידים על ההשפעות שהיו על האיים (צרפת, ספרד, הודו). הסוד של הבישול הקריאולי נמצא בתבלינים ובאופן שהמזון מושרה בהם לפני הבישול, כדי לתת לו ארומה מיוחדת. באופן מפתיע, הטעמים לא מאוד אגרסיביים, למרות השימוש התכוף בפלפל צ'ילי.

בחרתי להכין מנה של דג, פשוטה להכנה ומאוד טעימה. משום מה, בישראל לא מכינים הרבה דגים, למרות שאנחנו מדינה השוכנת לאורך חוף ים. עם כל התרומה הבריאותית שיש לדגים והרגשת הקלילות שמרגישים אחרי אכילת דגים, לעומת בשר, יש פה המלצה גורפת. באיי הודו המערבית משתמשים הרבה בדג קוד מומלח, שצריך להשרות לפני השימוש. אני השתמשתי בדג טרי. מקורה של המנה במרטיניק (אי השייך לצרפת) והיא נאכלת באופן מסורתי בבוקר. לא חייבים.

Macadam – מנת דג קריאולית (בהתאמה לכאן ועכשיו)

החומרים (ל-3-4 מנות):

  • 600-700 גרם פילה דג (כ-2 דגים לפני הפילוט), אפשר כמה סוגים: לברק, אמנון, בורי ועוד
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 ענף טימין
  • עלים משני ענפי פטרויליה, קצוצים
  • 2 שיני שום, קצוצות
  • 1 בצל יבש, קצוץ
  • 400 גרם עגבניות מרוסקות
  • 1 עלה דפנה
  • 50 גרם קמח לבן
  • פלפל צ'ילי קצוץ
  • מלח, פלפל שחור
  • מיץ מ-1 ליים (אפשר להחליף בלימון, אבל הטעם שונה. כדאי להתאמץ ולמצוא!)

.פפ

אופן ההכנה:

  1. חתכו את פילה הדגים לפיסות בגודל של כ-2-3 סמ"ר.
  2. חממו שמן במחבת וטגנו את הבצל, השום, הפטרוזיליה הקצוצה וענף הטימין, על אש בינונית-נמוכה.
  3. הוסיפו את העגבניות המרוסקות, עלה הדפנה והקמח וערבבו היטב לתערובת אחידה.
  4. תבלו במלח, פלפל שחור פלפל צ'ילי ובשלו על אש נמוכה 2-3 דקות.
  5. הוסיפו את פיסות הדג ובשלו כמה דקות נוספות במחבת מכוסה, עד שהדג מלבין.
  6. ערבבו את הדג ברוטב וסגרו את האש. הוסיפו את מיץ הליים והגישו לצד אורז, שיספוג את כל הטעמים החמצמצים-פיקנטיים. תענוג.

פפפ

בתיאבון!

השווונץ:

נכון שדרך מצויינת להכיר מקום היא באמצעות האוכל שלו, אבל לא פחות דרך המוסיקה. הנה דגימה קטנה שעושה חשק להרים את החצאית ולצאת בריקודים:

[youtube m74MOogSoDM nolink]

לבלוג של הגרגרנית

צילום: הגרגרנית
הגרגרנית
מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק.תמצאו אותי כאן: http://hagargeranit.wordpress.comמוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם: hagargeranit