אני רואה את עצמי כפודיס תל אביבית רבת תושייה, שניזונה מחידושים קולינאריים. לפעמים אני אפילו "מגדילה ראש" ויוצאת מגבולות האוטונומיה התל אביבית, אבל רק כאשר מדובר בסיפור מרתק במיוחד, או בחידוש מהפכני מספיק בשביל לגרום לי לרצות לחוות את הנסיעה המייגעת ברכבת. אסוציאטיבית, חיפה אף פעם לא נתפסה בעיניי כעיר של אוכל. לירושלים יש את ההברקות האופנתיות שלה, בתל אביב היכן שלא תדרוך רגליכם מחכה לכם שפע של הברקות קולינאריות, אבל לחיפה היתה בעיני תמיד תדמית של עיר פועלים עם ארובות עשן, שאוכלים בה בעיקר סנדוויצ’ים. תארו לעצמכם את גודל ההפתעה שלי כאשר חברתי החיפאית הזמינה אותי לאכול אסאדו "אצלה בחיפה". לא סתם אסאדו, אסאדו בהיכל הבשר החדש שנפתח לא מזמן ברחוב הנשיא! אסאדו בחיפה??? פניי הפכו להתגלמות ההתפעלות וההפתעה, מוחי הוצף סקרנות, רתמתי את סוסי ויצאתי לדרך.
בעקבות ריח האסאדו
אחרי נסיעה מקפיאת חושים ברכבת ישראל ועוד מונית אחת שטיפסה עבורי על הר כרמל, הגעתי ל’מרכז הכרמל’, שם נמצאת מסעדת האסאדו החיפאית החדשה ‘Meat in & out’. את המסעדה הזאת לא תמצאו ככה סתם כשאתם עוברים ברחוב, אבל אם תלכו בעקבות ריח הבשר – תגלו אותה שוכנת בתוך בניין חיפאי עתיק עם חצר פנימית קסומה, הנתחמת על ידי צמחיה עשירה ועצי ענק, שכנראה עתיקים יותר מחיפה עצמה.
בכניסה למסעדה פגשנו ברצועות אסאדו תלויות מאחורי זכוכית בארון עישון מיוחד שמפעילים במקום, וכאשר העמקנו פנימה מצאנו אווירה כפרית חמימה עם רצפה מאריחים יפיפיים וצבעים פסטלים, שעושים חשק להישאר. מקום נכבד במרכז המסעדה תופסים תנור העישון המכובד והגריל הפתוח, בו נצלים הבשרים לעיני הסועדים. קיר היין והמפות שעל השולחנות מיד עשו לי חשק ללילה סגרירי עם ברקים, רעמים וגשם זלעפות. ריח הבשר היה כל כך מפתה, שגם המלצריות פתאום נראו לי קצת טעימות.
עד שיהיו כאן לילות סגריריים כנראה יש עוד זמן, ומזל – כי כך יכולנו לצאת לחצר האינטימית של המסעדה ולנשום את האוויר הסתווי הנפלא, להרגיע את הריר הבשרי שאיים לנזול החוצה, ולהזמין לעצמנו ארוחת בשרים ממש לא הגונה בליווי בקבוק יין הבית, קברנה סוביניון נפלא של יקבי שטרן מבציר 2008.
הכל בפנים – ALL IN
"ברומא התנהג כרומאי" ובמסעדת בשר תאכל רק בשרי, אלא אם כן השף הוא ממוצא גלילי, במקרה כזה תאכל גם משהו גלילי! כך בדיוק נהגתי כאשר הזמנתי חציל גלילי (30 ₪) – גלילי חצילים אפויים שמולאו בגבינת צאן נימוחה ועשירה בטעמים, שהתחברה נפלא במרקמה לחציל ולרוטב. רוטב השמנת, ששימש כבסיס מאוד מוצלח למנה, יצר שכבה של חלקלקות מעודנת על הצלחת ובזכות נגיעות עדינות של פסטו ירקרק – היה להברקה גלילית נפלאה, שהתל אביבית שבי מאוד אהבה, כי לנו בתל אביב אין כאלה. החיפאית שעמי טעמה מהקרפצ’ו סינטה (39 ₪) שהגיע יחד עם שבבי גבינת פרמז’ן, עלי רוקט וחידוש מרענן בצורת חתיכות נימוחות של פטריות פורטבלו. הקרפצ’ו היה פשוט מופתי, בעובי הנכון, עשוי במקצועיות רבה ובעל טעם בשרי ששמר על נוכחותו בין התוספות הטעימות.
תפריט העיקריות של ‘Meat in & out’ יכול לעורר דילמות קשות גם אצל בני המזל שיודעים היטב במה חושקת נשמתם הרעבה, כיוון שאין סיכוי לבחור ללא כאב לב בין תפריט ‘מתנור העישון’, שכולל את מנות הדגל של המסעדה בשם Meat ו-Meat Special – שתי מנות זוגיות מיוחדות של בשרים במשקל מעל קילו, שמחירן נע בין 245 ל- 280 ₪, לבין תפריט ה"נתחים" המטורף ותפריט "מהים" המפתה.
אני הצטיידתי באותו הערב בחברה לא מספיק רעבה, ואני מפצירה בפניכם לא לעשות כמוני. זכרו, עליכם להגיע ל'מיט אין אנד אאוט' מלווים בקרניבורים אכזריים, כיוון שרק כך תגיעו לטעימה האולטימטיבית של כל הטוב של המסעדה, ולא חסר לה דברים טובים, תאמינו לי. כיוון שבאכילת קילו בשר עדיין אינני מיומנת, וחברתי לא הסכימה לשתף פעולה, הזמנתי אני את מנת האסאדו צלעות (109 ₪), שהייתה מתאימה לאכילה לבד (רק 500 גר’), וחברתי בחרה במניפת חזה אווז מעושן (102 ₪).
את האסאדו צלעות שלי קיבלתי בצורה המסורתית על מגש מתכת שהונח מעל מתקן מיוחד, ששומר על החום של הבשר בזכות הגחלים שנמצאים בתוכו. לצד תפוח אדמה אפוי, שנמרח בנדיבות בחמאה טעימה, כמה בצלים אפויים וירקות נוספים, נחו להן הצלעות העסיסיות והשומניות ביותר שטעמתי בחיי. זה היה לגמרי מגונה, לכן לא אשתף אתכם בפרטים הקטנים, אבל תאמינו לי – לא השארתי שום עצם ללא טיפול יסודי. חברתי נהנתה מאוד מהמניפה שלה, שהוגשה על צלחת רחבת שוליים והיתה עשויה מבשר ברווז רך שנצלה ארוכות ברוטב יין אדום סמיך ומתקתק, והוגש בתוספת פירה חלק וטעים.
לאחר 3 שעות יצאתי מהמסעדה מתגלגלת בהנאה מרובה ממה שנח אצלי בבטן, פתאום נזכרתי שאני בכלל בחיפה ויש לי עוד להספיק לרכבת האחרונה.
אהבה וגאווה קולינארית
כל הבשרים ב'מיט אין אנד אאוט' מעושנים במקום לפי המסורת, אך יחד עם זאת גם לפי מתכון סודי ומיוחד שפיתח השף של המסעדה. שמה של המסעדה מייצג בצורה מדויקת ביותר את החוויה של הביקור בה, בשר בפנים (IN) באווירה חמימה ונעימה, אפופה בריחות בשריים, ובשר בחוץ (OUT) בחצר חיפאית מוקפת בצמחיה עבותה, מוזיקת רקע ברוח צעירה, כשהכול עטוף בשירות סימפטי ולא יומרני, והמון אנרגיות טובות בזכות התאורה הנכונה. בחורף הקרב ובא החצר תהיה מקורה, כך מבטיחים בעלי המסעדה, ובתוך המסעדה יחמם את האווירה תנור הצלייה העצמתי, אבל מה שחשוב באמת הוא שירון גלנטי וצחי יריחי, שהקימו את היכל הבשר החיפאי הזה מתוך אהבה גדולה לבשר, ימשיכו לעשות את עבודתם כפי שהם עושים אותה כעת, ושיגישו את הבשר המובחר מתוך אהבה ומקצוענות, כך שגם לחיפאים תהיה סיבה לגאווה קולינארית!