עד שהגעתי לירושלים לא הבנתי את הקטע של חומוס. ואז לקחו אותי לעיר העתיקה לחומוס אבו כאמל ליד כנסיית הקבר והתאהבתי. אנושות. עד כדי כך שכל שבוע לפחות מצאתי את עצמי מטיילת לעיר העתיקה.
אבל אז פרצה האינתיפאדה השנייה. ומכיוון שגרתי במרכז העיר בלב הפיגועים, פשוט לא יצאתי מהבית במשך כמה שנים ואיכשהו השלמתי עם החוויה של אין חומוס בחיי.
אבל אחרי כמה שנים הצורך חזר לעצמות. אז ניסיתי את כל המפורסמים הירושלמים שאתם מכירים וכלום לא היה לי טעים.
החלטתי לעשות חושבים ולאתר לי מומחה מקומי שאינו מכור למותגים. זיהיתי את מתן, בחור שעבד איתי והוא במקרה גם האחיין של "דוד דגים", אחד מעמודי התווך של שוק מחנה יהודה, ובחור שכמה שהוא ציפלון, יודע ואוהב לאכול.
בעיניים דומעות אמרתי לו שהוא חייב לעזור לי למצוא חומוס ומתן הסתכל עלי במבט המום ושאל: "את רוצה להגיד לי שלא אכלת חומוס בעזורה?!". ברור שמתן צדק, זה החומוס הכי טעים בעולם.
וכדי להבהיר עד כמה אני ג'אנקי, כדאי שתקראו את הסיפור הבא: פעם הייתי שפית של מסעדה מאד נחשבת בתל אביב והצלחתי בכישוריי הרבים לעשות את הבלתי ייאמן ולשרוף את המטבח. בעל הבית, שהבין שמדובר במצב היסטרי קשה והיה באותו יום בירושלים, אמר לי להרגע, הכל יהיה בסדר, "אני נוסע לעזורה להביא לך חומוס!". ואכן, הצלחנו להציל את המטבח ואת האוכל, להוציא אחלה סרוויס וכמובן – לאכול חומוס.
המנה של הקבוצה
חומוס זה כמו כדורגל, לכל אחד יש את הקבוצה שלו שהוא מוכן לחרף את נפשו עליה. אני דווקא מוכנה לשמוע ולנסות דברים חדשים ולא להינעל אז בכל פעם שמישהו אומר לי שאני בכלל לא מבינה כי לא טעמתי את החומוס שלו. אני מנסה וטעמתי המון המון חומוסים ודווקא מצאתי כמה נוספים שאני מאד אוהבת.
ירושלים:
עזורה
אלרן מעזורה טוען שטרם אכלתי את החומוס הכי טעים בעולם והוא מוכן לקחת אותי לשם רק אם אסכים לכיסוי עיניים, כי הסוד כל כך גדול.
אבל יחסינו עוד לא שם, ואני מוכנה להמשיך לאכול את החומוס שאני הכי אוהבת בעזורה. המומחיות שלהם היא תבשילים ביתיים וכל מי שאני שולחת לשם חוזר אסיר תודה ומכור קשות. אבל אני, בחורה של חומוס אני.
השוק העיראקי, מחנה יהודה, ירושלים. 02-6235204
.
אבו כאמל
באתי עם ציפיות ענקיות. 13 שנה בערך שלא אכלתי שם, אבל הטעם השתנה וזה כבר לא אותו החומוס. הם הוסיפו גם תבשילים, שדווקא נראים מעניינים, ויש כוסות מיץ סחוט טרי ענקיות שביום קיץ חם זה פינוק אמיתי. ולמה בכל זאת אני כותבת עליהם? כי הפלאפל הפיל אותי. חלומי!
שוק אבטימוס, בתוך הסמטה האחרונה, בצד הקרוב לכנסיית הקבר, העיר העתיקה ירושלים
02-6276756
.
לינא
לא יכולתי להגיע לעיר העתיקה ולא לבדוק אחת ולתמיד מה זו הלינא הזו שכולם מדברים עליה.
אז החומוס באמת מצוין, החמוצים מעולים וגם הפיתות. מצד שני – המסבחה היתה מאכזבת והשירות האנטיפטי לא ממש הנעים לנו את החוויה.
אל ח'נקא 42, העיר העתיקה ירושלים (לא רחוק מכנסיית הקבר), 02-6277230
.
קפה בצלאל
אני הולכת להפתיע אתכם. דבר ראשון, קפה בצלאל נראה כמו בית קפה פריזאי לכל דבר והאווירה והטעם שם הם בהתאם, ולכן לעין הבלתי מזויינת לא יראה שיש במקום הזה מאכלים כמו סביח או מסבחה.
אז כן, בהחלט יש, ואם במסבחה עסקינן אז זה המקום להיות הכי מופתע בעולם. הם עושים מסבחה שעועית, משעועית שמגיעה מאיטליה, וטוחנים אותה עם טחינה, קונפי שום והרבה לימון וחריף, מגישים עם ביצה חצי קשה, עגבניות ופיתות ארוכות וטריות. ואם זה נשמע לכם מוזר או פלצני – אל תיבהלו. תטעמו ותתעלפו!
בצלאל 8 ירושלים (במדרחוב ממול בצלאל הישן). 02-6259164
.
תל אביב:
אבו חסן – עלי קרוואן
מרגע שעברתי לתל אביב הפך אבו חסן להיות הירושלים שלי. טעים לי בטירוף, מרגיש לי הכי בבית שיש וזה פשוט חלק מהלו"ז – פעם בשבוע חובה אבו חסן. מסבחה בדרך כלל, למרות שגם החומוס מצוין. והפלאפל. והצ'יפס.
בסניף הראשון שברחוב הדולפין אני מצליחה למצוא מקום רק מוקדם בבוקר, ואם אני מגיעה בצהריים, אז זה לאחד הסניפים שבשבטי ישראל, (פינת יהודה הימית).
רחוב הדולפין 1, יפו, 03-6820387. רחוב שבטי ישראל 14, 18, יפו, 03-6828355
.
מי ומי
אני יודעת, המי ומי זה בכלל מקום של סטייקים, והחומוס הוא רק תוספת לרוב האנשים. אבל החומוס שלהם מעולה. אין מילה אחרת לתאר אותו ואני לא צריכה שם שום דבר אחר, (חוץ מחנייה).
דרך מנחם בגין 35, תל אביב, 03-9380633
.
השרון:
לול
החומוס המועדף על אבא נתי, וכנראה על עוד המון אנשים לפי התור ולפי שנגמר כל כך מהר. וכן, הוא צודק. טעים טעים. ואם תבואו אחרי 12 בצהריים כבר לא ישאר לכם, אז לא להתברבר בדרך.
בכיכר השנייה כשמגיעים מכפר סבא, טירה