תבלינים למבינים

חנות "סוד התבלין" ברמת גן היא מקום שחובה לבקר בו לפני שנכנסים למטבח. בואו בגלל השירות, ותישארו בגלל הסיפורים

עוף ברוטב פילדלפיה

במרכז רמת גן יש מקום די נעים / שם אפשר לעמוד ולהריח תבלינים (מה שיהונתן גפן היה כותב, אם היה מזדמן לרחוב הרצל)

השבוע הגעתי לרחוב הרצל בר"ג, הרחוב שבו גרתי עד לפני שנה וחצי, וניצלתי את ההזדמנות כדי להיכנס לחנות "סוד התבלין" ולקנות תערובת טוסקנה. מה שהיה אמור להיות עניין של 3 דקות התארך לכדי חצי שעה, כי הנה משהו שצריך לדעת על רביב לוי, מי שמנהל את החנות יחד עם אשתו, שושי: האיש, שהוא שף לשעבר והיום יועץ בפורמולות סיניות ובתוספי מזון, שופע סיפורים ועצות.

הוא גם כנראה האיש הידידותי ביותר שפגשתי, מכיר את כל לקוחותיו הנאמנים, מתעניין בשלומו של כל לקוח, מחמיא לכל לקוחה (ולהיפך), בקיא בכל המטבחים בעיקר מלא בטיפים חיוניים. הן לבשלנים והן לשוחרי הבריאות.

אז החלטתי לראיין אותו קצת. כי למה שרק תושבי מרכז ר"ג ייהנו מהחנות המעולה הזאת?

מה פתאום החלטת לפתוח חנות טבע?

"לא טבע, תבלינים", הוא מתקן אותי. "החלטתי לפתוח בעקבות אשתי, שהיתה מטפלת ורצתה חנות טבע לעצמה. אני, בהיותי שף, רציתי יותר תבלינים וכך נוצר השילוב הייחודי הזה".

ואמנם, בחנות יש את כל מה שנמצא בדרך כלל בחנויות טבע, כולל תוספי תזונה, אבל היתרון הגדול שלה, לפחות מבחינתי, הוא תחום התבלינים. לוי מחזיק את כל התבלינים אצלו ויודע לספר על כל סגולותיו הבריאותיות. הוא גם יטחן לכם כל מה שתרצו ממש מול עיניכם וכן הוא מכין לבד תערובות תיבול, כמו הטוסקנה שציינתי בהתחלה (שמכילה מלח אטלנטי, תימין, רוזמרין, פפריקה מתוקה, שום גבישי תערובת פלפל ארבע העונות ושמן זית. במקומות אחרים אמנם יש תערובת טוסקנה, אבל היא הרבה פחות מוצלחת), ואף מקבל בקשות אישיות (יש לי בבית, למשל, צנצנת ועליה מדבקה "תבלין סודי לעוגות" שהוא הכין לי. מה זאת אומרת מה יש שם? סודי אומרים לכם!).

לפני כשנתיים נפתח בהמשך הרחוב סניף של עדן טבע מרקט, ועם כל הרצון לתמוך בחנויות פרטיות, קצת קשה להן להתחרות במבצעים של רשתות חנויות הטבע.

עד כמה פגעה בכם הפתיחה של עדן טבע מרקט?

"אין לי איתם שום בעיה, נהפוך הוא: הרבה מהעובדים שם קונים אצלי תבלינים. זה כמו להשוות יין בוטיק ליין מסחרי. אצלי אני מכין לבד את כל התבלינים, יודע מה כל לקוח אוהב ונותן לו ייעוץ מלא בהכנה".

ובעוד אנחנו מדברים נכנסה למקום אישה שלא ביקרה שם לעולם. "נכנסתי בגלל הריח", היא אומרת במבטא תימני בולט. "תיכנסי תיכנסי", הוא מזמין אותה. "לתימנים יש לנו פה מקום חם במיוחד". אל תאמינו לו. גם אם היה לה מבטא רוסי, עיראקי או סלובני היא היתה מתקבלת בחום.

ספר לי על לקוחה שעזרת לה במיוחד

"עזרתי להרבה אנשים ברמה הבריאותית, אבל יש לי סיפור אחד על גברת שסבלה מדלקות דרכי שתן כרוניות, ומכיוון שיש לה לחץ דם גבוה והיא לוקחת תרופות מדללות דם, היא לא יכלה לצרוך חמוציות וכדורים לפתרון הבעיה. אז יצרנו במיוחד בשבילה פורמולה צמחים סינית שפתרה את הבעיה אחרי 10 שנות סבל".

ומה עם מתכון לגולשים לסיום?

"בבקשה. יש לנו תבלין בחנות שמתאים להמון תבשילים – הוא מוסיף וממש מחייה כל דבר שרק תחפצו לבשל. אנחנו קוראים לו תבלין ה"מולטיסיסטם" של המטבח. שמו פילדלפיה והוא טוב לשניצלים – אפשר להוסיפו גם לביצה וגם לפירורים, סתם על חזה עוף במחבת, בתוך רטבים – לפסטה – רגיל, ובייחוד בולונז, קציצות, כדורי בשר ברוטב, דגים, ירקות בתנור, בשר על האש, צלי עוף ועוף בתנור, שהנה המתכון שלו".

עוף ברוטב פילדלפיה

המצרכים:

כרעי או שוקי עוף

לרוטב:

½ כוס סילאן

שום כתוש

¼ כוס רוטב סויה

2-3 כפות תערובת פילדלפיה

אופן ההכנה:

מערבבים את חומרי הרוטב בצלוחית קטנה, שופכים על העוף ומעסים היטב.

נותנים לו לשכב כך בקערה כמה שעות במקרר, ואחר כך מכניסים לתנור. בהתחלה ב-180 מעלות על טורבו, כשהעוף מכוסה בנייר כסף, ואחרי כ-50 דקות אפשר להוריד את נייר הכסף ולתת לו להיות קראנצ'י מכל הכיוונים.

אחרי חצי נוספת שעה אפשר להוריד את החום ולתת לו להשחים עוד קצת אם יש צורך.

בשלב ההשרייה אפשר לעשות קצת יותר רוטב ולהוסיף לקערה תפו"א, בצל ואפילו גזר – זה יוצא בסופו של דבר כמו ריבת בצל – מדהים בטעמו, צבעו וריחו.
אל תיצמדו לכמויות כי הכל תלוי בכמות העוף והירקות אבל מה שלא תעשו, שמרו על היחס בין החומרים ותדאגו שיספיק לעטוף את העוף והירקות מכל הצדדים.

בתיאבון

סוד התבלין, הרצל 75, רמת גן, 03-6726191