הליך פונדקאות בצפון אמריקה לעומת מזרח אירופה

ההבדלים בהליך הפונדקאות בין צפון אמריקה למזרח אירופה משמעותיים מבחינה חברתית, פרוצדורלית, כלכלית ועוד, ולכן חשוב לקחת אותם בחשבון עוד בטרם מתחילים בהליך הפונדקאות

מאת: עו"ד ויקטוריה גלפנד

פונדקאות הפכה בשנים האחרונות לפתרון עבור זוגות רבים. אם בעבור זוגות סטרייטים שמתקשים להיקלט או לשאת הריון עצמי, אם בעבור זוגות חד מיניים או הורים יחידנים המעוניינים להביא לעולם ילדים לעולם שאותם יגדלו בעצמם (כלומר ללא מעורבות של אם נוספת לילדים במסגרת שנקראת הורות משותפת). אך בעוד הזוגות החד מיניים וההורים היחידנים יכולים לבצע את הליך הפונדקאות בבטחה רק במדינות צפון אמריקה, לזוגות סטרייטים – כאלה שבוחרים שלא לעבור את ההליך בארץ, משיקולים שונים כגון הצורך לעבור הליכים מורכבים בפני ועדת האישורים – ישנה אפשרות לנהל את הליך הפונדקאות גם במזרח אירופה, בעיקר באוקראינה ובגאורגיה. ההבדלים בהליך בין צפון אמריקה למזרח אירופה משמעותיים מבחינה חברתית, פרוצדורלית, כלכלית ועוד, ולכן חשוב לקחת אותם בחשבון עוד בטרם מתחילים בהליך הפונדקאות.

מוטיבציה:

קנדה וארה"ב ידועות ברוח ההתנדבות שלהן. אנשים מארגנים פרויקטים קהילתיים ומתנדבים בארגונים כחלק משגרת החיים שלהם. זו מנטליות שמביאה נשים רבות לחשוב על הורות פונדקאית כדרך להעניק לאחרים בדומה להתנדבות ועזרה לזולת במסגרות אחרות. לעומת זאת השיקול המוביל שבגללו פונות להליך הנשים ממזרח אירופה הוא הצפי להרוויח ממנו סכום כסף שיהיה עבורן "משנה חיים" או לפחות בעל השפעה רבה על החיים (יחסית לגובה המשכורות במשק, יוקר המחיה וכיו"ב). על כן, מן הסתם הכסף מהווה במקרים אלה מוטיבציה שעשויה להביא לתחום נשים רבות שההליך קשה עבורן, גם נפשית, בגלל התמורה הגבוהה הצפויה.

התהליך קשה, גם נפשית (שאטרסטוק / Syda Productions)

קבלת הסביבה:

פונדקאיות אמריקאיות וקנדיות חוות את ההליך כהעצמה אישית, הן גאות בעשייתן ומפרסמות אותה ברבים. כך, הן יעלו סטטוסים על ה-surrobaby שלהן; ילבשו בגאווה חולצות טי עם הדפס שמכריז על כך שהן נושאות תינוק פונדקאות, ועוד. לעומתן, הפונדקאיות ממזרח אירופה לא בהכרח זוכות לתמיכה של הסביבה הקרובה והרחבה שלהן. להמחשה, ברוב הסדרות התיעודיות על פונדקאות במזרח אירופה מופיעות הפונדקאיות שהסכימו להתראיין בהסוואה ובעילום שם.

 חרדה:

מחקרים מדברים על כך שחרדה עוברת בתורשה בין האישה ההריונית לתינוק שברחמה, ברמה האפי-גנטית. בהקשר זה יצויין שבארה"ב הפונדקאיות עוברות אבחון פסיכולוגי, חלקן גם ביקור בית של עובדת סוציאלית, כדי לוודא את ההתאמה של הפונדקאיות לתהליך ואת התמיכה של סביבתן; כאמור למעלה, ההיריון לרוב זוכה לעידוד נרחב מהסביבה. במזרח אירופה לעומת זאת, כפועל יוצא מהאמור לעיל, כמו גם מהעובדה שהחלק העיקרי מהתשלום לפונדקאית יתבצע רק עם השלמת ההיריון ולא באופן מדורג לאורכו – ההיריון עשוי לעבור על הפונדקאית בתחושת חרדה.

קשר עם הפונדקאית:

מכיוון שהקשר עם הפונדקאית הצפון אמריקאית נעשה על בסיס חיבור אישי הוא מתנהל באופן שוטף, באינטרנט ובווטסאפ וכולל קבלת עדכונים שוטפים ישירות ממנה אל ההורים המיועדים. לעומת זאת הקשר עם הפונדקאיות ממזרח אירופה הוא תלוי סוכנות, לפעמים קורה באופן תקופתי (אחת לחודש או לכמה שבועות) באמצעות מתרגם מהסוכנות ולפעמים לא מתקיים כמעט כלל.

כיבוד הסכמים:

הפונדקאיות הצפון אמריקאיות מגיעות ממקום שמנטליות של כיבוד הסכמים מושרשת בו במידה ניכרת. הן מיוצגות ע"י עו"ד מטעמן (על חשבון ההורים המיועדים) לפני חתימת ההסכם וניתנת להן הזדמנות לנהל מו"מ ממשי על תנאיו. העובדה שחלקן הגדול של הפונדקאיות מבקשות שינויים בסעיפים שונים בהסכם מעידה בין היתר על כך שבכוונתן לכבד את מה שהן תחתומנה עליו בסופו של דבר. לעומת זאת עם הנשים הפונדקאיות ממזרח אירופה (לרוב) נערך ונחתם הסכם סטנדרטי; באופן כוללני – שכמובן לא מתאר את כל המקרים – אין נוהג ומנטליות של כיבוד הסכמים על תנאיהם באופן מדוקדק, בטח כאשר לא קיים ולא אפשרי וידוא ופיקוח שוטף האם צד להסכם עומד בהתחייבויותיו.

 הורות פונדקאית היא דרך להעניק לאחרים (צילום: shutterstock_ Olena Yakobchuk)

אזרחות נוספת לילד:

כאשר הליך הפונדקאות מתבצע בצפון אמריקה הילדים מקבלים עם לידתם אזרחות קנדית או אמריקאית, לפי העניין, בנוסף לאזרחויות הנוספות שמגיעות להם – רק מעצם כך שנולדו שם. באמצעות הדרכונים האלה ביכולתם גם לצאת ממדינת הלידה ולטוס למדינה אחרת ללא עיכובים. לעומת זאת במזרח אירופה, הילדים יקבלו אזרחות ישראלית לאחר קביעת קשר גנטי להוריהם הישראלים, ואז יוכלו לשוב לארץ; כל עוד לא הושלם הליך האיזרוח יישארו הילדים במדינת הלידה.

עלויות:

בצפון אמריקה העלויות עשויות להגיע 400-700,000 שח, תלוי נסיבות המקרה, המסלול וגם המזל. לעומת זאת במזרח אירופה המחיר נמוך משמעותית ונע לרוב בין -250-300,000 שח. ההבדל הכספי הניכר כמובן מביא זוגות רבים להעדיף את המסלול הזול, כאשר המסלול בצפון אמריקה הוא מחוץ להישג ידם.

עו"ד ויקטוריה גלפנד (צילום: חיה גולד)

**הכותבת היא עו"ד המתמחה בהליכי פונדקאות לזוגות סטרייטים, לזוגות חד מיניים ולהורים יחידנים/ות