טיפים לכללי זהירות בסיסיים כשמבשלים עם הילדים

הקיץ כבר התחיל והחופש הגדול בפתח ורגע לפני שניכנס עם הילדים למטבח לבלות יחד זמן איכות בבישולים, הנה כמה כללים חשובים שיכולים למנוע אסון

מאת: שלומי כהן

אמנם מזג האוויר החם כבר איתנו מזמן, אבל ה-21.6 הוא באופן רשמי היום הראשון של הקיץ. ילדי החטיבה והתיכון כבר סיימו את שנת הלימודים ובעוד ימים ספורים, גם הילדים הצעירים יותר יתחילו את החופש הגדול. אבל השמחה של הילדים היא, במידה מסוימת, הצרה של ההורים. מלבד התורים בלונה פארק, הכיס שמתרוקן בקניונים או הזיעה שמטפטפת בטיולים – אנו נאלצים לשמוע שוב ושוב את צמד המילים המוכר: "משעמם לי".

אחת הדרכים להפיג את השעמום ולבלות זמן איכות עם הילדים שיש לצדו גם תועלת, היא  בישול ואפיה עם ילדנו במטבח, אבל חשוב לזכור שהמטבח מלא סכנות שצריך לדעת להישמר מפניהן. בעזרת מודעות וערנות לסיכונים הקיימים, תמנעו בקלות את האסון הבא.

כדי לסייע לכם, ריכזנו עבורכם כלים שיעזרו לכם להתמודד עם סכנות שאתם מוכרחים לשים לב אליהם בעת השהות במטבח עם הדור הצעיר.

זמן איכות במטבח יכול להיות מהנה, אבל גם מסוכן (שאטרסטוק / Yuganov Konstantin)

לפני שנכנסים למטבח עם הילדים:

יש לוודא שהשיש נקי מגורמים מסוכנים כגון מי-חם, מייבש כלים עליו מונחים כלים חדים או חפצים קטנים שהילד עלול להכניס לפיו.

יש לוודא כי במטבח יש כיסא מיוחד (מגדל למידה), המצויד במעקה בטיחות, שעליו יכול הילד לעמוד כשהוא מוגן ובטוח וללא סכנת נפילה.

מכשירי חשמל:
יש להרחיק את הילדים מתנור אפייה דולק, מכיריים חשמליים או מאש גלויה.

הקפידו להשגיח שהילדים לא מוציאים מאפים מהתנור או מהטוסטר אובן ללא כפפות מטבח המספקות הגנה מפני כוויה.

אין לאפשר לילדים להפעיל בלנדר/מיקסר ללא השגחת מבוגר.

יש לדאוג שהילדים לא מסתובבים יחפים או רטובים בקרבת מוצרי חשמל.

הקפידו לכסות את שקעי החשמל במטבח ולוודא כי הילדים אינם מנסים להגיע אליהם. 

חשוב להקפיד שסכינים לא יהיו בהישג יד (שאטרסטוק / Herrndorff)

סכו”ם:
את הסכינים החדים יש לאחסן בארונות גבוהים על-מנת שהילדים לא יוכלו להגיע אליהם.

רצוי להקפיד על אחסון סכינים, מזלגות וסכו”ם חד אחר בתוך מגירה ייעודית – על המגירה להיות מספיק גבוהה על מנת שהילדים לא יגיעו אליה, אך בטוחה מספיק כדי למנוע נפילות. 

גז:
לשים לב שלא משאירים את האש דולקת ללא צורך.

כדאי וחשוב לסגור את ברז הגז כאשר הכיריים אינם בשימוש – הברז לרוב נמצא בארון שמתחת לגז או  בסמוך לו.

במטבחים קטנים רצוי להיזהר מקרבת יתר בין ברז המים לבין הכיריים או מוצרי החשמל.

חשוב לזכור שהשילוב בין מים וחשמל הינו הרה אסון, לכן יש להקפיד על כללי הבטיחות כבר בשלבים הראשונים של תכנון מטבח ועיצובו.

חומרי ניקוי

אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקים שקופים או בבקבוקים של משקאות קלים, העלולים לפתות את הילד לטעום מהם.

יש לשים-לב שהבקבוקים סגורים טוב.

הקפידו לאחסן את חומרי הניקוי במקומות גבוהים או הרחק מהישג ידם של ילדים.
במידה ואין ברירה ואתם מוכרחים לאחסן את החומרים מתחת לכיור, יש לוודא שהוא נעול.

חשוב להיזהר ממשטחים חמים ומאש גלויה (שאטרסטוק / Herrndorff)

מקומות אחסון

יש לאחסן במגירות הנמוכות את כלי הפלסטיק בהם משתמשים הילדים (צלחות, כוסות, סכו"ם)  ובכך תמנעו מהילדים את הצורך להגיע למקומות גבוהים. גם מגירת החטיפים ומוצרי מזון המיועדים לילדים, תוכלו לאחסן במקומות הנגישים עבורם ובכך לסייע להם לפתח את עצמאותם.

הציבו גבולות גזרה לילדיכם: הסבירו שיש מקומות במטבח שאינם רשאים לגשת אליהם. במגירות וארונות אלו תוכלו לאחסן כלים חדים/זכוכיות /מכשירי חשמל מסוכנים  וכו'.

העבודה במטבח:

הקפידו לתת לילדים לבצע פעולות המותאמות לגילם- ערבוב, הקצפה, מזיגה מכלי לכלי ועוד. שימו לב לכל פעולה שהילד מבצע וודאו שאינכם מסירים לרגע את העיניים מהילד ומפעולותיו.

נסו לשלב בפעילות הסברים על תהליך הבישול או האפייה. בכך, תציידו את הילדים בסבלנות ותהפכו אותם לשותפים מלאים בעשייה.

וודאו כי הילדים טועמים רק ממה שמותר, וכי אינם מכניסים לפיהם מזון שעלול להיות מסוכן עבורם.

בהצלחה ובתיאבון!

שלומי כהן (יחצ)

** הכותב הוא מעצב ראשי בחברת "אביבי מטבחים"