כך תדעו אם ילדכם סובל מקשיי ראייה

קשיי ראייה יכולים להשפיע על תחומים התפתחותיים רבים בקרב ילדים וחשוב לדעת איך לזהות בעיות ראיה בשלב מוקדם. הכירו את הסימנים המעידים על בעיות ראיה אצל ילדים

מאת: פרופסור קנט קוזלו

ילדים ותינוקות רבים חווים קשיים בראייה. כאשר קשיים אלה אינם מטופלים בזמן הם עלולים לגרום לפגיעה משמעותית לא רק בראייה אלא באיכות החיים בכלל. כך למשל כ-80% מהילדים במזרח סובלים מקוצר בראייה. בעולם המערבי כמות הילדים קצרי ראייה מגיעה ל- 30%. בנוסף כ-15% סובלים מרוחק ראייה משמעותי. שתי בעיות אלו הן בעיות בתשבורת של העין ולכן הטיפול בדרך כלל הוא משקפיים, עם זאת חשוב להבין שלקוצר ראייה יש השלכות על בריאות העיניים לאורך החיים.

סוגים נוספים של בעיות ראייה המאפיינות את הגיל הרך הם פזילה ועין עצלה. מדובר בשתי תופעות שונות אבל קשורות. פזילה זו אחת הסיבות להיווצרות עין עצלה. פזילה קיימת ב-4% מילדים עד גיל 6 ועין עצלה מתקיימת ב- 5% מהם. בנוסף לבעיות שכבר ציינו יש גם מחלות עיניים הקיימות בתינוקות וילדים כמו: קטרקט, ליקויים בקולטני הראייה גלאוקומה ועוד.

הראייה מספקת לנו נגישות לעולם (צילום: שאטרסטוק/ Wallenrock

כל אלו יכולים להשפיע על התפתחות השפה, התפתות מוטורית, יכולת הלמידה והתפתחות קוגניטיבית. אפשר לומר שהראייה מספקת לנו נגישות לעולם, אך כשאנחנו לא מטפלים בבעיות ראייה בזמן אנחנו עלולים לבנות לילד עולם תפיסתי בעל בסיס רעוע. אומנם לא נוכל להיכנס לראשו של ילדינו ולראות בעיניו את טיב איכות הראייה שלו, אך אנחנו יכולים להבחין בסימנים שעלולים להעיד על בעיה. שימו לב כי הופעת אחד מהסימנים הבאים אינו מעיד בהכרח על הפרעה בראייה, ובכל זאת אם הופיע סימן, חשוב לפנות לבדיקה מקצועית:

סימנים המעידים על היתכנות של בעיית ראייה אצל ילדים;

  • תגובה: לקות ראייה באה לידי ביטוי פעמים רבות בלקות בתקשורת בין-אישית. אם לדוגמה תינוקות מחקים את התנועות שלנו, מחייכים אלינו כשאנחנו מחייכים אליהם ולומדים מאיתנו להביע כעס או עצב, כשתינוק לא מגיב בחזרה יכול להיות שהוא סובל מלקות בראייה. כך גם תינוק לקראת גיל חודשיים-שלושה שאינו עוקב ברציפות (או בכלל) אחרי חפץ כמו פנס ו/או לא מתבונן על חפץ יותר מ-3 שניות.
  • קרבה: ילד שנוטה להתקרב מדי לחפצים, לתמונות או למסכים יתכן שסובל מלקות בראייה. אפשר להבחין בכך גם בקרב תינוקות סביב גיל חצי שנה, כאשר בכדי לראות טוב יותר הם מצמצמים את מפתח העפעפיים.
  • תמונה: צילמתם תמונה של הילד, ובתמונה אמצע החלק צבעוני של עין (האישון) אחת אדומה והשנייה לבנה או בגוון אחר? זה יכול להצביע על קושי בהעברת האור בעין אחת המתרחש לפעמים בקטרקט או בעיית תשבורת.
  • דלקות חוזרות: אומנם אין לכך הסבר מדעי, אך דלקות עיניים חוזרות יכולות להעיד על לקות בראייה.
  • ריצוד: תנועות מהירות של העין ימינה ושמאלה או למעלה ולמטה כמעט תמיד יעידו על לקות בראייה. בקרב לבקנים התופעה נפוצה מאד, החומר (מלנין) שחסר בעין גורם ללקות ברשתית העין.
  • הטיית ראש: הילד נוטה מדי פעם לסובב את ראשו ימינה או שמאלה תוך הטיית הראש לכתף? תנוחה זו יכולה להיות  'תנוחת איפוס', שמאפיינת חלק  מהילדים שסובלים מריצוד  כי היא מסייעת להפסיק או למתן את הריצוד.
  • רגישות לאור: רגישות לאור בכלל, ולאור השמש בפרט, עד לכדי דמעות עלולה להצביע על מספר תופעות ראייה כמו לבקנות וקטרקט אך גם גלוקומה, שהיא מחלת יתר לחץ תוך עיני.
  • קריצה: תינוקות שנוטים לעצום עין אחת יתכן וסובלים מפזילה או סנוור בעין, והם למעשה עוצמים את עינם כדי להתגבר על הבעיה.
  • אם יש לכם חשד לבעיה בעין אחת אתם יכולים לבצע ניסוי, הסתירו עין אחת של התינוק ולאחר מכן  את השנייה. אם יש יותר התנגדות לחסימה של עין אחת לעומת השנייה, ייתכן שיש קושי בראייה (יתכן שהקושי  לא יבוא לדי ביטוי כל עוד התינוק נמצא עם שתי עיניים פתוחות).

ככל שמטפלים מוקדם יותר, מונעים בעיות בהתפתחות העתידית (צילום: שאטרסטוק / Andrey_Kuzmin)

ישנם מקרים שבהם ילדים בעלי לקות ראייה אינם מגיעים לפתרון על ידי אמצעים אופטיים או בעזרת תרופות וניתוחים,  כאן נכנסת לתמונה עמותת אלי"ע (עמותה לקידום ילדים עם עוורון או לקויות ראייה) המסייעת לילדים בעלי לקויות ראייה לשמור ולפתח את עולמם הראייתי, לרכוש ולפתח תפקודי ראייה ולחבר אותם ליתר החושים. העמותה מלמדת את הילד להשתמש בראייה שקיימת ולנצל את שרידי הראייה הקיימים. לדוגמה, אם לילד 30% ראייה, נרצה שילמד לנצל 100% מה-30% הללו. הלמידה מתאפשרת באמצעות תוכניות ייחודיות ומותאמות לכל ילד כאשר בסופם שואפת העמותה לסייע לילדים להשתלב בזרם החינוכי ובחברה בכלל.

יש לזכור שלא כל בעיה היא חמורה באותה מידה, אך ככל שנטפל בה מוקדם יותר כך נוכל למנוע תופעות משניות בהמשך. בכל מקרה של ספק לגבי הראייה של ילדיכם, מומלץ לפנות לרופא, בכדי להסיר חשש שמדובר בלקות ראייה ולפקח על ההתפתחות התקינה של היקר לכם מכל.

פרופסור קנט קוזלו, מנהל מקצועי עמותת אלי"ע ( עמותה לקידום ילדים עם עוורון או לקויות ראייה)