מאת: עו"ד אודליה חן
הליך גירושין הנו הליך קשה וטעון עבור רוב הזוגות ובפרט כשעליהם להתמודד עם שאלות דוגמת חלוקת הרכוש. כאשר בני זוג צריכים לחלק ביניהם נכסים כגון: דירה משותפת, עסק משותף וכל רכוש אחר אותו ניתן לכמת בכסף, החוק והפסיקה ברורים למדי. ואולם, עולה השאלה מה ניתן לעשות וכיצד יש לנהוג במקרה בו מדובר בנכסים שאינם מוחשיים/זכויות בעלים אשר הדבידנד למימוש בהם הנו עתידי? כך, למשל, בתחום ההייטק, בו מחזיקים עובדים רבים בסטרטאפים/אופציות עתידיות אשר מימושם, כאמור, אינו במועד פרידת בני הזוג.
אי לכך, עומד קושי ממשי בפני ערכאות השיפוט בישראל בכל הנוגע לחלוקת הרכוש בגירושי הייטק. שווי נכסים אלו עשוי, מחד, להגיע ביום מן הימים, לכדי מיליוני דולרים ומאידך, לאבד בין ליל מערכם באופן קיצוני – אז כיצד בכל זאת יחושבו במועד הגירושין?
על פי חוק יחסי ממון (התשל"ג – 1973) – אם אחד מבני הזוג בעל אופציות בחברה בעת הגירושין, זכאי בן הזוג השני לשווי מחצית מהאופציות בהן הוא מחזיק. לרוב, נהוג להעביר סכום שווה ערך לאופציות ולא את האופציות עצמן על מנת שלא להפוך את הגרוש\ה לשותפים בחברה. כאשר מכמתים את שווין של הזכויות בהייטק, יש להחליט ראשית האם מדובר בשווין נכון למועד הגירושין או שמא יחושבו הזכויות לפי ערכן בעת מכירת החברה, קרי – בעת מימושן בפועל.
לגורם השיפוטי (בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין) שיקול דעת בעניין ועליו לבחון מספר רב של פרמטרים על מנת להגיע להחלטה ראויה. כך, בין היתר, יצטרך הגורם השיפוטי להתרשם האם העובדה כי בן הזוג פיתח סטארטפ, גבתה מחיר כלשהו מבן זוגו. כך, למשל, אילצה להפחית בשעות עבודתו או לחיות תקופת מה בצמצום ועוד. במידה ויתרשם שכך הם פני הדברים, סביר שבית המשפט יקבע כי שווי החברה יחושב לפי ערכה בעת מימושן בפועל. במידה ובן הזוג לא שילם מחיר אישי, יכול הגורם השיפוטי לחשב את שווי החברה לפי שוויה נכון למועד הגירושין.
תהליך הגירושין עשוי להיות תהליך מורכב וכואב עבור בני הזוג ומכאן חשיבות גדולה בהיוועצות עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בגירושין של אנשי הייטק אשר מצבם מסבך את חלוקת הרכוש אף יותר. חשוב בכל מקרה בו ניגשים לחלוקה של אופציות, קניין רוחני וקביעת נכסי מוניטין, ייבחן לגופו ובפני עצמו. מומלץ שלא להיוועץ עם חברים ולא לחלוק עימם מידע באשר אופציות וכו' אלא לאפשר לעורך הדין לשמור על היתרון הכלכלי של בן הזוג אותו הוא מייצג.
** הכותבת היא מומחית לדיני משפחה ויו״ר הפורום הארצי למשפחה ובתי הדין הרבניים בלשכת עורכי הדין