שלבי עצמאות של התינוק בשנים הראשונות של חייו

בכי, זחילה, ישיבה מבטים, מזון מוצק ודיבור: לכבוד יום העצמאות ה-72, איגדנו את השלבים המשמעותיים והמפתחים ביותר בשנים הראשונות של התינוק, אשר מצביעים על תחילת עצמאות והבעת רצונותיו האישיים

תינוקות מצביעה shutterstock By Gabriela Insuratelu

עצמאות התינוק מתחילה בשנה הראשונה שבה הוא מתחיל ללמוד את עצמו, את סביבתו ואת בני משפחתו הקרובים. הוא מתחיל להגיב לרחשים ולתנועות שסביבו, להתפתחות שלו עצמו, וכך אנו מתגלים אט אט להתפתחותו, רק רגע לפני כן הבאנו אותו מבית החולים, ועכשיו מתגלה איש קטן שבכל יום צועד אל עצמאותו:

מרגע הלידה ועד השעות הקטנות של הלילה (צילום: שאטרסטוק)

מרגע הלידה ועד השעות הקטנות של הלילה – תקשורת דרך בכי

הבכי הוא אמצעי שדרכו ההורים לומדים את רצונותיו ותחושותיו של התינוק, שכן הוא מסמן להורים על בעיה, קושי או רצון. כמו רעב, אי נוחות כתוצאה מכאב כמו שן שגדלה, עייפות, רעשים ועוד.. הבכי הוא אחד מאמצעי התקשורת המרכזיים של התינוק, באמצעותו הוא יכול להביע את תחושותיו ורצונותיו. עבור כל תינוק ניתן לזהות דפוסי בכי אופיינים ושונים לצרכים השנים, לדוגמא: בכי מקוטע עם הפסקות קצרות, נועד בעיקר לאותת על רעב או עייפות, לעומת זאת, בכי של כאב הוא בכי חזק כמו צרחה, שמלווה בעצירת נשימה לאחר מכן.

מתחיל להכיר מקרוב את רחבי הבית – הזחילה והישיבה

שלב הזחילה והישיבה מתחיל אצל תינוק בסביבות גיל 6-9 חודשים. מדובר בתהליך שבאמצעותו התינוק מפתח את היכולת שלו להגיע למקומות בצורה עצמאית למגוון מקומות ברחבי הבית. מלבד יכולת ההכרות העצמאית של התינוק את סביבתו, פעילות הזחילה שלעצמה תורמת לפיתוח וחיזוק השרירים, למשל שכיבה על הבטן מחזקת את חגורת הכתפיים ותומכת בפעולות של מוטוריקה עדינה. על מנת לעודד את תינוקכם להתקדם ולהמשיך בזחילה, צריך להסב את תשומת ליבו למשחק, בובה או כל חפץ מעניין אחר וצבעוני שיגרום לו לנוע לעברו. שכן, זהו הצעד הראשון לעצמאות.

שמח, עצוב ועייף (צילום: שאטרסטוק)

שמח, עצוב ועייף-  פרצופים ומבטים ראשונים

ככל שהחודשים עוברים, התינוק לומד לתקשר יותר ויותר, בעזרת פרצופים ומבטים שהוא מביע כלפי סביבתו, כשבהמשך יצטרפו אליהם גם קולות. מדובר באחד השלבים המשמעותיים בהתפתחות העצמאית של התינוק, כאשר זהו השלב בו הוא מתפתח מבחינה תקשורתית, שכן כך הוא מעביר מסרים ומתקשר עם הסביבה בצורה טובה יותר, ולא רק על בסיס בכי. בשלבים הראשונים התינוק מתחיל לסמן עם הראש לשלילה, מחייך כשהוא רוצה משהו ומביע התלהבות או מצביע על דברים שהוא רוצה, וכך ניתן להכיר אותו ואת רצונותיו טוב יותר.

אווירון: המזון המוצק הראשון

שלב המעבר למזון מוצק הוא שלב מאד חשוב בהתפתחות תינוקות, שבו הרצון של הילד לעצמאות מקבל ביטוי מאוד משמעותי. התחלת אכילה עצמאית מתחילה בסביבות גיל 9 חודשים, והיא עוזרת לתינוק לפתח מיומנויות מוטוריות חשובות, לכן חשוב מאוד לעזור לתינוק ולהציע לו מזון במרקם מתאים: ירקות מבושלים ופירות חתוכים לרצועות נוחות לאחיזה, קציצות רכות, חביתה, אבוקדו וכד'. אל תחששו! הכנסת והוצאת המזון מהפה, יריקה, שיעול קל, הם חלק מתהליך הלמידה, גם מעיכה ולכלוך בסביבת האכילה הם חלק אינטגרלי מהחוויה. אפשרו להם להתקדם לאכילה עצמאית ואל תהפכו את הארוחה למאבקי כוח ושליטה, שעלולים לגרום בהמשך להפרעות אכילה. למעשה , שלב זה יכול להפוך לחגיגת עצמאות אם תתאזרו בסבלנות ותלוו את התינוק בחיזוקים חיוביים ובהנאה משותפת מגילוי הטעמים, המרקמים ומגוון המזונות החדשים. חשוב לזכור כי בתקופת המעבר למזון מוצק, תרכובת מזון לתינוקות תמשיך להוות את התזונה העיקרית של התינוק עד גיל שנה, ותהווה מקור לכל רכיבי התזונה, ויטמינים ומינרלים החיוניים להתפתחות תינוקות. מעל גיל שנה, מנה או שתיים של פורמולה יהוו רשת בטחון תזונתית, אותה ניתן להגיש לתינוקות גם בכוס. אל תתייאשו גם אם התגובות אינן נלהבות והציעו כל סוג מזון מספר פעמים לאורך השבוע- לעתים יתכן שיידרשו לכם עד 12 ניסיונות כדי שיסכים לטעום.

המזון המוצק הראשון (צילום: שאטרסטוק)

מתחילים לפטפט: שלב הדיבור

בין אם זה המילה "אבא" או "אמא", אחד הדברים המרגשים זה לשמוע את התינוק מתחיל דבר. התקשורת עם התינוק עולה שלב, ומתחילים ליצור שיח אחד עם השני. תחילתו של הדיבור הוא שלב משמעותי בו התינוק יכול להביע את רגשותיו ותחושותיו, כבר במילים הראשונות שהוא לומד כמו: "כן", "לא", "עוד", "את זה". מגיל שנה וחצי התינוק יכול להתחיל להגיד מילים בודדות, מגיל שנתיים בדרך כלל הוא יתחיל להרכיב משפטים משתי מילים ובגיל שלוש אמירת משפטים בודדים מחוברים.

אחת המטרות החשובות ביותר כהורה היא לגדל ילדים שהופכים לאנשים עצמאיים וסומכים על עצמם. בשלבים הראשונים, כתינוקות הם סומכים עליכם ונעזרים בכם כמקור לתזונה, הגיינה וניידות. ככל שילדיכם גדלים, הם נעשים יותר עצמאיים בתחומי החיים הבסיסיים הללו, אך עדיין תלויים בכם לאהבה, הגנה, הדרכה ותמיכה.

לתשומת לב: חלב אם הוא התזונה הטובה ביותר לתינוק

** הכותבת היא מנהלת מדעית, סימילאק גולד