7 דרכים לחגוג

כשילדה מפפואה ניו גינאה מקבלת את הווסת הראשונה שלה, אבא שלה זורק אגוזי קוקוס לים. לדפנה מבור יש 7 הצעות שוות לחגיגות המחזור החודשי שמתאימות יותר לאמהות ולילדות ישראליות

מזל טוב! בתך קיבלה מחזור. אם עד כה היא נחשבה לילדה וכל מה שעניין אותה היו משחקים ומחשבות כגון "איפה הבובות שלי", כעת משהו השתנה. הגוף של ביתך מתחיל לפעפע הורמונים  שמשפיעים עליה בדרכים חדשות וגורמים להשלכות פיזיות ורגשיות רבות.

קבלת המחזור החודשי היא הזדמנות להכין את בתך לקראת השלב הבא בחייה, שלב ההתבגרות, שבו מצופה ממנה להתחיל לשחק לפי כללים אחרים: לקבל החלטות ולהיות קשובה לגופה, למשל.  זהו שלב בחייה, בו תהיה נתונה ללחצים ושינויים חברתיים שונים ושינויים חברתיים אחרים. לכן, זהו זמן מצוין ללמד אותה על היופי שבנשיות ולצייד אותה בכלים שילוו אותה בדרכה להפוך אישה בעתיד.

זה גם הזמן להכין אותה באופן פרקטי לקראת השינוי שגופה הולך לעבור, ללמד אותה כיצד לייצר תקשורת בריאה בינה לבין גופה וגם בינך לבין ביתך. המחזור לא חייב להיות כאוב ו"איכס" אלא אם כן היא תשמע זאת ממך. אפשר וכדאי לתת לה מידע נכון ומעצים כדי לגרום לה להבין מה עובר על גופה.

אבא משליך אגוזי קוקוס, סבתא רודפת עם לפיד בוער

תרבויות רבות הבינו את החשיבות שבציון קבלת המחזור החודשי של הילדה והאמינו כי זהו שלב חשוב שבו ניתן להגדיר את המעבר בין הילדות לבגרות.

מרגרט מיד, אנתרופולוגית שנדדה לפפואה ניו גינאה בשנות ה-60 של המאה הקודמת, כתבה בספריה כי אצל השבטים המקומיים, כאשר הנערה מקבלת את הווסת הראשונה, משליך אביה כמויות גדולות של אגוזי קוקוס לתוך הים ואילו הסבתא רודפת אחרי הילדה ומנפנפת בלפיד בוער על ראשה תוך כדי לחישת לחשושים.

לא מומלץ שתנסו זאת בבית.

גם בתרבות האינדיאנית ישנה חשיבות גדולה לווסת הראשונה והטקסים כוללים 3 ימי שתיקה ופרישה  לבקתה מבודדת, כדי להתפלל ולעשות מדיטציה. מכיוון שאנחנו כאן בישראל וקוקוסים ובקתות מבודדות אין בנמצא, הנה 7 רעיונות מעודכנים ומתאימים לזמן ולמקום, שבה תוכלו לחגוג ולציין את היום החשוב הזה בחיי בתך.

7 דרכים לחגוג

1. ערב חוויה והכנה
שווה לקרוא קצת לפני כן על תהליך המחזור החודשי, למה הוא קורה, מדוע מתרחש הדימום וכדומה כדי לענות על שאלותיה של הילדה. ואולי תלמדי גם את דבר או שניים בדרך. ספרי לה גם על הזיכרון שלך מהפעם הראשונה שבה את קיבלת את המחזור החודשי ושתפי אותה בטיפים שיש לך בנושא. הכיני מראש קולקציה של אמצעי היגיינה השונים, הראי אותם לבתך, הדריכי אותה והסבירי לה על כל האופציות ועל היתרונות והחסרונות שלהם לדעתך.

2. יום כיף
בחרי תאריך ליום כיף מיוחד לך ולה. אפשר גם לצרף את האחיות שלה או את בנות דודותיה, אך הדגש הוא שזה היום שלה ולא של אף אחת אחרת. מטרת יום הכיף, להגשים לה משאלה אחת (או יותר).  לפני המועד, דברי עם בתך, הסבירי לה את חשיבות היום הזה, הנחי אותה מראש לבקש משאלה שברצונה להגשים ומסמלת לה תהליך של התבגרות.

3. טקס מעבר
בקשי מבתך לבחור משהו שמפחיד אותה, וצרי בהתאם "מכשול" סמלי או אמיתי או משימה שאותה תצטרך בתך לעבור כדי להוכיח את בגרותה ונשיותה.את מכירה את בתך מספיק כדי לדעת מהו מכשול המתאים. זכרי, הטריק הוא לבחור משהו לא קשה מדי, כך שבתך תוכל להתגבר עליו, אך עם זאת מאתגר מספיק כך שתוכל לקרוא תיגר על ילדותה.

4. טקס רב דורי
בחרי מראש תאריך משותף לך, לבתך ולאמך או דמות מבוגרת אחרת שמלווה את בתך. הכיני יחד עם אמך ערכה ובה כלים פרקטיים וגם חפצים או סמלים שאתן מרגישות שאתן רוצות להעניק לילדה עם התבגרותה. בחרו מקום שקט להתכנס והעניקו לה את ערכות ההתבגרות שלכן מלוות בברכותיכן, כל אחת בנפרד.

5. מדורה שבטית או טקס שחרור
הזמיני את בתך ואת חברותיה (אפשר עם אמהותיהן) ובקשי מהן להביא מראש חפץ ילדות שיקר להן, אך הזהירי אותן מראש שהחפץ לא יוחזר, משום שאתן עתידות לשרוף או להשמיד אותו, כמעין פרידה מדבר ישן ומוכר, אך על מנת לשחרר את הילדות ולסמל את הכניסה לפרק החדש בחיים. אם הילדה בחרה בחפץ שלא מפריע לה כלל לוותר עליו, סימן שזהו לא החפץ הנכון.
אפשר להדליק מדורה בחצר או בשטח פתוח (תוך שמירה על כללי הזהירות, כמובן) ולבקש מהבנות להשליך את החפץ הנבחר, כל אחת בתורה, תוך כדי שהן מצהירות על כוונותיהן לגבי עתידן כנשים ונפרדות לשלום מילדותן.

6. מעגל נשים
הזמיני את בתך, חברותיה ואמהותיהן וצרי מעגל נשים בהנחייתך. פתחי את המעגל בהקדשה קצרה לבתך ולחברותיה, הזכירי לשם מה התכנסתן.  הזמיני כל אם לספר על הפעם הראשונה שבה היא קיבלה את המחזור החודשי. השאירי פתח לבנות לשאול שאלות ולהסתקרן, אפשרי גם לבנות המבוגרות יותר שכבר קיבלו את המחזור לשתף את כולן בסיפור שלהן על הפעם הראשונה שלהן. אפשר לבקש מכל אחת להביא כיבוד טעים ולסיים בארוחה משותפת, מוזיקה וחגיגות.

7. טקס מקצועי
הזמיני אשת מקצוע או מנחה מנוסה לביצוע טקס מעבר משמעותי עבורך ועבור בתך על מנת לסמל את הקשר החדש אליו נכנסות שתיכן, כדי שאת תוכלי להיות פנויה ונוכחת כמשתתפת.

ההצעות הללו הן רק תחילת החגיגות. מכאן מתחיל מסעה של בתך לאורך שנות הנשיות הבוגרת שלה. ויש לקוות כי בזכות כך, בתך תדע כעת שהיא יכולה לפנות אלייך בשאלות והתלבטויות שיהיו לה בעתיד.

דפנה מבור היא מנחת סדנאות העצמה "נתיב האדמה" לנערות ומטפלת הוליסטית בשיטת אייפק