מחפשים עתיד מתוק

כבר כיום חיינו היו נראים כמו מציאות בדיונית לאנשים שחיו לפני חמישים שנה בלבד, וזאת רק ההתחלה. איך החיים שלכם ושל הילדים שלכם הולכים להיראות בעתיד הקרוב מאוד

כנראה שיש מעט מאוד אנשים, בעולם המערבי לפחות, שלא מרגישים על בשרם את מהפכת הטכנולוגיה והמידע של המאה ה-21. היא החלה אמנם, לאט ובטוח, בסוף שנות ה-90. אבל אין ספק שככל שעובר הזמן ההתפתחות מואצת. השינויים אינם מתבטאים רק במסך הסמרטפון או במחשב, הם משפיעים על כל תחומי החיים. יהלי אדמתי היא מתכננת חדשנות ב"מטריקס", יועצת אסטרטגית וחוקרת עתידים וכמו שהיא אומרת, העולם הולך להשתנות באופן שישנה את פני החברה והאנושות.

יהלי אדמתי (צילום: יח"צ)העתידנית יהלי אדמתי חוקרת את הטכנולוגיות שילוו את חיינו ב-2030. (צילום: יח"צ)

השינוי לא רחוק כל כך, הוא נמצא ממש מעבר לפינה ומדבר על העשורים הקרובים. חגרו חגורות, אנחנו קופצים לעתיד והאמת, הוא נראה לא רע בכלל.

הארכת תוחלת החיים היא כבר לא משימה בדיונית, אבל מה שנחשב היום כגיל מכובד להיפרד מהעולם יהפוך בתוך פחות משני עשורים, למוות בטרם עת, "תוחלת החיים של ילידי שנות ה-60 וה-70 תגיע ל-100 בוודאות. ילדים שחיים היום, יחיו כבר עד גיל 120 ואפילו 150", מגלה לנו אדמתי. "הדבר הזה יהפוך את כל שוק העבודה כפי שהוא נראה היום ללא רלוונטי. כי אנשים כבר לא יצאו לפנסיה בגיל 70. אנשים יהיו פחות כבולים למקצוע או לתחום לימודים מסוים, יהיו תקופות הרבה יותר ארוכות שאנחנו לא נעבוד. העבודה תהיה הרבה יותר מגוונת, בבוקר תהיי עיתונאית ואחרי צהריים תהיי זמרת. המשרות יהיו חלקיות ואנשים ירכשו סקילים בכמה תחומים. מה גם, שכיום אנחנו יודעים להגיד שלפחות 49% מהילדים בגילאי יסודי ומטה יעבדו במקצועות שלא קיימים כיום".

למה לשנן כשיש גוגל?

צילום: Shutterstock\Sergey Nivens

שוק העבודה הוא לא היחיד שהולך לעבור מהפך, גם מערכת החינוך מתכוננת לעבור למאה 21. הביקורת על מערכת החינוך ובתי הספר המסורתיים לא חדשה, והרי כבר לפני מאה שנה ויותר הומצאו שיטות חינוך שונות ואלטרנטיביות. אבל אין ספק שמודל הכיתה והוראת השינון, שהומצא בימי המהפכה התעשייתית ונועד לשרת את הכלכלה שהתבססה על עובדי מפעלים, כבר לא תהיה רלוונטית בימנו. "תחומי לימוד רבים היום יהפכו ללא רלוונטים. למשל, רופאה", היא מפתיעה, "היום אנשים לומדים רפואה במשך 7 שנים, וידוע שהחומר שאותו הם למדו לא יהיה רלוונטי בתוך חמש שנים. בכל יום מתפרסמים אלפי מאמרים ומחקרים רק על סרטן לבדו. אז מי אמר שאי אפשר ללמוד לימודים של שבע זה מודל לא רלוונטי, הרי אם הידע כל הזמן משתנה, אין טעם ללמוד אותו". בעתיד לפי יהלי אדמתי, הלימודים יועברו למתכונת של Nano Degree לימודים ממוקדים יותר וקצרים יותר, שילמדו תוך כדי עבודה. אנשים יוכלו לרכוש כלים בסיסיים בלימודים אבל ההשתלמות תהיה מתמדת כדי להגיע לכל החידושים שמתקיימים בתחום.

אין אדם אחד שלא יצא פעם בחייו מבחינה ושכח מיידית את כל חומר הלימוד. מקצועות רבים מבוססים על שינון מידע, וכל הערכת התלמיד מבוססת על האופן שבו הצליח לזכור את המידע שנלמד בעל פה, "בימינו, עם גוגל, המידע זמין בשנייה ואין צורך בכלל לשנן, זה בזבוז זמן מוחלט. המחקר כלל אינו עוסק בשינוי תפקידו של המורה אלא מתמקד בהבנה של המוח ואיך הוא עובד. המונח Flow, הוא מצב שבו המוח כל כך מיומן בתחום הדעת המסוים, עד שהוא יכול לבצע אותו בדיוק מושלם גם אם יעירו אותו באמצע הלילה. ידע כזה נרכש בתוך כ-20,000 שעות אימון.  D.A.R.P.A הזרוע הטכנולוגית של צבא ארצות הברית, מפתחת טכנולוגיה שתגרה את אזורי הלמידה במוח, כך במקום להשקיע 20 אלף שעות בלימוד תחום דעת מסוים, תוכלי לדעת אותו בתוך חמש-שש שעות".

 עננים במוח החיצוני

המסע שלנו לעבר העתיד נמשך, כשהמכשיר היקר ביותר לליבנו נמצא לצידנו – הסמרטפון. כבר היום משמש הנייד כמעין "מוח חיצוני" שלנו, הוא זוכר בשבילנו מספרי טלפון ועוזר לנו לנווט בלי לקרוא או לשנן מפות ודרכים. המגמה הזאת רק תעמיק, "ב-2030 תהיה אפשרות לחבר את המוח שלנו, יותר נכון, את שכבת הניאו-קורטקס שלנו, לענן. קליפת המוח הנפלאה שלנו קיימנו בגופנו כבר שני מליון שנה, אבל תחשבי מה היית חושבת על סמארטפון בן שני מליון שנה? הוא מיושן מאוד, ולא יכול להיפתח. אבל אם את מתחברת מהמוח לענן? יש לך בעצם אינטילגנציה אינסופית". כדי להבין עד כמה משמעותי השינוי הזה תנסו לחשוב על רופא צעיר ולא מיומן שנדרש לבצע ניתוח לב מסובך לראשונה בחייו לבד. כאשר הוא מחובר לזרם מידע אינסופי ומכל כך הרבה מקורות שונים, תוך כדי הניתוח – האם יש ספק שהוא יצליח? "בחודש שעבר ביצעו ניסוי שבו שלושה אנשים בשלוש יבשות שונות הצליחו לשתף את המשתתפים האחרים בניסוי, במחשבות שלהם".

מומחים לעתיד אינם זוקפים לזכות הרשת את כל התמורות והשינויים החברתיים והתרבותיים העצומים שעוברים עלינו. אבל אין ספק שיש לה תרומה משמעותית בכל מה שקשור לחשיפת המידע ושינוי דפוסי חשיבה עמוקים בכל תחום. איך תראה הרשת הזאת בעתיד? כפי שניחשתם נכון, שונה מאוד, "כיום מרבית העולם גולש על מערכות האינטרנט G3 או G4. אלא שבמהלך 2019 יחלו הניסויים הראשונים במערכת האינטרנט הגלובלית הראשונה ה-G5 והיא תהיה שונה, וטובה פי אלף מכל מה שהכרנו עד כה. כאשר התשתית יותר חזקה את יכולה לבסס על גביה טכנולוגיות מתקדמות. לכן אנחנו מאמינים שהאינטרנט כמו שהוא נראה היום לא יהיה רלוונטי בתוך עשור. יהיו למעשה אינסוף רשתות אינטרנט פרטיות שתוכלו לשתף עם מי שתבחרו והן יהיו מאובטחות באמצעות בלוק צ'יין. וכך כל ענייני פייק ניוז וחדירה לפרטיות כבר לא יהיו". נסו לדמיין שכל קבוצת ווטסאפ פרטית שפתחתם תוכל מעתה להפוך למערכת סגורה ופרטית שאפשר לנהל במגוון דרכים ובלי שום חשש מחשיפה. תיקים רפואיים, מסמכים, ביטוחים, מידע רגיש על חייכם יתאכסן בבטחה ברשת האינטרנט המשפחתית ויהיה לכם זמין בכל מקום ובכל רגע.

בסרטי בחזרה לעתיד מהאייטיז, פנטז סטיבן ספילברג על סקייטבורד מעופף. אבל גם הוא לא העז להציג בסרטו טלפתיה טכנולוגית וחיבור המוח לעזרים חיצוניים. "היום כבר לא חושבים על שינוי כללי המשחק, אלא על שינוי המגרש שעליו אנחנו משחקים".

צילום: shutterstock