כל דור בטוח שאלה שבאו אחריו כבר ירדו מהפסים לגמרי. בשנים האחרונות התחושות האלה מתעצמות עוד יותר כשילדי שנות ה-2000 המתבגרים היום הפכו להיות בני האדם המתועדים והמצולמים ביותר בהיסטוריה. כך נולדו "אתגרי הרשת" בבסיסם עומדת משימה שיש למלא וכמובן לתעד ברשתות החברתיות. מה שהתחיל כנישה של סרטונים מטורפים ומסוכנים הפך עם השנים לאחד הטרנדים הנפוצים עם אלפי אתגרים שונים. חלק מאתגרי הרשת ליווי קמפיינים למוצרים, יוזמות חברתיות או להיטים. בדקנו ומצאנו את האתגרים החמים של הרגע (וגם אחד מטריד).
הטריף את העולם: אתגר הקיקי
[youtube agrcPybNT8s]
הראפר הקנדי יהודי דרייק הוא כוכב הפופ של הרגע. כל שיר שלו הופך מיד ללהיט, וכך גם הסינגל האחרון In My Feelings, או בשמו המוכר יותר Kiki do you love me. הראפר המצליח היה בטוח אמנם בהצלחת השיר החדש, אבל לא יכול היה לשער את ההיסטריה סביבו, לאחר שאושיית רשת בשם שיגי פרסם סרטון בו הוא רוקד ריקוד מצחיק לצלילי הפזמון ומצולם מרכב נוסע. הסרטון תפס תאוצה מיידית בעולם ו"אתגר הקיקי" נולד. מליוני סרטונים בוודאי כבר התפרסמו, כולל אחד של שר האוצר של משה כחלון שנאלץ להורידו שעות לאחר שפורסם. למה? משום שהאתגר גבה לא מעט קורבנות עד כה. להצטלם לסרטון שבו צריך לקפוץ מרכב נוסע ולפצוח בריקוד סוער על הכביש, עלול לסכן כל אחד. סרטונים בהם נראים אנשים רוקדים עד שרכב פוגע בהם בעוצמה ומעיף אותם, לצד כאלה שמתגלגלים על הכביש עוד בשלב הקפיצה מהרכב הנוסע. בעקבות התאונות הרבות החלו להתפרסם גינויים חריפים לאתגר ברחבי העולם, וגם פה בישראל, דרשה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים למחוק את הסרטון בו רואים את השר כחלון מבצע אותו. למרות הגינויים האתגר עדיין חי ובועט ברשת וממשיך לעורר אנשים להנפיק עוד ועוד סרטונים מסוכנים.
סכנה במטבח: הכנת סליים
אם יש לכם בבית ילדה (או ילד) בת 7-14 אתם בוודאי מכירים מקרוב את הטרנד המעצבן – סליים. גוש ג'לי חלקלק שמכינים בבית מדבק פלסטי, קצף גילוח, אבקת בורקס (או אבקת כביסה), מים וצבעי מאכל לצביעת החומר שכל מטרתו היא לישה אינסופית של חומר רך ומעט דביק, מה שמקשה עוד יותר להסביר את האובססיה אליו. אבל הסליים הוא חומר מסוכן. בוראקס או חומצה בורית, הוא סוג של דטרגנט (סבון) המשמש באופן טבעי בתעשיית חומרי הניקוי וההדברה. מעבר להיותו רעיל למאכל הוא עלול לעורר תגובה אלרגית קשה בעור, עד לכדי כוויות עמוקות. ולאחרונה התפרסם פוסט בו מספרת בכאב אישה שכלבה האהוב בן השנתיים מת לאחר שאכל סליים. בגלל מקרים כאלה ואחרים פותחו סוגים של סליים שאינם מכילים חומצה בורית. אם בכל זאת ילדיכם שבויים בטרנד מומלץ לוודא רגישות לחומר לפני החשיפה ולהקפיד על שטיפת ידיים יסודית לאחר מכן. וכמובן להרחיק את החומר מבעלי חיים ותינוקות שעלולים לנסות לאכול אותו.
החמוד ולא מזיק: אתגר החוטם
[youtube PsLlD6ybKyo]
על האתגר הזה באמת שאין לנו שום דבר רע להגיד. באתגר החוטם צריכים בעלי כלבים לגרום לכלביהם לבוא אליו ולדחוף את האף בתוך עיגול שעושים עם האצבעות, או בכלל, עם חפצים עגולים. כך התמלאה הרשת במאות אלפי כלבים חמודים דוחפים אפים חמודים עוד יותר בכריות בצורת דונאטס, או סתם בתוך היד של בעליהם. בקיצור אם יש לכם כלב, חפץ עגול ולא מעט זמן פנוי לכמה עשרות טייקים שבוודאי צריך, אנחנו מאתגרות גם אתכם באתגר החוטם.
האתגר ממגרשי הכדורגל: אתגר דלה עלי
[youtube iea1nbiBdxI]
את האתגר הבא יכירו אוהדי כדורגל יותר מכולם, אם כי הוא כבר הפך לויראלי הרבה מעבר לעולם הספורט. דלה עלי, שחקן כדורגל צעיר מקבוצת טוטנהם האנגלית, ביצע את תנועת הידיים הזריזה לראשונה, לאחר שהבקיע גול במשחק הבכורה שלו מול קבוצת ניוקאסל. עד מהרה החלו כדורגלנים נוספים לחקות את ההצעה המוזרה, ומשם הטרנד הגיע מהר מאוד לרשת. תנועת האצבעות התמימה היא בעצם אשלייה אופטית ועד שתבינו את הטריק היא תהיה מסובכת למדי לביצוע.
האתגר המפחיד באמת: מומו
את אתגר המומו לא הייתם רוצים לפגוש בשום מקום. כדי להצטרף לאתגר יש ליצור קשר עם מספרי טלפון אמיתיים שמופצים ברשת, כאלה שלא ניתן לזהות באמצעותם את האדם שמאחורי. המספרים האלה יובילו אתכם לדמות בשם "מומו" ומעתה עליכם לבצע את כל האתגרים שתטיל עליכם. התקשורת מתבצעת ברשתות החברתיות ובעיקר בווטסאפ. למשתתפים באתגר אין שמץ של מושג מי מפעיל אותם, מה האינטרסים שלו ואילו משימות הוא יבחר להטיל עליהם. דמותה של מומו היא פסל אמיתי של בובה מפחידה עם עיניים גדולות מאוד וחיוך מתוח מדי ומלחיץ, שהוצגה בתערוכה בנושא רוחות רפאים ביפן. המצטרפים לאתגר מקבלים כבר בהתחלה תמונות עם אלימות גרפית קשה ושורה של איומים לפורשים. לאחר מכן נכנסים המשתתפים ללינק שמאפשר ל"מומו" גישה לנייד שלהם ולמידע אישי, שבאמצעותו היא יכולה לסחוט אותם ולאיים עליהם. לאחר שבקולומביה קבעו כי מותם של נערה ונערה בני 16 ו-13 שנמצאו מתים בהפרש של 24 שעות, נגרם מהתאבדות שלכאורה נכפתה עליהם בידי המפלצת, עלה האתגר לכותרות ואיתו גם ניסיונות למצוא את האנשים שעומדים מאחוריו. אתגר הלוויתן הכחול שצמח ברוסיה מזכיר באופיו האפל והאלים את אתגר המומו, וכמותם עוד ניסיונות רבים של אנשים פרטיים להטיל אימה על ילדים ובני נוער ולגרום להם לבצע משימות מסוכנות, אובדניות ואלימות באמצעות שימוש אנונימי ברשתות חברתיות וניצול המידע האישי שנמצא על הקורבנות ברשת.