"האח הגדול" בגרסת הוואטסאפ

השירות החדש של ווטסאפ, שמאפשר לעקוב אחר מיקומם של אנשי הקשר שלנו הוא אולי בשורה להורים, אבל מסכן את מעט הפרטיות שנותרה לכולנו

הידיעה הכי חמה היום בעולם הדיגיטלי היא השירות החדש של אפליקציית המסרים וואטסאפ, המאפשר למשתמשים לעקוב בזמן אמת אחר המיקום של אנשי הקשר שלהם. על פי הנאמר הפיצ'ר החדש יופעל לפי רצונו של המשתמש  לפרק זמן לבחירת המשתמש: רבע שעה או שמונה שעות.  אפשרות זו, העונה לשם "מיקום בזמן אמת  ("live location"), שונה משיתוף המיקום האפשרי כיום באפליקציה ע"י כך שהשירות הנוכחי מאפשר מעקב מתמשך אחר המיקום באופן דינמי. וזה אומר שבזמן שהקציב המשתמש עבור חבר או בן משפחה, יראה המשתמש השני על המפה היכן נמצא בדיוק האדם עמו הוא מדבר.

לכאורה, האפשרות הזאת היא מתנה של ממש עבור הורים, כי היא מאפשרת להם לדעת היכן הילד נמצא בכל רגע נתון ולהרגיש סמוכים ובטוחים כי הכול בסדר. כך אפשר לברר האם הילד הגיע לבית הספר, האם חזר הביתה בזמן, האם הוא נמצא בחוג, האם הוא ישן אצל החבר, ועוד. בעצם, ניתן להשתמש בכך כמעין תחליף למצלמות שנמצאות כיום כמעט בכל גני הילדים, ומאפשרות לצפות בקטנטנים בכל רגע נתון.

אולם אם נשים את הקלפים על השולחן הרי שחרף צהלות השמחה אי אפשר להתעלם מהעובדה כי הפיצ'ר החדש מהווה נגיסה של ממש בפרטיות שלנו. דמיינו את עצמכם מבריזים מיום בעבודה, והולכים לשבת עם חבר/ה בבית קפה. עכשיו דמיינו את הבוס שלכם מבקש מכם בזמן מחלה לאפשר לו לראות היכן אתם נמצאים. לא תתעצבנו? או דמיינו מקרה אחר של אדם שאמרתם לו שאתם נשארים בבית ולא יוצאים, ואז הוא מגלה שאתם דווקא בבילוי סוער ברחובות ת"א. ולא חסרות דוגמאות נוספות המדגישות עד כמה אפשרות זו עלולה לכרסם בפרטיותנו, ולגרום לנו לשלם מחיר יקר.

איפה את, בעבודה או בבריכה? (צילום: שאטרסטוק)

נושא חוסר הפרטיות ברשת והבעייתיות שהוא מעלה אינו חדש אך הבעיה הולכת ומקצינה. היה זה מארק צוקרברג שאמר, כבר בשנת  2010  כי "הפרטיות מתה". הוא ואחרים טענו כבר אז שמי שרוצה פרטיות ברשת הוא רק מי שיש לו מה להסתיר. או אז התעורר גם דיון בין חוקרי תרבות שתהו האם באמת הפרטיות מתה או שמא היא רק שינתה את פניה? כך או כך המסקנה פשוטה – כיום, כל מי שמשתמש בסמארטפון, צריך לקחת בחשבון כי ניתן, בכל רגע נתון לחשוף לקהל הרחב את כל מה שהוא עושה ברשת ובווטסאפ, כל מה שהוא מחפש שם וכעת גם את מיקומו בזמן אמת. והאמת שהנושא הזה חשוב במיוחד כאשר אנו מדברים על בני הנוער.

בני הנוער, ילדי הדור הדיגיטלי, נולדו עם מחשב בכף ידם, וכל עולמם מנוהל דרכו. והבעיה היא שחרף הניסיונות של הורים ומומחים להתריע מפני הסכנות הטמונות ברשת ולהסביר למשתמשים הצעירים איך כדאי להם לשמור בעצמם על עצמם במרחב הווירטואלי, הם לא באמת מפנימים שכל מה שהם מתעדים או כותבים בנייד וברשתות החברתיות עלול לפעול לרעתם.

עם מי היא מתקשרת? לאיזה סכנות היא חשופה? (צילום: שאטרסטוק)

מה יקרה למשל כאשר נערה צעירה תאפשר לאדם שמפתה אותה ברשת ומבקש תמונה חושפנית להראות לו גם את המיקום? במקרה הזה הפיצ'ר יכול להוות מתכון לאסון, וזה יכול להיות גם בין ילדים שבוחרים להציק לילד אחר ולעקוב אחריו ועוד מקרים דומים.

ההתפתחויות ברשתות החברתיות מצריכות כלים חדשים להתמודדות עם הקדמה. רוב בני הנוער עדיין חושבים שקוד סודי בנייד מגן עליהם לחלוטין. הם גם עדיין מאמינים בתמימותם, שאם הם שולחים זה לזה תמונות מיניות אז אף אחד מלבד מקבל התמונה אינו חשוף לה. והם גם בטוחים שאם הם "סוגרים" את הסנפצ'ט רק לחברים, אז לא ניתן לחדור אליו.

בני הנוער חיים ברשתות החברתיות (צילום: שאטרסטוק)

בנוסף, חשוב לזכור שבגיל ההתבגרות ילדים מייצרים לעצמם נפרדות וחוברים לקבוצת השווים. הדבר האחרון שרובם רוצים הוא שההורים שלהם ידעו היכן הם נמצאים בכל רגע נתון. יש להם צורך, המותאם לגיל, להרגיש שיש להם מידת עצמאות ונפרדות מההורים. ולכן, הם מגדירים קוד סודי בנייד, סוחבים אותו איתם 24/7, ונמצאים ברשתות חברתיות בהן הם בטוחים שההורים לא נמצאים. מצד שני, אולי יהיה להם קל יותר לשתף את המיקום דווקא עם אנשים זרים.

לכן, חרף ההתלהבות מהפיצ'ר החדש של ווטסאפ, מתפקידנו ההורים להמשיך ולהסביר לבני הנוער שוב ושוב את החשיבות שבשמירה על הפרטיות ואת הסכנות הטמונות בפיצ'ר זה ובקודמיו.

מתפקידנו קודם כל להבין כי העולם, כפי שאנחנו הכרנו אותו כילדים השתנה לחלוטין. העולם כפי שאנחנו הכרנו אותו אינו קיים יותר. עלינו להבין כי האינטרנט פרוץ וכן גם הiCloud,  הרשתות החברתיות ועוד ואז עלינו להסביר ולהבהיר זאת לילדינו על מנת שיבינו שגם מה שהם חושבים שהוא אישי, מעצם קיומו במרחב הדיגיטאלי עלול בקלות להוביל לחשיפה ציבורית.

אם תחליטו להשתמש באפשרות החדשה, עשו זאת בצורה מושכלת. וגם כאן, כמו בכל דבר במערכת יחסים חשוב גם להקשיב לילד עצמו ולרצונותיו ולא לכפות עליו את דעתכם. כי גם בעידן הזה, של טירוף חוסר הפרטיות, מגיעים גם להם רגעי שפיות של פרטיות.

 נירית צוק

** הכותבת היא נירית צוק מנכ"לית פורטל עשר פלוס ומומחית למחקר תרבות נוער וילד.