לעשות לייק לאושוויץ זה לא מספיק

סדרת האינסטגרם "סיפורה של אווה" היא דרך עדכנית ומרגשת להתמודדות עם הקושי ולשמר את זיכרון השואה, אבל לא בטוח שהיא מתמודדת עם הקושי המהותי להטמיע את לקחיה

מאת: ד"ר גילה אורן

מתי כוכבי ובתו מיה מנסים להתמודד באמצעות סדרת אינסטגרם  עם המודעות הנשחקת של בני נוער לשואה . זהו מהלך עדכני ומרגש להתמודדות עם הקושי לשמר את זיכרון השואה ועם זאת לא בטוח שהוא מצליח להתמודד עם הקושי המהותי להטמיע את לקחיה של השואה.

ביום השואה הקרוב יעלו מידי שעה באינסטגרם פרקים מוסרטים מיומנה של אווה היימן בת ה-13, ילדה הונגריה שנספתה בשואה. המהלך, מיוזמתם של יזם ההייטק מתי כוכבי ובתו מיה, יעלה לראשונה ב-1.5,  אך כבר מעורר שיח נרחב ברשת. ההשקה מגובה בהשקעה כספית  גדולה, בהפקה מורכבת ובתמיכת ידוענים שיפרסמו את המעקב אחרי אווה היימן באינסטגרם.

אווה היימן באינסטגרם (צילום מסך)

הרעיון מיוחד, יצירתי, מוערך ומעורר סקרנות. לא לעתים קרובות נרתמים אנשי עסקים למהלך חינוכי מסוג זה. היוזמה של כוכבי ובתו מבקשת להתמודד עם שחיקת המודעות לשואה בארץ ובעולם. בסקר שערכה שנה שעברה וועדת התביעות בארה"ב, נחשפה הירידה במודעות לשואה בקרב אמריקאים בכלל וצעירים בפרט. הסקר, שכלל 1,350 אמריקאים ונערך בפברואר 2018, מלמד כי 70% מהאמריקאים מסכימים לטענה בדבר הירידה בעניין בשואה. נתגלו פערים גדולים בידע של הנחקרים והיכרות נמוכה בלבד עם המספרים (31% מהנחקרים ו 41% מהמילניאלס טענו כי שני מיליון יהודים, או פחות  נרצחו בשואה, קרוב ל- 50% מהנחקרים לא ידעו לנקוב בשם של מחנה ריכוז ו- 41% לא היו בטוחים מה זה אושוויץ) 34% מהנחקרים טענו שבארה"ב ישנם נאו נאצים וחלקם אף גילו סובלנות וטענו שיש להתיר לאמריקאים לעשות שימוש בסמלים נאצים (15%) ואף להחזיק בעמדות נאו נאציות (11%).

בלט בין התוצאות  גם נתון המלמד על כך ש  58% מהנחקרים טענו שמשהו כמו השואה יכלול לקרות שוב.

מה יודעים צעירים על השואה? (צילום מסך)

לא ניתן להקטין בחשיבותו של שימור הזיכרון וגיוס כל האמצעים האפשריים לפעילות זו. המודעות לשואה, הזיכרון וההכרות עם הפרטים הם תנאי הכרחי לעיסוק בשאלות מורכבות יותר  הקושי בשימור הזיכרון מחדד את הקושי הגדול עוד יותר לעסוק בלקחי השואה ובמשמעויות היישומיות שלה.

החרדה המוצדקת משחיקת הזיכרון והרלוונטיות של השואה עבור אנשים צעירים מחדדת את הצורך להרחיב את השיח ולעסוק לא רק בזיכרון השואה (מה היה) אלא בלקחים ובמשמעויות (מה ניתן ללמוד ? מה צריך לעשות ? ואיך זה קשור אלי ?).

העיסוק בלקחים שניתן ללמוד השואה ובמשמעויות הנובעות ממנה  עשוי דווקא לחדד את הרלוונטיות של השואה גם עבור אנשים צעירים. בשונה מהפרטים ההיסטוריים, לקחי השואה הם תמיד אקטואליים ועדכניים.

העיסוק האמנותי בסטורי של אווה  מעלה גם שאלות רלוונטיות ועדכניות האם בעידן רשתי הייתה יכולה להתרחש שואה? האם זמינות המידע די בה על מנת למנוע זוועות ורצח עם? ומה הם לקחי השואה עבור העם היהודי ועבור העולם בכלל בעידן הרשתי? מתי ומיה מאתגרים את תודעת הזיכרון בזירת האינסטגרם ובוודאי יזכו בחשיפה נרחבת. השלב הבא המרתק והחשוב הוא להתמודד עם לקחי השואה והרלוונטיות שלהם גם בזירה הדינמית שמציעה היום הרשת .

ברור שלצורך דיון בלקחי השואה ובהטמעתם נדרש יותר מלייק.

גילה אורן (צילום: עידן גרוס)

** הכותבת היא פרסומאית לשעבר וכיום ראש המחלקה לשיווק וניהול אסטרטגי במכללה למינהל. עבודת הדוקטורט שלה עוסקת בניהול זיכרון השואה