מאת מארי קונדו, מחברת הספר החדש "שמחה בלב", שיצא בהוצאת אחוזת בית
אם מרתון סידור הבית יתחיל במטבח בטוח תיכשלו. "עצרי רגע, ותגידי לי פשוט איך לאחסן דברים במטבח!" האם גם אתם רוצים לומר לי דבר כזה? אני בטוחה שלפחות חלק מכם חושב כך. אבל אנשים שרוצים לפתור קודם כול את בעיית הסֵדר במטבח שלהם, הם כמעט תמיד אלה שנכשלו בשלב סידור הבגדים שלהם.
אין שום בעיה אם בזמן סידור הבגדים תתחילו לדלל כלי מטבח או לארגן מחדש את המגירות במטבח. אבל במרתון סידור כהלכתו, אנשים שלא משלימים את שלב בחירת החפצים שהם אוהבים לפני שהם מתחילים לעבוד על האחסון במטבח, כמעט תמיד מתייאשים באמצע התהליך.
יש שתי סיבות שבגללן עליכם להקפיד על סידור הבית בסדר מסוים. הראשונה קשורה ליכולת שלנו לזהות את מה שמעורר בנו שמחה. אם לא נחדד את היכולת הזאת לפני שנתמודד עם פריטי קומונו במטבח, הקטסטרופה בוא תבוא. יש כל כך הרבה תתי-קטגוריות בקומונו למטבח, וסידורן אחת ולתמיד דורש זמן רב. קל מאוד ללכת לאיבוד באמצע התהליך הזה, וכשזה קורה אנחנו עלולים למצוא את עצמנו עובדים שעות על שעות — מביטים בייאוש בשתיים בלילה על אינספור כלי אוכל, תבלינים, סירים ומחבתות — בלי לראות את הסוף.
אם לפני שנתמודד עם פריטי קומונו למטבח, לא נפתֵחַ תחושה ברורה לגבי מה מעורר בנו שמחה ומה לא — דרך סידור הבגדים, הספרים והניירות — לעולם לא נחצה את קו הגמר במרתון סידור הבית. אתם ודאי תוהים איך מצקת מרק או כף הגשה יכולות לעורר שמחה בלבו של מישהו — אבל אם סידרתם את החפצים שלכם בסדר הנכון, והתחלתם לחיות חיים כשמסביבכם דברים שאתם מוקירים, תוכלו לזהות שמחה בבירור, אפילו בדברים שנראים פשוטים ושימושיים בלבד.
הסיבה השנייה שבגללה עליכם לסדר את כל הבית בסדר הנכון, היא שכך תימנעו מרכישה בזבזנית של מוצרי אחסון מיותרים. המטבח הוא חלל שמצויד במכשירים רבים בגדלים שונים, ולכן הוא דורש את הכמות הגדולה ביותר של פתרונות אחסון למטר מרובע. עם זאת, כמעט כל הלקוחות שלי לא נזקקו ליחידות אחסון נוספות בבואם לסדר את המטבח, כי נותרו להם די מגירות ומכלֵי אחסון אחרי דילול הפריטים בקטגוריות האחרות.
ארגזי פלסטיק שקופים ששימשו לאחסון כלי כתיבה, ומדפי רשת שהוצבו בארונות בגדים, יכולים לתפקד יפה מאוד גם מתחת לכיור, כאילו הם נוצרו מלכתחילה לתכלית זו. תחושת הסיפוק שמתעוררת למראה פתרונות אחסון מדויקים היא תחושה שרק מי שחווה אותה על בשרו יוכל להבין. וחבל יהיה להחמיץ הנאה כזאת בגלל חיפזון מיותר לרכוש מוצרי אחסון חדשים. ברור שאם אתם עוברים דירה לבדכם, או שאין לכם מוצרי אחסון או רהיטים, תצטרכו לקנות כמה דברים. כמו כן, משהשלמתם את סידור הבית, אולי תחליטו שאתם רוצים לרכוש מוצרי אחסון שישמחו אתכם
יותר.
אם כן, איך אתם מסדרים את המטבח? ראשית, הרשו לי להבהיר: אתם לא עומדים לסדר את המטבח. אתם עומדים לסדר את פריטי הקומונו ששייכים למטבח. סדרו לפי קטגוריות, לא לפי מיקום. רכזו כל מה ששייך לקטגוריה אחת במקום אחד, ושמרו רק על הפריטים שמעוררים בכם שמחה.
שלוש הקטגוריות העיקריות בפריטי קומונו למטבח הן כלי אוכל, כלי בישול ומוצרי מזון. אם אתם חיים לבד, תוכלו לחכות עד שתסיימו למיין את כל הפריטים בשלוש הקטגוריות, ואז תאחסנו אותם בבת אחת. אם אתם חיים עם משפחה, ויש לכם הרבה קומונו במטבח, או אם יש לכם ארון כלים ראוי, תוכלו להתחיל בבחירת כלי האוכל שאתם רוצים לשמור וסידורם בארון, ואחר כך לעבור אל כלי הבישול ומוצרי המזון שיאוחסנו בחללים הנותרים.
גם כאן, שוב, חשוב מאוד שתשלימו תחילה את שלב זריקת הפריטים שאינכם מעוניינים בהם. הוציאו מהארונות כל דבר שנכלל בשלוש הקטגוריות העיקריות, וסדרו את כל הפריטים מול עיניכם, כך שתוכלו לסיים את שלב המיון כראוי. מרגע שתסיימו לבחור את מה שאתם שומרים וכל חללי האחסון במטבח שלכם יתרוקנו, אחסנו את כל הפריטים מאותה הקטגוריה במקום אחד.
סירים ומחבתות
הוציאו את כל הכלים שבהם אתם מבשלים, והניחו אותם על הרצפה או על שולחן. מדובר בכלים מכל הסוגים: החל בסירי מתכת וחרס, דרך מחבתות טיגון וקלחות, וכלה בקערות בחישה ומסננות. פעלו על פי העיקרון הבסיסי: קחו לידיכם כל כלי, ובחנו אם הוא מעורר בכם שמחה. כשאתם מאחסנים כלי בישול כאלה, נסו להכניס פריטים דומים בצורתם זה בתוך זה (סירים בתוך סירים וקערות בתוך קערות) כדי לנצל כהלכה את כל חלל הארון. אם הארון שלכם מצויד במתלה מיוחד למחבתות, השתמשו בו.
כלי מטבח ומכשירים חשמליים
רכזו במקום אחד את כולם: החל בטוסטרים וטוסטר-אובנים, דרך מכשירים להכנת ופלים וקומקומים חשמליים, וכלה בבלנדרים ומערבלי-יד. אל תשכחו לצרף אליהם כל מכשיר חשמלי שמשמש לבישול ונמצא ברשותכם, אבל לא מוחזק במטבח! האם יש ברשותכם כאלה שהיו פעם שיא האופנה, או שקניתם ולא השתמשתם בהם שנים? המטבחים שראיתי במהלך עבודתי חשפו בפני מגוון אדיר ובלתי נתפס של כלי בישול ומכשירים חשמליים שיש בעולם: מחבתות להכנת ביצים עלומות, מכשירים לפריסת תפוחי אדמה וטיגון צ'יפס, מסחטות מיצים, קולפנים חשמליים לתפוחי עץ, מכונות להכנת שבבי קרח, מפצחי אגוזים וכדומה.
אני נוהגת כיום להשתמש מדי בוקר בבלנדר, להכנת שייק ירוק, ועדיין אני מאחסנת אותו על מדף או בארון, כמו כל מכשיר חשמלי אחר שמשמש אותי ביומיום. זה אולי נשמע כמו טרחה קצת מעצבנת, אבל מרגע שתחליטו לאן כל דבר שייך, תגלו שזאת ממש לא בעיה. אנא, נסו את זה. לגבי מכשירים חשמליים אחרים שלא משמשים אותי בתכיפות — אני נוהגת לאחסן אותם בחלק האחורי של הארון או על המדף העליון ביותר, והמאמץ שנדרש להוציאם די מבוטל.
מְכלים לאחסון מזון
בקבוצה הזאת נכללים מְכלים מכל סוג, חומר או צורה, בהם מכלים מפלסטיק, מזכוכית וממתכת, צנצנות ריבה ריקות ופחיות תה. חשוב, כמובן, שתבדקו אילו מכלים מעוררים בכם שמחה, אבל שימו לב גם לכמות שעומדת לרשותכם. סִפרו את כולם, כולל אלה שנמצאים בשימוש במקרר, וחשבו באובייקטיביות כמה באמת דרושים לכם. אם יש לכם יותר מהנחוץ, היפטרו מיד מהישנים. רק זכרו לשמור כמה מהמכלים המרובעים, על מנת שישמשו אתכם אחר כך ככלי אחסון במגירות המטבח.
ואשר לאחסון מְכלים ריקים, תוכלו לשפר משמעותית את יעילות חלל האחסון אם תערמו אותם, ככל האפשר, זה על זה, ותאחסנו את כל המכסים בעמידה, במכל נפרד. לחלופין, אם יש לכם מקום נוסף ואתם חוששים מאבק שיחדור למכלים, אחסנו אותם סגורים, זה על זה, על מדף.
ציוד אפייה
כשהייתי תלמידה בבית הספר היסודי ועדיין לא פיתחתי תשוקה לסֵדר, אהבתי לאפות ולהעביר שעות פנאי רבות בהכנת מאפים מתוקים. אני עדיין מתרגשת כשאני רואה תבניות של עוגות או חותכני עוגיות בצורת לבבות או בעלי חיים, דבר שמעורר בי צורך עז לרכוש אותם, למרות שאינני אופה עוד. אבל זה קורה לי רק כשאני רואה אותם בחנות. כשאני רואה את הדברים האלה בבתים של לקוחות, הייאוש שניכר כמעט מכולם שובר את לבי, כאילו הם מתחננים שאציל אותם. אם יש לכם אפוא תבניות של עוגות או חותכני עוגיות שקניתם, אבל כמעט אף פעם לא השתמשתם בהם, וכעת הם מעלים חלודה בארון, היפטרו מהם.
אני לא יודעת למה, אבל נדמה שהשיטה הנפוצה ביותר לאחסון אביזרי אפייה היא לדחוף את כולם לשקית פלסטיק, לקשור אותה חזק ולהניח הכול על איזשהו מדף. זה כמובן לא בא בחשבון. מרגע שהם נכנסים לשקית, הם כאילו מפסיקים לחיות, אולי מפני שקשה כל כך לנשום בשקית פלסטיק. ואולי זה מפני שאנחנו מטבענו נוטים להסיט את המבט כשהוא נופל על מין גוש מכוער שנח על מדף. על כל פנים, כשאביזרי אפייה מאוחסנים בצורה כזאת, תדירות השימוש בהם יורדת ואנשים אופים פחות.
בשונה מבישול, שהוא צורך יומיומי, אפיית מאפים מתוקים היא משהו שאנחנו עושים רק כשמתחשק לנו. מכאן שאביזרי אפייה אינם בדיוק כלי בישול, אלא ציוד של תחביב. ציוד אפייה אמור לעורר שמחה, ולכן אסור בשום אופן לארוז אותו בשקית פלסטיק. אם הוא אינו בשימוש תכוף, ואתם רוצים להגן עליו מאבק, אחסנו אותו לפחות בשקית מבד רך או מחומר נושם אחר, ולא בשקית קניות מרשרשת שעליה מתנוסס שם של סופרמרקט.
אם אין לכם צורך לאחסן אותם בשקית, ערמו את אביזרי האפייה זה על זה, על מדף, כמו כלי אוכל אחרים. לחלופין תוכלו לאחסן אותם בקופסה מיוחדת ושקופה בחזיתה, ולהניח אותה על מדף. זאת ההזדמנות שלכם להשתמש בקופסה יפה שתבחרו לשמור.
כלים חד-פעמיים
הקטגוריה שמשתמשים בה לרוב הכי פחות במטבח, היא של פריטי קומונו חד-פעמיים, בהם סכו"ם ומקלות אכילה, צלחות חד-פעמיות, קשיות, מפיות וכוסות מתכלות מנייר. הכלים האלה מגיעים לרוב בסטים, ולכן אין שום בעיה לאחסן אותם בקופסה אחת, כשכולם עומדים. אחת מלקוחותי אמרה לי פעם: "אין לי סבלנות לשטוף כלים, אז אני משתמשת תמיד בצלחות ובספלים מנייר." שאלתי אותה ישר ולעניין, "האם זה באמת ובתמים מעורר בך שמחה?"
אם גם אתם מתפתים להשתמש בכלים חד-פעמיים מסיבה דומה, אנא אחסנו אותם בחלק האחורי ביותר של המדף העליון ביותר, וכך תתקשו להגיע אליהם. או שפשוט תיפטרו מהם תכף ומיד! בכל מקרה, אנא זכרו שמטרת סידור הבית היא להשרות שמחה סביבכם באמצעות כל פריט ופריט.
הואיל וכלים חד-פעמיים ניתנים לנו לעתים קרובות בחינם, קורה לא פעם שאנחנו צוברים כמות גדולה מדי מהם, בלי לשים לב לכך. אז יהיו אלה מקלות אכילה או כפיות פלסטיק לגלידה — החליטו מראש כמה אתם באמת צריכים, והעיפו את כל השאר. ואם אינכם זקוקים כלל לכפיות האלה, דאגו לומר זאת למוכר בפעם הבאה שתקנו גלידה.
שקיות
שקיות פלסטיק ונייר מהסוּפּר הן אחד הפריטים הנפוצים ביותר שאנשים צוברים בלי לשים לב. ניסיתי שיטות רבות ושונות לאחסן אותן. כשגרתי עם הורי, נהגנו להחזיק את השקיות בתוך שקית פלסטיק אחרת, ולתלות אותה על ידית הארון. זה היה שימושי אבל לא אטרקטיבי, ובהחלט לא מעורר שמחה. ואם זה לא מספיק, בכל פעם שמישהו עבר במטבח הקטן שלנו, הוא היה נתקל בשקית ואז היה נשמע רעש מעצבן במיוחד. כיום, רבים מלקוחותי עדיין נוקטים את אותה השיטה. ההבדל היחיד הוא שהם משתמשים בשקית אשפה עמידה יותר, מניילון. יש גם מי שיוצרים קשר בכל שקית ושקית, ומאחסנים את כולן כך. זאת הגישה הגרועה ביותר, כי היא רק מגדילה את הנפח הכללי ומייצרת טרחה מיותרת בעת התרת
הקשרים.
ישנם פריטים שעוצבו במיוחד לאחסון שקיות פלסטיק: לרוב מדובר בשרוול בד עם פתח רחב להכנסת השקיות ועם חור בקצה השני למשיכתן אחת-אחת, כמו ממחטת נייר מתוך קופסה. אין בכך שום פסול, אבל לי נראה שכך השקיות תופסות יותר מדי מקום, ולעתים קרובות, כשאתם מושכים שקית אחת, שקית אחרת נגררת אחריה ונותרת מיותמת על הרצפה. ומלבד זאת, אין שום היגיון בקניית חפץ מיוחד לאחסון שקיות.
אחת הלקוחות שלי השתמשה באותה שיטה של אחסון שקיות פלסטיק בשקית אחרת. על אף טענותיה העיקשות שבמשפחה בת חמש נפשות הם זקוקים לשקיות רבות לפינוי האשפה, היה ברור לגמרי שהיא מחזיקה בכמות גדולה מדי. היא אמרה לי שהיא אוספת שקיות יותר משלושים שנה. כשבחנתי את השקית שהחזיקה את כל האוסף, שמתי לב שהתחתית שלה הצהיבה. בחשש מפני מה שאמצא שם, תחבתי את היד פנימה, תפסתי שקית שהיתה ממש בתחתית, ושלפתי אותה החוצה. ענן של אבק צהוב מילא את האוויר, כמו קשקשים יבשים של דג, והריח היה בהתאם. לעולם לא אדע אם זה היה פלסטיק מתפורר או אבק, אבל החלקיקים הצהובים והמסריחים התפזרו על כל הרצפה. ספרנו בסך הכול 241 שקיות. גם אם היא נהגה להשתמש בממוצע בארבע שקיות ביום, היו נדרשים לה יותר מחודשיים להשתמש בכולן.
הבעיות השכיחות ביותר באחסון שקיות פלסטיק הן הצטברות רבה מדי של שקיות ובזבוז של חלל אחסון. אנחנו צוברים שקיות רבות מדי כי אנחנו לא יודעים בבירור כמה יש לנו, ובמהרה אוסף השקיות מתנפח ותופס יותר מדי מקום. אם אינכם יודעים בדיוק כמה שקיות הן יותר מדי או פחות מדי, נסו לחשב בכמה מהן השתמשתם במהלך שלושת החודשים האחרונים. פריטים שנוטים להצטבר בלי שנשים לב לכך, הם בדיוק אלה שעלינו לספור.
כשאתם מאחסנים שקיות, הקפידו לצמצם את נפחן הכולל באמצעות אחסון בכלי קשיח כלשהו. יש לשטֵח, לקפל ולאחסן שקיות פלסטיק בעמידה, בדיוק כמו בגדים, כדי להימנע מאגירה מיותרת. אם אין לכם כוח להתחיל לקפל שקיות פלסטיק, אחסנו אותן בקופסה קומפקטית סגורה וקטנה, שגודלה כמחצית קופסה של ממחטות נייר. קופסה כזאת יכולה להכיל עד עשרים שקיות, ואילו קופסת נעליים, למשל, יכולה להכיל כמאתיים (בהחלט כמות מוגזמת של שקיות). שקיות נייר אפשר לאחסן זו בתוך זו, ולהכניסן לקופסת נייר קשיחה שתמנע הצטברות מיותרת.
פריטי קומונו קטנים למטבח
זה הזמן לסדר את כל פריטי הקומונו הקטנים למטבח שעדיין לא טיפלתם בהם: כפיות למטרות שונות, קסמי שיניים, שפודים, פותחנים וחולצי פקקים. השליכו כל פריט שיש לכם שניים או יותר ממנו, וגם כאלה שאתם משתמשים בהם לעתים נדירות, כי יש לכם מכשיר רב-שימושי שמייתר אותם. אבל הרגישו חופשיים להשאיר לעצמכם את אלה שבכל זאת מעוררים בכם שמחה, כמו פותחן בקבוקים מעוצב ויפה.
המפתח לאחסון פריטים כאלה הוא לשים אותם במגירה, במקום שמיועד רק להם. חפשו קופסאות או מְכלים ריקים בגודל המתאים שיוכלו לשמש למטרה זו.
מוצרי צריכה מתכלים למטבח
הקבוצה הזאת כוללת מוצרים מתכלים כמו ניילון נצמד, נייר אלומיניום, נייר אפייה ומגבות נייר. אפשר לאחסן אותם בארון או במזווה, בעמידה מתחת לכיור או על מתקנים שמחוברים לקיר ולדלת הארון. אם הם מגיעים באריזות קרטון או בשקיות אריזה, הוציאו אותם מתוכן ואחסנו במכל אחד כדי לחסוך מקום. הטוב ביותר הוא לאחסן מוצרים מתכלים במקום שאינו גלוי לעין. אם יש לכם מלאי גדול מדי של מוצרים כאלה, אחסנו עודפים במקום אחר, כמו ארון או מזווה.
אם יש לכם אביזרים שונים למטבח (כמו משטחי גומי למדפים או ציפויים להגנה מפני כתמי שמן) שלא מעוררים בכם שמחה, אתם יכולים להיפטר מכולם בבת אחת. זאת גם הזדמנות טובה לשקול מחדש שימוש במוצרים שאמורים להקל על החיים, אבל ממש לא מקילים עליהם.
ציוד לניקוי המטבח
הקבוצה הזאת כוללת, בין היתר, חומרי ניקוי, ספוגיות ומטליות, וכולם מאוחסנים לרוב יחד בסלסילה שמונחת בארון שמתחת לכיור. זכרו: אסור להחזיק שום דבר ליד הכיור, אפילו לא את הסבון לשטיפת הכלים והספוגית.
כשאני אומרת את זה ללקוחותי, הם מגיבים לא פעם בתדהמה. "את באמת מכניסה את הספוגית לארון כשהיא רטובה?" הם שואלים. התשובה היא: לא. יבשו אותה לפני כן. הטריק הוא לסחוט אותה לגמרי. אם תסחטו את הספוגית היטב מתוך כוונה לייבש אותה, תתפלאו כמה מהר היא מתייבשת. הניחו אותה עומדת על צדה במקום יבש ממים וממקורות לחות, או תלו אותה עד שתתייבש ואז הכניסו אותה לארון. המטרה היא להימנע מלהחזיק ספוגיות ליד הכיור.
אם אתם מרבים להשתמש בספוגית כך שאין לה סיכוי להתייבש לגמרי, אל תאחסנו אותה בארון, אבל הכניסו לארון את סבון הכלים אחרי כל שימוש. חשוב לא להחזיק דבר ליד הכיור או על משטח העבודה, שבמגע עם מים עלול להשאיר כתמים. אין צורך לשאוף למראה צנוע ופשוט של מטבח. אנא אל תניחו שכדי לחוש שמחה, אתם חייבים לצמצם ככל האפשר את הפריטים שברשותכם. אולי זה יפתיע אתכם, אבל אינכם חייבים לשאוף למראה צנוע ופשוט של מטבח.
כשאני מסתובבת במחלקה של כלי מטבח בחנות כלשהי, אני מוצפת בעונג רב. למרות שבישול אינו תחום שמעניין אותי במיוחד, אני יכולה לבלות שעות על שעות בהתבוננות על שורות של מוצרים למטבח. יש מגוון גדול כל כך של כלי מטבח מעוצבים; לא רק מחבתות וסירים פשוטים, אלא גם גאדג'טים מעניינים כמו פורסי אבוקדו וקולפנים מתוחכמים.
אחרי שלקוחה מספרת לי בהתלהבות על יתרונותיו של גאדג'ט חדש למטבח, תוך שהיא מדגימה בפנַי את יכולותיו כמו מנחה בערוץ הקניות, כבר ברור לכול שארכוש אותו עוד באותו היום. עם זאת, שמתי לב שגאדג'טים אופנתיים כאלה נעלמים לרוב מבתיהם של לקוחותי אחרי פרק זמן קצר. כשאני מבקשת לברר את הסיבה לכך, התשובה היא בדרך כלל שהמכשיר היה קשה לשימוש, או שהוא נשבר, או שהוא פשוט נמאס עליהם.
גאדג'טים למטבח הם כמו צעצועים של ילדים: בהתחלה הם מעניינים וכיף לנסות אותם, אבל תמיד מגיע הרגע שבו הם מפסיקים לשמח אותנו. זה היה אידיאלי אילו יכולנו להתייחס לכל דבר שברשותנו בתשומת לב ובכבוד, אבל אם פריט כלשהו סיים למלא את תפקידו בחיינו — הגיע הזמן להודות לו ולהיפרד ממנו לשלום.
המטבח הוא המקום היחיד בבית שיישאר עמוס בפריטים, גם לאחר שנמיין ונזרוק את כל אלה שכבר לא משרתים אותנו. התופעה הזאת מעוררת בלבול אצל רבים מלקוחותי. "כמעט גמרתי לסדר את המטבח, אבל אני מרגיש שעדיין יש בו כל כך הרבה דברים," הם אומרים. אולי זה מפני שהם רואים בדמיונם מטבח מושלם — כמו זה שהם ראו בחנות או במגזין עיצוב — שבו כל הציוד מסודר יפה בארונות מרווחים. אבל כשמביאים בחשבון את כמות החפצים במטבח ביחס לחלל האחסון שעומד לרשותם, קשה מאוד להשיג מראֶה כזה של מטבח.
הטענה שלי היא כזאת: כאשר ניגשים לסדר את המטבח, אין צורך לשאוף לרמה קיצונית של צניעות. מה שחשוב יותר הוא היכולת לראות היכן כל דבר מאוחסן. אם השגתם את זה, עדיין תוכלו להתגאות במטבח שלכם, גם אם חלל האחסון בו ייראה לכם דחוס מעט. מטרתכם היא ליצור מטבח שבו תשמחו לבשל, ושהחלל בו יבטא את השמחה הייחודית שלכם.
** הכותבת היא מארי קונדו, סופרת רב המכר "סוד הקסם היפני" שהפכה לכוהנת הסדר, הניקיון והארגון. הפרק כאן נלקח מתוך ספרה החדש, "שמחה בלב" שיצא בהוצאת אחוזת בית
לפרטים נוספים על "שמחה בלב": https://goo.gl/zcClUO