מנהלת עסק קטן? את חלק מקהילה

מחקר שהצביע על החסמים שמקשים על נשים להקים ולנהל עסקים, הוביל את הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה להקים קהילות לעידוד יזמות ושיתופי פעולה עסקיים בין נשים ברשתות החברתיות

*הכותבת היא יפעת חשאי – מנהלת פרויקט קהילות ארצי של מעוף, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים.

יפעת חשאי צילום: אפרת סער

הסיפור האישי שלי כעצמאית התחיל ב- 2012 אחרי שהגעתי לתפקיד בכיר בעסק שנסגר, החלטתי, אחרי המון שנים שהרצון קינן בי, לצאת לדרך עצמאית. הרגשתי שזה היה הזמן הנכון עבורי להגשים את החלום שלי להיות עצמאית ולמצות את הפוטנציאל שידעתי שיש לי.
למרות שהייתי בטוחה ביכולות שלי ובכיוון שבחרתי, הבטן כאבה לאורך תקופת ההקמה בכל החלטה שקיבלתי. הרגשתי מאוד לבד ושאין לי מישהו להתייעץ אתו בעבודה היומיומית שבה אני מקבלת החלטות ואין לי סביבת תמיכה של צוות עובדים כפי שהייתי רגילה כשכירה.
הרגשתי שהכל תלוי בי כל עבודה שנכנסה או לקוח שאבד. עם כל הקשרים שהיו לי הרגשתי שזה לא מספיק ושאני צריכה לייצר עוד ועוד מעגלים. הפיתוח העסקי תפס את המחשבות של 24/7 וזה הרגיש כמו צניחה בלי מצנח – מצד אחד אין מגבלות מצד שני הכל גמיש ודינמי, מאוד אנושי לחשוש מזה.

אשה בעבודה shutterstock By fizkes

למרות החששות לא הפסקתי ולאט לאט ראיתי איך אני צומחת בפעילות העסקית שלי. הבנתי מהר מאוד מה האתגרים שעומדים בפני מי שמנהל עסק עצמאי וכמובן הזדהיתי עם האתגרים שאני חוויתי והרגשתי שהם משותפים לנשים עצמאיות אחרות שהכרתי ולעצמאים בכלל.
התובנות והאתגרים הללו הביאו אותי להצטרף למעוף, גוף השטח של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, שם הרגשתי שאני יכולה לתרום רבות לעצמאים בישראל ולנשים עצמאיות בפרט.

האתגרים המרכזיים של יזמיות ובעלות עסקים

בשנה שעברה ערכה מפעילת מעוף, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, מחקר ממנו עלה כי קיימת שונות גבוהה בין נשים לגברים בהליך היזמות – משלב הרעיון ועד ניהול העסק, וישנה שונות באתגרים שנשים וגברים חווים בהקמה וניהול של עסק.

אמא וילדה By goodluz שאטרסטוק

אתגרים מרכזיים של יזמיות ובעלות עסקים כפי שעלו מהמחקר הם במידה רבה "רכים" והם כאלה שהרגשתי בעצמי בדרך ואני מזהה שגם רבות מהנשים העצמאיות היום חוות.
חשש ממחסור בכישורי ניהול וסיכונים אנו מגיעות עם הרבה חששות אל "הסיכון" של ניהול עסק עצמאי מול "הביטחון" של להיות שכירה, שכן אז הכל תלוי בנו. האתגר הוא משמעותי ומהווה חסם לרבות שנשארות בשל כך בשלב הרעיון.
פחד מכישלון – הפחד מכישלון הוא חוצה מגזרים והוא מאוד אנושי, אבל כישלון נתפס כדבר מפחיד במיוחד אצל נשים. אנחנו יותר מחושבות ותולות את הצעדים שאנו לוקחות במידה רבה לפי ההצלחה הצפויה. אנחנו פחות לוקחות סיכונים ויותר הולכות "על בטוח", לכן הפחד מכישלון הוא חסם משמעותי בדרך לפתיחת עסק ויש הרבה יזמיות שלא הבשילו לפתיחת עסק בפועל או שמפחדות לקחת סיכונים בניהול עסק קיים וכך הולכות על "בטוח".
ניהול מקביל של העסק והמשפחה – בישראל הרוב המוחלט של המשפחות מנוהלות ע"י נשים. ניהול משק הבית והמשפחה מקשה על היזמת או בעלת העסק לעסוק בפיתוח העסקי ולהשקיע זמן בעסק שידוע שהוא משמעותי. בנוסף עולה השאלה של מה קודם למה אצל כל אישה ואישה – האם המשפחה או העסק? איך מאזנים?
גיוס הון וניהול פיננסי – כל נושא ניהול הכספים והצד הפיננסי של העסק, מהווה חסם משמעותי בקרב נשים. קיים חסם של פחד ממשי אל מול נושא הכסף שקשור במגוון סיבות. נשים לרוב מעדיפות לא לקחת סיכונים כלכליים ולכן פותחות בעיקר עסקים של מתן שירותים ופחות לוקחות הלוואות שמעניקות את האפשרות למינוף עסקי.
נטוורקינג – העובדה שהסביבה העסקית היא עדיין "גברית" באופייה, יוצרת חסמים "רכים" המקשים על נשים להתקדם לתפקידים ניהוליים ומתגמלים. בעולם העבודה כשכירות "החסמים הרכים" באים לידי ביטוי ב"תקרת הזכוכית" ואילו בעולם היזמות הם באים לידי ביטוי בחוסר ברישות עסקי, בתחושת חוסר ביטחון ביכולת להקים ולנהל עסק ובתחושת מחסור בידע ניהולי ופיננסי מספק.

כוחה של קהילה

קבוצת נשים shutterstock By nullplus

יש המון כלים שניתן להפעיל כדי להתמודד עם האתגרים הללו. כלי מרכזי שיכול להוות כלי משמעותי הוא השתייכות לקהילה עסקית של דומות לנו.
מתוך כלל העסקים העצמאים בישראל כ- 152 אלף מהם הם בבעלות נשים, שזה מהווה שליש מהעסקים בארץ. 152 אלף זה כוח, כוח של קהילה!
אולי את לא יודעת, אך כמי שמנהלת עסק קטן את כבר חלק מקהילה, קהילה של נשים יזמיות, עצמאיות וחזקות שמנהלות עסק משלהן, הן מסביבך והכוח של כולן יחד יכול להיות עצום.
אנו עדים בשנים האחרונות לצמיחה וגדילה של קהילות והמושג קיבל משמעות חדשה ובפועל, כמעט בכל אזור בארץ פועלות קהילות חברתיות ועסקיות שוקקות, המסייעות ותורמות לחברי הקהילה במגוון תחומים – המלצות, מענה לשאלות, העברת ידע, יצירת חממה, תמיכה, סיוע ותחושת שייכות. זהו מרחב בו נשים עצמאיות יכולות לצמוח ולקבל תמיכה לאתגרים שהן חוות ביום יום בניהול העסק.
לאור צמיחת התחום והבנה כי העולם החברתי והעסקי מתכנס לקהילות, בנוסף להבנת היתרונות המשמעותיים שקהילה עשויה להביא עמה לפעילות יזמים ועסקים, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה באמצעות מעוף הקימה קהילות ממאפיינים שונים אשר יאפשרו לבעלי עסקים ונשים בפרט לייצר רישות עסקי, יצירת שייכות וסיוע הדדי, ויצירת גישה ישירה לפעילות ולכלים המוענקים כיום ליזמים ועסקים במעוף.
פרטים נוספים על הקהילות באתר מעוף. 
 

כסף וקריירה
איך להתנהל נכון כלכלית, איך לחסוך, איך לנהל את הקריירה, איך לקנות בחכמה, וגם דיווחים כלכליים שאסור לפספס