נשים רבות עדיין נמנעות מלטפל בכל הנושא הפיננסי ויש לכך סיבות רבות. חלקן נובעות מהרגלים שהביאו מהבית, חלקן מחוסר בטחון או חוסר רצון לקחת אחריות ולהיראות חזקות ועוד.
חשוב להבין כי כסף אינו מילה גסה והחשש להתמודד עם הנושא הכלכלי עלול להוביל נשים רבות להתנהלות לא נבונה. כדאי להימנע מלהשתמש במילה "טעות", עדיף להשתמש במילה "ניסיון", וללמוד שיעור מכל אחד מהניסיונות שהחיים מזמנים לנו.
להלן כמה דוגמאות להתנהלות לא נבונה בכל הקשור בכסף:
1. לא מדברים על כסף
יש מחשבה כי כסף הוא בזוי, שייך לעשירים או לחזקים והוא גורם לאנשים להיות מושחתים. חשוב ורצוי לדבר על כסף, ללמוד כל מה שאפשר אודותיו, כי כסף וידע הם כוח, עשויים לשפר מעמד ובטחון עצמי. תמיד תוכלי להשתמש בהם בתנאים שלך כדי לצמוח.
2. "זה לא בשבילי, אני לא מבינה בזה כלום"
הנושא של התקציב הוא בעצם חשבון פשוט בעברית פשוטה. רצוי לפתוח את המסמכים בחיוך ובאומץ, להסתכל על המספרים ולהתיידד איתם. היום יש גם שפע אפליקציות ידידותיות וקלות לשימוש שאפשר בעזרתן לנהל מעקב אחר ההכנסות וההוצאות.
3. "הוא יטפל בכסף ואני בדברים האחרים"
הגישה הפסיבית שבה כל נושא הכספים נמצא באחריותו הבלעדית של הגבר מאפיינת יותר את הדורות הקודמים. כיום נשים יודעות לעשות הכל, הן מנהלות ונמצאות בתפקידי מפתח במשק.
החשיבה כי הגבר יודע טוב יותר לנהל את הכסף של המשפחה, איפה להשקיע, איזו משכנתה או הלוואה לקחת והעברה של כל הידע והכוח הכלכלי לידיו עלולה "לעלות ביוקר". היא עלולה לסכן את הביטחון הכלכלי של האישה בעתיד, בעיקר משום שכיום שיעור הגירושין גבוה מאד. מומלץ להיות מעורבת ושותפה בכל ההתנהלות הכלכלית של הבית.
4. זוגיות חדשה
במערכת זוגית חדשה יש רצון טבעי למצוא חן, להשקיע משאבים, לקנות מתנות, לתכנן נסיעות, פינוקים ועוד, להתאמץ ולהשקיע יותר מהרגיל. הצורך לקבל אהבה והערכה עלול להיות יקר ולעלות לנו בהוצאות מיותרות, או לבוא על חשבון משהו אחר. חשוב מאוד להבין כי את מספיק טובה, יפה וחכמה גם בזכות עצמך, ובזכות מה שאת מביאה איתך למערכת היחסים.
5. ביטוחים ותשלומים כפולים
אחד הנושאים המאתגרים והכי פחות מובנים הוא הנושא של ביטוחי החיים והבריאות למיניהם. בנוסף, קיימת צבירה של כספים במשך שנים ממקומות עבודה שונים ולעתים יש חוסר בהירות בכל הנושא. חשוב לעשות סדר, לפנות לבעלי מקצוע שיבדקו אם אין כפילות בתשלומים ובכך לחסוך בהוצאות ולשמור על הכסף שלנו. חשבי כמה נפלא יהיה אם תגלי שיש לך כספים צבורים בקרנות ובחסכונות, בהם תוכלי להשתמש לצרכיך ולהנאתך.
6. השלמת חסכים וחוסר יכולת לדחות סיפוקים
"בא לי לרכוש את זה, כאן ועכשיו, לא היה לי כל מה שרציתי כשהייתי ילדה". חלק גדול מהרכישות נעשה באופן אימפולסיבי. יש להבחין בין "צריכה" ל"רוצה", משום שחלק גדול מאוד מהרכישות לא באמת נחוץ לנו. חשוב להשוות מחירים, לבדוק האם אני באמת צריכה את הפריט או רק רוצה, ובכך לחסוך כסף שיוכל לשמש לדברים החשובים יותר. ובחיוך, "תרבות הצריכה" היא לא לעבור ליד כל דבר ולהגיד "אני צריכה".
7. "אמא תקני לי"
לעיתים הרצון לפצות את הילדים על היעדרות מהבית ועל שעות רבות בעבודה, גורם להורים לקנות לילדים את כל מה שהם מבקשים. חשוב להבין כי הם לא באמת צריכים את כל מה שהם רוצים, וכי הרכישה לא אמורה לפצות אותם על העדרך עקב שעות עבודה מרובות. את אמא נהדרת גם אם לא תקני להם כל מה שהם רוצים.
8. "ילדים לא צריכים להתעסק עם כסף, הם יגדלו וידעו לבד"
ישנן נשים אשר בילדותן לא לימדו אותן חינוך פיננסי, וחבל, משום שכפי הנראה חסר להן ידע רב בנושא. רצוי ללמד את הילדים מאיפה הכסף מגיע, מהו סדר עדיפויות, איך מחלקים את העוגה התקציבית של המשפחה ועוד, כדי לאפשר להם כלים להתנהלות כלכלית נבונה בעתיד.
חינוך פיננסי לילדים אפשרי וגם רצוי. הילדים מבינים את כל נושא הכסף ברמה שלהם, הם אוהבים להיות מעורבים ויכולים להיות שותפים נהדרים לשמירה על הכסף שלנו.
9. עברנו לגור יחד, פרק ב'
הצד השני גם הוא מגיע עם ריהוט, חפצים ומוצרי חשמל. נשים רבות שואלות עצמן – מה אעשה עם כל החפצים שלי? האם למכור? למסור? לחלק? האם לוותר על הרכוש שלי רק כדי לעבור לגור יחד ולממש את האהבה והזוגיות?
בזוגיות פרק ב', כמו בכל מערכת יחסים, חשוב לדבר על כסף. גם אם נראה שהזוגיות הזו היא הדבר הטוב ביותר שקורה, חשוב שכל צד ישמור על הרכוש שלו. במידה והזוגיות בסופו של דבר לא תצלח, לא יהיה צורך לקנות את כל הדברים מחדש.
10. קניות רבות בתשלומים קטנים
"אני אשלם בכמה תשלומים, לא מרגישים את זה". מספר רכישות בתשלומים קטנים מצטברים בסופו של החודש לסכום גדול. רצוי לנהל מעקב גם אחרי הרכישות הללו ובכך למנוע תשלומים גבוהים בסוף החודש.
הכותבת היא דינה פרידמן, יועצת כלכלת המשפחה, מאמנת ומגשרת מוסמכת, כותבת לילדים ומבוגרים. ספריה בנושא כלכלת המשפחה זכו לחותמת "תו תוכן" של מכון אדלר והיא מנחה את הסדנה "הכסף ואני – מערכת יחסים" בעמותת נטע – המרכז לפיתוח קריירה. הסדנה מיועדת לשכירות ולעצמאיות שרוצות להגדיל את מעגל השפע שלהן, ולהתנהל כלכלית בדרך המאפשרת לחיות ברווחה ובצורה אחראית.