2020 בתעשייה הישראלית ועדיין אני האשה היחידה בחדר

"כשאני מתבוננת בעצמי ובמסלול שעשיתי, למעשה לא הכרתי סביבת עבודה שאיננה גברית" מלי ביצור פרנס נחושה לשנות את המציאות ולהביא נוכחות נשית לתעשייה

נשים בתעשייה (צילום: shutterstock_ Mark Agnor)

מאת: מלי ביצור פרנס

המפגש הראשון שלי עם התעשייה היה כעתודאית כששירתתי בתפקיד ראש תחום התייעלות במטה חיל האוויר. אז עוד לא הבנתי כמה אני חריגה בקריירה שבחרתי לעצמי ולא תיארתי לעצמי שאבלוט בשטח לא רק בגלל היכולות שלי, אלא גם מעצם היותי אשה. התחום שבו אני עוסקת אינו מצריך סחיבה של משאות כבדים. כלומר, אין יתרון או בכלל צורך בכוח פיזי, ועדיין – אין בתחום שלי כמעט נשים. אני מתמחה בעולמות הייעוץ, אסטרטגיה, טכנולוגיה ובינה מלאכותית בעוד שאת מכונות העתיד מנווטים כמעט בצורה מוחלטת גברים בלבד. מסתבר שמה שהיה נחשב כחריג בשנת 2000 לא השתנה היום בהרבה, ואף על פי שישראל נחשבת כמעצמת טכנולוגיה וחדשנות וכמדינה מתקדמת, בכל מה שקשור לקידום נשים בתעשייה אנחנו עדיין מאחור. מסקר שקבוצת הייעוץ תפן ערכה לאחרונה עולה תמונת מצב שחורה למדי. הסקר הופץ ל- 1500 בעלי תפקידים בתעשייה והשיבו עליו 500 מנהלים מהתעשייה הביטחונית, התעשייה קיבוצית, מתכת, הייטק, מזון ועוד. מהסקר עלה שבקרב שליש מהארגונים אחוז הנשים המועסקות בארגון עומד על 10-20 אחוז בלבד, ורק בפחות מ- 6% מכלל הארגונים יש 50% נשים או יותר- אלו הם נתונים אבסורדים  וכשמדברים על נשים בתפקידים בכירים אתם רק יכולים לדמיין לעצמכם שהמספרים אפילו הולכים ומצטצמים.

אין בתחום כמעט נשים (צילום: shutterstock_ Mark Agnor)

כשאני מתבוננת בעצמי ובמסלול שעשיתי, למעשה לא הכרתי סביבת עבודה שאיננה גברית. זה בא לידי ביטוי כשניהלתי את היחידה למצוינות והתייעלות בתעש מערכות והייתי האשה היחידה בנוף, וגם בתפקידי הקודמים המצב לא היה שונה – כמנהלת שיווק בכירה במגזר הביטחוני/ממלכתי בחברת אלטל טכנולוגיסטיקה, כמנהלת מערך השיווק והפיתוח עסקי בחברת לוג הנדסה, וכסמנכ"לית פיתוח עסקי של חברת אביב – תמיד כל המנהלים שהקיפו אותי היו גברים ואני נחשבתי לעוף מוזר. אני מניחה שבאיזשהו התרגלתי לזה עד שנבחרתי לנהל את חברת הייעוץ תפן ואז כבר היה בידי הכוח לשנות את המציאות מסביבי. אחד הדברים הראשונים שעשיתי בתפן הוא לייצר איזון בין גברים לנשים בשדרה הניהולית, ואף יותר מכך לעודד העסקת אימהות לתפקידים בכירים. אני תמיד האמנתי שאשה שיודעת לנהל בהצלחה בית ומשפחה היא אשה בעלת יכולת לנהל כל דבר שהיא תרצה ותבחר, ועד כה התיאוריה שלי מוכיחה את עצמה. היום כשיש לי אפשרות לבחור אני מעדיפה סביבה מעורבת שמביאה גוון אחר, נעים ויצירתי יותר. אני משתדלת כמה שיותר לעשות מנטורינג לנשים ולהשתתף בפעילויות מעצימות נשים, מיטאפים וכנסים, ואף ליזום כאלה בעצמי, כדוגמת מועדון ארוחת הבוקר של תפן לנשים בתעשייה, כדי להראות שאישה יכולה להצליח בתעשייה בכל תפקיד שהיא תרצה.

בחודשים האחרונים תפן הקימה חטיבת AI ומיזגה לתוכה שלוש חברות שמתמחות בעולמות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית כדי לתת מעטפת פיתרונות שלמה ללקוחותינו שמתבססת על הכלים המתקדמים ביותר. גם כאן נראה שיש היעדר צורם בכל הקשור לייצוג של נשים. התחומים הללו הם לא העתיד אלא ההווה שנמצא כאן ועכשיו וטומן בחובו הרבה הזדמנויות לציבור הנשי ואין שום סיבה שלא נראה נשים בתפקידי פיתוח, מחקר וניהול. למעשה, ניסוני מלמד אותי שיש פער בין צרכי השוק והרווח הפוטנציאלי שחברות אשר עוסקות בתחום בינה מלאכותית היו יכולות לגרוף לכיסן, לו רק היו משכילות להעניק משקל וחשיבות למוח הנשי עוד בשלב הפיתוח. אפילו מדענים מודים כי סביר שהיה ניתן למנוע בעיות רבות אם היו יותר נשים בצוותי הפיתוח. מדוע? מכיוון שנשים הן בדרך כלל יותר קפדניות. הן רואות יותר צבעים ושמות לב ליותר גוונים, וסביר להניח שאם נשים היו מעורבות, טעויות של חוסר תשומת לב שעלולות לעלות הרבה כסף היו נמנעות. ולכן בכל הפרוייקטים שאנחנו מבצעים בתפן אני דואגת להקיף את עצמי בנשים מדהימות שיודעות לקחת רעיונות של חדשנות ולהפוך אותם לטכנולוגיה מגובשת, ואין דבר מספק מזה.

מלי ביצור פרנס (צילום: קובי בן משה)

אני מאמינה שסיסמאות לא יקדמו אותנו לשום מהפיכה, וששינוי אמיתי יקרה כשכל אחד מהמנהלים ומהמעסיקים יעשה את השינוי הנדרש בחלקת האלוהים הפרטית שלו. נשים צריכות להימדד על פי כישוריהן ולא על פי המגדר, בדיוק כפי שגברים נמדדים. אני קוראת לקולגות שלי לא לפחד מהמוח הנשי, לא לפחד מנשים שיודעות לשלב בין חיי משפחה לקריירה ולהבין שהעסקת נשים בתעשייה בתפקידים שנחשבים "גבריים" היא לא אפלייה מתקנת, אלא מהלך מתבקש שיתרום רבות לפיריון הארגון.

**הכותבת היא מנכ"לית קבוצת תפן. הטור נכתב לקראת וועידת התעשייה 2030 של מידע כנסים.

הוועידה תתקיים ב- 28.10.19 במרכז הכנסים של אווניו. תכנית הכנס והרשמה בקישור