מאת: שיר שגיא
שתיים וחצי בצהריים, היום הראשון להשבתת המשק ההולכת ומתעצמת. אני במטבח, כותבת שורות אלו בזריזות לפני שהקטנה שלי תתעורר מהשנ"צ, ואז זה אבוד. הגדולים יותר, בני 4 ו-8, יושבים מול "מר עגבנייה" . אני משמרת ב'. האיש שלי היה היום משמרת א' ועכשיו התחלפנו. בבוקר עוד הספקתי לתדרך את העובדים, לקבל תמונת מצב מהשטח, לצלם סרטון הדרכה למנעולנים ובעלי מקצוע כיצד להגן על עצמם מהקורונה בזמן העבודה, לדבר עם הנהלת חשבונות ,עם הבנק, עם משרד הפרסום ומחלקת השיווק, לתאם ראיונות עם משרד היח"צ ולנחות בבית בזמן.
אני קוראת את דבריו של שר הכלכלה אלי כהן ונדהמת. דחייה של 10 ימים בתשלומי מע"מ? הפניה לקרן לעסקים קטנים כדי לקחת הלוואה? זה מה שיסייע לעסקים לעבור את המשבר? פשוט בדיחה. לפי איך שזה נראה כעת, עוד עשרה ימים המצב יהיה הרבה יותר גרוע, אז למה לדחות? עדיף כבר לשלם ולגמור עם זה. והקרן לעסקים קטנים? מה חבל שמר כהן לא מספר שכדי לנסות ולקבל הלוואה מהקרן צריך למלא טפסים, לתאם ביקור של נציג מהקרן אצלך בעסק, לחכות לאישור שלא תמיד מגיע ואז, אם במקרה ישנו כתם קטנטנן במאגר האשראי המהולל (שהוא שערורייה בפני עצמה שעוד ידובר עליה), כמו למשל הרשאה שחזרה בחמש השנים האחרונות או אפילו צ'ק אחד שחזר, אתם יכולים לשכוח מהלוואה מהקרן. סיפור של חודש במינימום. למי יש זמן לזה?
מה אמור לעשות בעל/ת עסק קטן או בינוני שהמחזור שלו/ה הוא בד"כ נניח חצי מיליון שקל בחודש, וההוצאות סביב 300 אלף, ועכשיו פתאום המחזור שלו נחתך בחצי? הוא מיד נמצא במחזור שלילי מינוס של 50 אלף שקל. ולאן הוא ישר ילך? היכן זה ישר יורגש? בחשבון הבנק כמובן. האם הבנקים יתגייסו למצב? האם בנק ישראל ושרי האוצר והכלכלה אמיצים מספיק להטיל רגולציה מחמירה על הבנקים? האם הבנקים יכנסו תחת האלונקה? חס וחלילה. בעל העסק ילך ישר לפיטורים של עובדים. דבר ראשון. ולאחר מכן לקיצוץ בהוצאות. ומי שאין לו רזרבות נזילות צריך לעשות את זה היום ,אם לא אתמול, כדי לשרוד. תראו את הראל ויזל מנכ"ל קבוצת פוקס, איש עסקים שמחזיק עסק יציב ומניב עם קווי אשראי. שלח היום הביתה 13,000 עובדים בלי לחשוב פעמיים.
התשובה נמצאת קודם כל אצל הבנקים, שהם הקו הראשון ויכולים לתת אשראי מהיר. המדינה חייבת להנחית הנחיות לשעת חירום לבנקים, שבשגרה יודעים לחגוג על בעלי עסקים יפה יפה, ולבטח ישרדו את המשבר הזה. ההנחיות צריכות לכלול הגדלת מסגרות אשראי ועו"ש לחשבונות עסקיים לפי ממוצע הכנסות שלושה חודשים אחורה, מתן אשראי עם ריבית אפסית לצורך תשלום משכורות והוצאות שוטפות בתחילת החודש הבא והגמשה של תנאי מתן הלוואות לעסקים. בגל השני, שצריך להתחיל לפעול כבר עכשיו, המדינה תצטרך להחליף את האשראי הבנקאי או לערוב לו במאת האחוזים, באמצעות הקמת מנגנון סינון מהיר ויעיל. אם לא ימצא פתרון מהיר לתשלומים שוטפים בחודש הבא, לא נוכל להערכתי לעצור את כדור השלג.
לצערי מקבלי ההחלטות בזמן החירום הזה בכל הקשור למשק הם ברובם המוחלט גברים. גם הפנים של המגזר העסקי בתקשורת הוא חד גוניים וגבריים פר אקסלנס. לא ניכרת יצירתיות מי יודע כמה בפתרונות, שלא לומר חובבנות. והאמת היא, שהמדינה פשוט מפקירה את המשק. אני מבינה את הצורך להגן על הבריאות, אבל אפשר גם אחרת. בדרך הזאת שבה אנחנו הולכים, נצטרך לאסוף את השברים עוד זמן ארוך.
חייבת ללכת לתת מוצץ ולטפל בלקוח.
** הכותבת היא מנכ"לית משותפת בחברת EVVA ישראל, אמא לשלושה, דוקטורנטית ליישוב סכסוכים ומו"מ באונ' בר אילן וכתבת בריאות לשעבר.