5 עצות כלכליות שישנו את חייכם

לא יזיק לכל אחד ואחת מאיתנו ליישם מספר עצות פשוטות כדי לגרום לשנה החדשה להיראות אחרת ולמנהל הבנק, לבוא בבשורות חיוביות

מאת: ד"ר יריב שולם

אנחנו בסוף שנה ובתחילה של שנה חדשה. התחלות וסיומות הם זמן מצוין לעצור ולבדוק אם אנחנו מתקדמים בכיוון שאנחנו רוצים. זו גם הזדמנות מעולה להחליט לעשות שינויים. הרי בעוד שנה מהיום, אנחנו נמצא את עצמינו בדיוק במקום שאליו התקדמנו עקב בצד אגודל במשך כל השנה. הרבה אנשים בעולם מחליטים בסיום השנה שהדבר שהם רוצים לשנות בחייהם זה הרגלים הקשורים לבריאות. הם מחליטים להירשם לחדר כושר, להפסיק לאכול מתוק ומטוגן, ולצמצם את צריכת הטלוויזיה שלהם. מתוך כל האנשים שבחרו לעשות את השינוי בתחום הבריאות, 50% ישברו עוד לפני שהם עשו ולו שינוי אחד בפועל. עוד 30% ישברו תוך שבוע, ורק אחוזים בודדים יצליחו להתמיד עם השינוי למשך תקופה משמעותית.

בתחום הייעוץ הפיננסי אני פוגש יום יום אנשים שחווים את אותה חוויה בנושא כספים. אנשים אלו רוצים שינוי. הם גם החליטו לעשות שינוי מספר רב של פעמים בחיים. חלק מהאנשים אפילו הגיעו לשלב יחסית מתקדם שבו הם ערכו אי אלו שינויים בתחום הפיננסי, אך רובם ככולם מצאו את עצמם הולכים לאיבוד בשטף החיים וחוזרים לאותם דפוסי התנהגות קודמים. מה לעשות? אנחנו הרי חיות של שגרה ועל כן אנחנו נדונים לחזור שוב ושוב על אותם טעויות ולהגיע לאותם פינות לא נעימות. אז זהו שלא!

לפניכם מספר תרגילים, או אם תרצו אסטרטגיות, פשוטות ולא במיוחד כואבות, שיש בכוחם לשנות את אותם דפוסי התנהגות בתחום הפיננסי שמפילים אתכם שוב ושוב. הם לא ישנו את כל המצב במהירות אבל הם כן ישנו את הכיוון שלכם.

ד"ר יריב שולם צילום אלבום פרטי

 החלטה ראשונה לקראת השנה החדשה: לברר מה שווי הכסף שלכם.

המשאב האמתי של רוב האנושות זה לא כסף אלא זמן. לכל אחד מכם יש זמן שאותו הוא הופך לכסף שבעזרתו הוא קונה דברים. אם אתם רוצים לרכוש יותר דברים, תצטרכו לעבוד יותר זמן. אם אתם מוכנים לקנות פחות דברים, תוכלו להשתמש בזמן עבור עצמכם. העניין הוא שהזמן של כל אחד שווה סכום כסף אחר. יש אדם שכדי לרכוש מכשיר סלולארי חדיש צריך לעבוד 10 שעות בעוד שאחר צריך לעבוד 100 שעות עבור אותו מכשיר. במילים אחרות, המכשיר הזה יותר יקר עבור מי שמרוויח פחות. כדי שתוכלו לבחור אם הקנייה שווה לכם, תתחילו לתמחר דברים בשעות עבודה. רק כך תוכלו להחליט אם מוצר שווה את ההשקעה.

החלטה שנייה לקראת השנה החדשה: להנהיג זמן צינון לרכישות אימפולסיביות

לחברות הפרסום, השיווק, וקידום המכירות יש ארגז כלים מלא באסטרטגיות ערמומיות כדי לגרום לכם להוציא יותר כסף. אחד מאותם אסטרטגיות היא ליצור אצלכם תחושה של בהילות במעמד ההחלטה. כותרות כמו: "רק היום", "למהירי החלטה", "עשרים הפונים הראשונים", וכמובן השעון של המכרזים, הם כולם כלים מאותו ג'נר. כדי להתמודד עם התרגיל הזה, כל שעליכם לעשות הוא להחליט שאתם לא מבצעים אף רכישה של מוצר שעלותו מעל 500 ₪ בתוך ה-24 השעות הראשונות שבהם נחשפתם אליו. במילים אחרות, אם ראיתם מוצר בפעם הראשונה, גם אם מאוד התלהבתם ממנו, תנשמו עמוק, לכו הביתה, תשנו על זה, ותדברו עם עוד מישהו. אם למחרת, אתם עדיין חושבים שזה כדאי, אז תלכו לבצע רכישה. אם בינתיים גיליתם שיש לכם אולי משהו יותר טוב לעשות עם 500 ₪ אז הנה חסכתם לא מעט כסף.

מה עושים עם הכסף? (צילום: שאטרסטוק)

החלטה שלישית לקראת השנה החדשה: לתרגל את שריר דחיית הסיפוקים

אחד מהתכונות הקריטיות הדרושות על מנת להיות עשיר, זו היכולת להחזיק כסף ביד מבלי שיהיה לכם דחף לבזבז אותו. אם לדוגמא יש לכם מיליון שקל בכיס, אז באופן טכני אתם מיליונרים. עם זאת, רוב האנשים  חשים שהעובדה שיש להם מיליון שקל בכיס מצדיקה את זה שירכשו רכב מפואר, חופשה מפנקת, ושיפוץ דחוף לבית. כעת, אתם כבר לא מיליונרים בכלל אלא עוד פעם אנשים שמתקשים לגמור את החודש כמו כולם. אז מה עושים? מתרגלים. קחו צנצנת גדולה. (נפח של 5 ליטר) בתחתית הניחו שטר של 200 ₪ כך שיפנה כלפי חוץ. שימו אותה על המדף בסלון. הסבירו לכל בני המשפחה שהצנצנת הזו מיועדת לתרגל אתכם להיות עשירים. בכל פעם שמישהו מוצא כסף על הרצפה בבית או בכיס של בגד שנכנס לכביסה, הכסף נכנס לצנצנת. לא משתמשים בכסף הזה לטיפים לשליחים, להשלמת כספים לקניות או לכספי חרום. מטרת הכסף הוא בסך הכל להרגיל אתכם לעובדה שמותר שיהיה לכם כסף בלי שתרגישו צורך להוציא אותו. מעבר לזה, אם לעולם לא תבזבזו את הכסף בצנצנת, גם ברגעים הכי קשים, לעולם לא תרגישו שאתם באמת מרוששים.

החלטה רביעית לקראת השנה החדשה: לדבר עם הילדים שלכם על כסף

הרבה הורים מתחמקים מלדבר עם הילדים שלהם על כסף באופן כללי ובמיוחד לדבר איתם באופן גלוי לגבי בעיות שיש להם. חלק מההורים חוששים מלהלחיץ את הילדים. הורים אחרים פוחדים בעצמם מהתגובה והשיפוטיות של הילדים. כך או אחרת, מחקרים מראים שכאשר מדובר בילדים מתבגרים, הדיון הפתוח עם הילדים עוזר לכל מי שמעורב. כאשר מדברים על הקשיים הפיננסים במקום לשמור עליהם בסוד, ההורים וגם הילדים מרגישים פחות מתח הנובע מהצורך לשמור על הסוד "הנורא". הילדים מרגישים שמחשיבים אותם כשותפים  ולכן הם באמת מורידים לעיתים את הלחץ מההורים לרכוש עבורם מותרות. מעבר לכך, הילדים מקבלים כלים חשובים להתנהלות פיננסית עתידית לכשהם עצמם יצטרכו לנהל את כלכלת הבית שלהם.

החלטה חמישית לקראת השנה החדשה: לברר מה המצב שלכם.

כל מסע של 1000 מיל מתחיל עם צעד אחד. מכיוון שהבטחתי שלא יהיה לכם קשה לבצע את מה שאני כותב כאן, אני לא רוצה לדבר על הצעדים של אמצע המסע אלא על הצעד הראשון. בתהליכים של שינוי פיננסי, הצעד הראשון הוא לדעת בדיוק מה המצב שלכם. המצב הפיננסי מורכב מ-4 מספרים פשוטים:

הכנסות (חודשי)

הוצאות (חודשי ממוצע),

נכסים (לא כולל הדירה שאתם גרים בה),

חובות (כולל תשלומים בויזה ומשיכת יתר).

כל אדם בעולם המודרני אמור להיות מסוגל לסגור את העיניים ולהגיד לעצמו מה הם ארבעת המספרים האלו בכל רגע נתון. אם אתם לא יכולים, אז אתם במצב של "איבוד". לעומת זאת, אם תעשו את הברור הזה, גם אם לא שיניתם ולו דבר אחד במצב, הרי שעשיתם את הצעד הנכון בכיוון הנכון.

להרוויח יותר כסף צילום:  Rawpixel.com

סיכום

שימו לב שכל העצות האלו לא דורשות שינוי קיצוני בהרגלים, סגפנות או ויתור על רמת חיים. האסטרטגיות האלו נועדו לעזור לכם להכשיר את התודעה ולתרגל את אתכם לשינוי. מסתבר ששינוי במצב פיננסי הוא לא פחות עניין של תודעה ותפיסת עולם מאשר עניין של כסף, הכנסות והוצאות. להתראות בחדר הכושר!

** הכותב, ד"ר יריב שולם, הוציא בימים אלה את ספרו ספר חדש:  "אבא, אמא: איך כסף בא לעולם"

ישנם שלוש מילים שכאשר מצרפים אותם ביחד לתוך אותו משפט, מובטח כי השומעים יחפשו סביבם דלת דרכו הם יוכלו לברוח. צרוף המילים הוא: "הורים, ילדים וכסף". הספר החדש של ד"ר יריב שולם, בא להציל אותנו מהמצוקה הזו. ד"ר שולם מציג בפני הקוראים שיטה פשוטה, מהנה ועוצמתית שתאפשר לכל הורה להגדיר מחדש את חווית הניהול הפיננסי בכלל וניהול הוצאות הקושרות לילדים בפרט. בעזרת הכלים המופיעים בספר, תוכלו לצמצם את ההוצאות של הבית, להכין את הילדים לקראת הבגרות הפיננסית שלהם, ובעיקר לצמצם באופן ניכר את המתח סביב הדיונים על כסף. הספר כתוב בשפה ברורה וקולחת. הוא שזור בבדיחות, קריקטורות וסיפורים משעשעים מהנסיון ארוך השנים של המחבר.

הספר "אבא, אמא: איך כסף בא לעולם", מצטרף לספר הקודם של ד"ר יריב שולם,"מסע פיננסי, המפה להצלחה פיננסית של המפחה הישראלית". אם בספר הקודם, ד"ר שולם הסביר להורים איך להציל את עצמם, בספר החדש הוא בא להסביר להורים איך להציל את הילדים מאסונות פיננסים עתידיים ואף להפוך אותם לבעלי הון במאמץ קטן מאוד. את הספר ניתן להזמין בפורמט פיזי או דיגיטלי דרך ההוצאה לאור בכתובת כאן