לא מעט נשים, בהן אמהות, עובדות בבית. גם הצרפתיות הן כאלה, בין אם הן סטודנטיות, פסיכולוגיות, מורות, פילוסופיות או סופרות. שעות על גבי שעות, בעלות המקצועות החופשיים מסתובבות בבית ונהנות מהרבה פחות לחץ. מי שעבדה בבית יודעת שביום כזה היא רואה את תחתית סל הכביסה, את הכיור מצוחצח, ואת המיטות מסודרות כמו בבית מלון. ביום כזה בעלת הבית מסתובבת חופשי בפיז'מה ומדברת בטלפון עם חברות (שלא עובדות במשרד), באופן חופשי לא פחות. היא עובדת מהמיטה, מתקלחת רק בשתיים בצהרים ורק אז גם מצחצחת את השיניים. אבל אחרי כמה ימים כאלה, כשהעבודה לא מתבצעת, אותה אחת חייבת מסגרת. לכן הצרפתיות פתרו את הבעיה הזאת עם אורח חיים מסודר.
אחת התכונות המרתקות שיש לנשים הצרפתיות היא משמעת. זו לא רק תכונה מעוררת קנאה אלא גם כזאת מעוררת השראה. ברגע שנדבקתי במשמעת של הצרפתיות התחלתי לכבוש מטרות. אחת מהן היתה להוריד במשקל, אחרת היתה לקרוא לפחות ספר אחד ביום, והשלישית היתה להצליח לעבוד מהבית לפי סדר יום מסודר, שבסופו אוכל למנות את ההספקים על יותר מכף יד אחת. לא משנה אם זה בבית, ב"אופן-ספייס", או בתוך משרד משלכן. הצרפתיות קוראות לזה "הגיינת חיים" וככה זה נראה:
1. התעוררי בבוקר בשעה קבועה
אחד הראיונות העיתונאיים המעניינים שהיו לי, נקבעו לשעה שש וחצי בוקר עם השוקולטייה הבלגי פייר מרקוליני. בשעה המוזרה הזאת לפגישה, כשעוד חשוך בחוץ ורק אלה שחייבים באמת מסתובבים ברחוב, קבענו בבית הקפה מול תחנת הרכבת שתיקח את השוקולטייה, שעה מאוחר יותר בחזרה לבריסל. במהלך הראיון הזה, שלטובתו התעוררתי בחמש וחצי בוקר, סיפר לי מרקוליני שהוא מתעורר בכל בוקר בשעה ארבע וחצי ומתחיל את היום בחמש. ככה הוא מספיק יותר דברים והולך לישון בערב אחרי שעשה הרבה יותר במהלך היום. באותו הערב כיוונתי את השעון לשעה ארבע וחצי לפנות בוקר וניסיתי ללכת לישון מוקדם.
אני טיפוס של לילה, ועד שנולדו ילדי לרוב הלכתי לישון כשהשחר החל לעלות, אבל התקנאתי באורח החיים של השוקולטייה המצליח והכרחתי את עצמי להירדם. בארבע וחצי לפנות בוקר, כשפריז היתה תחת עלטה מוחלטת, ודממה אפפה את העיר, השעון המעורר שלי טרטר באלימות. הרגשתי את הכאבים בעיניים כשניסיתי לפקוח אותן. לא הצלחתי.
"זה לא אנושי" מלמלתי ובכל זאת, ניסיתי לקום מהמיטה. נפלתי ממנה. חזרתי בזחילה אל מתחת לשמיכות וכיביתי את השעון המעורר. בפעם הבאה שהתעוררתי השעה עמדה על עשר בבוקר והשמש זרחה בחיוך על העיר היפה. התאכזבתי מעצמי. מאז אני שמה לעצמי, כמו הצרפתיות שעובדות מהבית, מטרות הרבה יותר ישימות. לא ארבע וחצי לפנות בוקר, אבל גם אם תקומו בשש וחצי בבוקר או בכל שעת בוקר אחרת שתקבעו לעצמכן, שעה שבה הייתן הולכות למשרד הדמיוני שאתן לא עובדות בו- תשיגו את המטרה. והמטרה הזאת היא לשמור על אורח חיים מסודר. כשעובדים מהבית קל להתפזר. בקרים של הימרחות במיטה תשמרו לסופי השבוע.
2. התלבשי
כמה זה כיף לעבוד מול המחשב ביום קר כשאת מכורבלת בפיז'מה ענקית מפלנל ומעליה שמיכת פוך שמכסה אותך ואת בכלל במיטה! מי רואה? מי שחי איתך נמצא מזמן בעבודה או במסגרות ואת יכולה לעשות מה שאת רוצה. אבל מה שאת רוצה והתלבושת הזאת, שלא היית מוכנה שיראו אותך בתוכה תמורת שום הון שבעולם, הם לא אווירה של עבודה. לכן קומי, התקלחי והתלבשי כאילו את הולכת למשרד. תפוקת העבודה שלך בהכרח תהיה גבוהה יותר.
3. אל תעבדי מהמיטה
הדירה שלי בפריז היתה סטודיו מחולק לשני חלקים. בחלק אחד היתה מיטה גדולה שניצבה מול חלון פריזאי שהשקיף על העיר ובחלק השני מטבח ופינת עבודה, שהיתה גם פינת אוכל. אבל אני מודה שכשעבדתי מהבית, את רוב היום העברתי במיטה. בהתחלה זו היתה בדיחה בין החברים. "מאיה בפיז'מה. במיטה". השמועה עברה ביניהם, חלק לא אמינו למה ששמעו. זה מאוד לא צרפתי, אבל החברים שלי התחילו לעשות לי ביקורי פתע.
לרוב, הצרפתים קובעים מועד פגישה מראש (לפעמים חודש מראש), אבל החברים שלי פשוט זימזמו באינטרקום וביקשו לעלות ואז, כשפתחתי את הדלת (מהמיטה) הם נכנסו וקראו בקול בצרפתית "רק רצינו לראות אותך בפיז'מה. במיטה". אחרי שהפכתי לאטרקציה של העיר, זו שכולם באים לראות אותה בפיז'מה. במיטה." התחלתי לקום בבוקר, להתלבש, ולעבור לפינת העבודה. אגב, אותו חוק פועל גם לגבי עבודה מהמטבח. עבדי במטבח במשך חודש אחד ושימי לב איך את אוכלת מתוך שעמום ולא מתוך רעב.
4. שלוש ארוחות ביום בשעות קבועות
הצרפתיות מאוד מדויקיות בכל מה שהן עושות והגוף מקשיב להן. אכילה מול מחשב תוך כדי עבודה שונה מאכילה ליד שולחן, תוך התרכזות באוכל והצרפתיות יודעות שהשינוי בהרגלי האכילה, אפילו של המקום, הזמן והפעולה שעושים תוך כדי, ישפיעו על הגזרה. צרפתיה שעובדת מהבית תכבד את עצמה ותיקח הפסקה אמיתית, תוך שהיא אוכלת ליד שולחן, ארוחה טעימה ובריאה שהכינה לעצמה מראש.
5. זמן לעצמך
הכניסי ללוח הזמנים שלך זמן לעצמך. בכל זאת, יש יתרונות לעבודה מהבית וזה אחד מהם. שעה וחצי בה תעשי ספורט, תחלצי עצמות ותתרענני, תעשה רק טוב- גם לך וגם לעבודה שלך.
** הכותבת היא ד"ר מאיה גז, מומחית לתרבות צרפת, התגוררה בפריז במשך 10 שנים, מרצה במסגרת סדרת "הסודות הצרפתיים". להרצאתה הבאה כתבו ל- mayaguez.co.il