מבט חטוף ברשימת המטלות שעל המקרר מגלה לנו את האמת שאי אפשר להתעלם ממנה: פסח תיכף פה. גם השנה, סביר שיביא איתו ארוחות משפחתיות עמוסות בסיפורי גבורה על יציאה מעבדות לחירות, דודים ומאכלים משונים שרואים רק פעם בשנה. בהתחשב בכמות ההכנות, הבישולים, התכנונים והמשימות שארוחת החג הזו טומנת בחובה, לא בטוח שבני חורין זו ההגדרה המדויקת לחג הזה. הלילה הזה, לפחות עבור אחדים מאיתנו, החירות תיאלץ להמתין קצת.
אלא שזה לא חייב להיות ככה: תכנון וביצוע מדויקים יכולים למנוע תקלות, ולאפשר לכם ערב אביבי קליל ומהנה, שבו לשם שינוי אתם לא מגיעים לשולחן מתנשפים ומיוזעים, ולאורחים שלכם חווית חג מושלמת. אספנו את 5 הטיפים החשובים ביותר. רושמים?
1. לכו רק על מה שעובד
כל המארחים המנוסים יגידו לכם שבארוחות חג גדולות הם מוותרים על ההתנסויות וההרפתקאות המיותרות, ומתמקדים אך ורק במנות שהם כבר הכינו בעבר, רצוי כאלו שגרפו 4 כוכבים ומעלה. תזכרו שלארח זה חלק מהתפקיד שלכם, ואם תעבירו את הערב בכיבוי שריפות במטבח כולם מפסידים פה.
מנות שחייבות להופיע אבל מעולם לא הכנתם – נסו לחלק בין אחד או יותר מהאורחים. עדיין מתלבטים? בחרו במאכלים שתוכלו להכינם יום או יומיים לפני האירוע, ולחמם ברגע האמת.
מעבר לכך, לפני שאתם מתיישבים לגבש את התפריט המנצח לערב שלכם, חשבו על רשימת המוזמנים שעתידה להגיע אליכם: בדקו מה הם אוהבים לאכול וממה הם נמנעים, האם הם בדיאטה, טבעונים או שיש מזון מסוים שאליו הם רגישים.
2. תכננו מראש הכל, מהליינאפ לתנור ועד התור למקרר
מכירים את השלב בליל הסדר שבו ניתן האור הירוק לצאת לדרך עם הארוחה ואז אתם רצים למטבח ומגלים שצריך לחמם 10 דברים במקביל, ובינתיים האורחים שלכם מנשנשים חרוסת ופירורי מצה והילדים מנשנשים לכולם את הסבלנות?
כדי לא להגיע אליו, הפתרון מתחיל בתכנון מקדים: לחשוב מראש מה נכנס לתנור ומתי, אילו כלים ניתן להכניס במקביל (מבחינת הגודל), ומה אפשר לחמם בסיר (רצוי לתכנן מראש שחלק מהמנות יהיו תבשילים).
אה, ואגב סירים, יש לנו גם מתנה לחג: סט סירים יוקרתי של נעמן בשווי 1428 ₪
מעבר לכך, השתמשו בתנור איכותי, שיהיה מספיק חזק לחמם כמה תבניות ביחד, ולהגיע לחום הרצוי במינימום זמן. זה נכון גם כשמדובר בכיריים: כיריים אינדוקציה איכותיות יאפשרו לכם לתת מכת חום מהירה לכמה תבשילים במקביל, וכך תוכלו בכמה דקות ספורות להוציא ארוחה שלמה.
לגבי המקרר, העדיפו שימוש בקופסאות (רצוי זכוכית אבל גם פלסטיק יעשה את העבודה) על פני סירים. קופסאות, מעבר לעובדה שהן שומרות על טריות המזון ומונעות מעבר ריחות, מאפשרות לכם להתמודד עם כמויות האוכל והשתיה שצריכות למצוא את מקומן זו לצד זו, וכך תוכלו גם להקפיא חלק מהמזון.
אם אתם אוהבים לארח, הארוחות המשפחתיות הגדולות הן בדיוק הזמן שבו מתחילים לחשוב על רכישה של מקרר נוסף, או אחד גדול יותר. לרוב תפגשו את זה בשלב שאחרי הארוחה, הידוע בכינויו שלב הטטריס, שבו תעמדו חסרי אונים עם ערימה של סירים וקופסאות אל מול המקרר המלא.
3. איך מקשטים שולחן?
אוכל זה 1, ומיד אחר כך מגיעה התפאורה. שולחן החג המקושט הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה, ממש כמו עיצוב במסעדה. איך מקשטים? מקפידים על האחדה מחד ועל סימטריה מאידך, לא מערבבים כלים עם הדפסים שונים, ומעדיפים סטים קבועים. אם אין לכם כזה, בדקו את האפשרות של כלים חד פעמיים (מהסוג האיכותי).
מבחינת עיצוב השולחן, מומלץ לשלב בין מפות שולחן ובין ראנרים ומפיות נייר, כשחשוב שהמפיות והראנרים יהיו בצבעים דומים, ואילו המפות תגענה בצבעים מנוגדים. כלומר, מפיות וראנרים בצבעים כהים על מפות בהירות, ולהפך.
טיפ נוסף הוא להעדיף קישוטים קטנים שיוצבו לאורך השולחן על פני קישוטים גדולים, כדי שלא תיאלצו להיפרד מהם במפתיע עם הגעתה של המנה הראשונה.
4. איך להיפטר מריחות בישולים?
תמיד יישארו מספר מנות שתצטרכו להכין או להעניק להן טיפול אחרון רגע לפני הגעת האורחים, וזה אומר שאם לא תיערכו בהתאם, אתם יכולים לשכוח מהריחות הנעימים של ניקיון הפסח שכל כך עמלתם עליו בחודש האחרון, ולהתכונן נפשית לארומה של דגים ושאר ריחות בישולים מפנקים.
איך נמנעים? השתמשו בקולט אדים איכותי שימנע מאדי הבישולים להתפזר בכל הבית, והשלימו את המהלך עם שיטות שונות לנטרול הריח: אפשר להניח קערית עם חומץ ליד הכיריים ולתת לחומץ לספוג את ריחות הבישול והטיגון, ואפשר להשתמש בנרות ריחניים – ולהרוויח גם את האלמנט הדקורטיבי.
5. הקפה שאחרי
על זה רובנו לא חושבים מראש. דווקא בשלב שבו אתם יכולים להתרווח וליהנות עם האורחים, אתם מוצאים את עצמכם מתזזים הלוך ושוב למטבח, כשאתם מנסים לזכור את הנוסחה המדויקת של כל קפה שהוזמן. הפתרון הוא פשוט: הרתיחו קומקום או שניים (שווה להחזיק עוד אחד במחסן בדיוק לאירועים כאלו) ושימו אותם על השולחן – וסגרתם את הסיפור. ואם בא לכם להשקיע עוד טיפה – שטפו את הנענע מראש, גזרו אותה והניחו בכלי יפה. זה באמת מסוג הפרטים הקטנים שהופכים חווית אירוח למושלמת.
חוויה לאורחים? ומה איתכם?!
תנור שלא זז, מדיח שלא מכיל יותר מ-2 סירים, כיריים שצריך להדליק עם ברנר – החגים הם ה"סוף עונה" בחנויות החשמל, והזמן הכי משתלם להחליף את כל מי שלא מתפקד דווקא כשאתם הכי צריכים אותו. בקנייה של אחד ממוצרי סאוטר המשתתפים במבצע תקבלו במתנה סט סירים יוקרתי וחתיכי במיוחד של נעמן בשווי 1428 ₪, שיקשט לכם את שולחן החג, וזה בנוסף לחתיך החדש שבחרתם, שתוכלו להשוויץ בו בחג הקרוב. כל הפרטים כאן.