הטכנולוגיה, שפעם היתה מסורבלת ומקצועית מאוד, הופכת כל פעולה לפשוטה יותר ויותר מדי שנה. גם סרטוני וידאו, שפעם היו אחד משני סוגים: וידאו ביתי מרצד או צילום מקצועי יקר, היום הם נחלת הכלל והפקתם נמצאת במרחק סמארטפון ממך.
אז אם כבר דיברנו על פלטפורמות הוידאו שיכולות לשמש אותך, הנה לפנייך גם טיפים להכנת סרטוני וידאו פשוטים ומצליחים, בשלוש נקודות.
מאחורי המצלמה
לפני שתתחילי לצלם צריכים להיות לך כמה דברים מוכנים:
1. מצלמה – כל מצלמת וידאו במסארטפון ברמה סבירה תעשה את העבודה. גם מצלמה מובנית בלפטופ תעבוד, וכמובן שאם יש לך מצלמה אמיתית החיים בכלל ייראו תותים.
לפני השימוש במצלמה וודאי:
שיש מקום בזכרון לפני שתתחילי לצלם.
שהעדשה נקייה.
אם מדובר בטלפון נייד – שהוא על מצב טיסה, כדי ששיחה נכנסת לא תקטע את הצילום.
2. חצובה – זו יכולה להיות חצובה ייעודית, כלומר ממש כזו שהטלפון או המצלמה מתחברים אליה, או פשוט משטח יציב בגובה הנכון שעליו תונח המצלמה משך כך זמן הצילום. חלק מהחצובות מגיעות עם שלט בלוטות׳ שמאפשר שליטה במצלמת הסמארטפון מרחוק, וזה בכלל פינוק. כמו כן, חצובה קטנה ניידת תאפשר לך לצלם לבד וגם בתנועה אם תרצי להעביר וידאו מהשטח, למשל.
3. תאורה – חשוב לשים לב שיש מספיק אור במקום שבו את בוחרת להצטלם, עדיף תאורת צד ולא כזו שמגיעה מלמעלה כיוון שהיא מטילה צללים על הפנים. אור יום הוא המועדף ביותר, אבל כל מנורה ביתית שתוסיפי לצד הסט תתאים.
4. שקט – אפשר להיעזר במיקרופון קטן (neck mic) שמוצמד לבגד, וניתן למצוא בעלות נמוכה באיביי או בחנויות בארץ, אבל בעיקר כדאי למצוא מקום שקט לצלם בו, שלא יהיו הפרעות ורעשים שיפריעו לסרטון.
5. תסריט – אמנם לא מדובר בסרט של שפילברג, אבל בהחלט רצוי לדעת מראש מה את הולכת לומר ולצלם. הכיני תסריט ודאגי גם לתרגל אותו מראש, במיוחד אם מדובר בתוכן טקסטואלי שאת תצטרכי להגיש בצילום.
מול המצלמה
רובנו לא מרגישים נוח מול המצלמה בתחילת הדרך, ואפשר להבין זאת – יש שם, ממש מולנו, עין בלתי מזוהה שבוחנת אותנו וקולטת כל תנועה והבעה, וזה מצב לא טבעי עבור רוב האנשים. אולם גם עם המצלמה אפשר להתיידד, בעיקר כאשר מבינים איך היא עובדת. אז הנה כמה טיפים לפעמים הראשונות שתצטלמי בהן:
1.הסט המנצח – הכנת סט שישרת אותך באופן קבוע לכל הסרטונים שלך תביא חיסכון משמעותי בזמן ומשאבים. לא מדובר על הפקת תפאורה מורכבת, אלא להיפך – ארגון סביבה נוחה וטבעית לך ולתוכן שתרצי להעביר, מיקום המצלמה בזווית ובגובה הנכון, כדי שתוכלי לשחזר את הסט בכל פעם שתרצי לצלם סרטון. כך גם תצרי זהות בין הסרטונים ותהפכי אותם בקלות לסדרה שמזוהה איתך ועם העסק שלך.
2. לבד זה לגמרי חופשי – נסי לצלם את עצמך בלי נספחים בפעמים הראשונות. זה ישאיר לך את החופש להתנסות, לעשות פרצופים, ללמוד איך קולך נשמע בסרטון ולהתגבר על כל מכשולי המבוכה וחוסר הניסיון. אף אחד לא יראה את הסרטונים האלה לעולם, ואת תצברי ניסיון ותלמדי מה עובד הכי טוב עבורך.
3. שיטת הסלמי – אם בתסריט שלך יש טקסט ארוך (מעל חצי דקה- דקה) תוכלי לחלק מראש את התסריט למקטעים ולצלם כל מקטע בנפרד. זה יקל עלייך בהעברת התוכן באופן קליל וזורם ולאחר מכן תוכלי לחבר את המקטעים בקלות בעריכה.
4. להרים את העיניים – כשהמצלמה בוהה בנו יש לנו נטייה לנעוץ בה מבט בחזרה, אבל בכדי ליצור תחושה טבעית יותר שלך מול המצלמה ואצל הצופים, מקדי את מבטך מעט מעל גובה המצלמה ולא הישר לתוך העינית. אם עדיין קשה לך להשתחרר תוכלי גם לדמיין (או באמת להציב שם) אדם אהוב או קרוב שתוכלי לדבר אליו תוך כדי הצילום.
5. אל תחסכי – מכיוון שבמילא אנחנו עוסקים בהפקה דלת תקציב פרגני לעצמך כמה טייקים שנחוץ כדי להוציא את עצמך ואת התוכן מול המצלמה באופן המיטבי. ייתכן שתצטרכי לעצור מדי פעם ולראות איך נראה הקטע שצילמת כדי להבין מה לשפר, זה שווה את הזמן.
בחדר העריכה
טוב, ברור שאין לנו חדר כזה, כי הרי דיברנו על הפקה עצמאית ודלת תקציב, אבל היום בכל סמארטפון מסתתר חדר עריכה שלא יבייש ערוץ כבלים קטן.
אפליקציות עריכה או תוכנמות מחשב המיועדות לכך זמינות מאוד בסמארטפונים. במכשירי apple – ברובם היום כבר מותקנת תכנת או אפליקציית imovie שמאפשרת עריכת סרטונים ומצגות בכמה נגיעות ובקלי קלות, גם במכשירי android אפליקציות רבות בהן אפשר להשתמש ישירות מהנייד.
גם ביוטיוב אפשר לערוך סרטונים בקלי קלות, וכדאי לדעת שביוטיוב נמצאים סרטוני הסבר כמעט על כל דבר שנרצה לדעת, אז הנה דוגמה לסקירת אפליקציות עריכת וידאו בוידאו, כאשר העקרון הפועל בכל האפליקציות הוא דומה:
[youtube ScrDhTsX0EQ]
– העלאת סרטון או סרטונים.
– חיתוך קטעים והסרת עודפים לא מתאימים – לרוב ע״י גרירת שולי הקובץ כמו בהגדלה והקטנה של תמונה.
– בחירת מעברים בין המקטעים – כדי לייצר זרימה חלקה של הסרטון
– שילוב כותרות או כתוביות – פיצ׳ר שקיים בכל אחת מהאפליקציות ומאפשר למקד את תשומת הלב של הצופה לנקודות המפתח ולטקסט המדובר.
– הוספת מוזיקת רקע – ביוטיוב יש ספריית קטעים מוזיקליים מורשים לשימוש, בכל מדיה אחרת יש לפעול על פי חוק זכויות יוצרים ולהשתמש רק במוזיקה באישור.
– התאמת האודיו (ערוץ השמע) – כך שאם במהלך הצילומים הקול שלך היה נמוך מעט, ניתן להגביר בעת העריכה.
– אפשר לשלב תמונות סטילס – ממש כמו במצגת.
ובכלל, כדאי לדעת, שכל דבר שאת מחפשת אפשר למצוא לגביו סרטוני הדרכה מעמיקים ומפורטים ביוטיוב. ככל שתרחיבי את השימוש שלך בתכני וידאו, כך גם תרחיבי את הידע שלך ואת התפישה שלך לגבי איך לצלם ולערוך בעצמך.
בהצלחה!