מטבח שמבין אותך

עם תחילת השנה החדשה, האדריכלית דועא עמאר, מנדבת 5 טיפים לתכנון המטבח שהכי נוח לעבוד בו

סדר יום עמוס, שאיפה ללו"ז מתוקתק והרצון לחבר בין קריירה, לבית ולזמן לעצמנו, זוהי מציאות חיינו. נשים עובדות, שרוצות למצות את כל העולמות ומחפשות דרכים ל"ג'נגל" מבלי להישחק. אחת הדרכים החשובות היא לתכנן את עיצוב הבית ובעיקר את מרכז החיים שלו – המטבח כך שיתאים לאורח החיים הקצבי שלנו. דועא עמאר, מאדריכליות הבית של מטבחי זיו , מציגה חמישה קווים לדמותו של מטבח שמבין אותנו.

1. להתחיל בשאלה: מי אנחנו?

"לפני שמתכננים בית בכלל ומטבח בפרט, תעצרו רגע בבחירה משמעותית כמטבח שילווה אתכן שנים ארוכות. חשוב להתייחס לסדר היום שלנו, לעתיד הצפוי לנו במשפחה ובעיקר לאישיות שלנו- האם אנחנו בית חובב בישול ונדרשים משטחים רחבים יותר להכנת הארוחות שלנו? האם צברנו כלים עוד מהחתונה ונדרש לנו מרחב אחסון גדול? חשיבה מעמיקה מונעת שינויים, תיקוני "טלאים" יקרים ולא אסתטיים והופכת את המטבח מראש לכזה שעונה על הצרכים שלנו".

2. חוק הזהב שלך –חוק "המשולש"

עיצוב מטבח: דועאא אעמאר, צילום:סוזי לוינסוןמשולש הזהב שעושה את העבודה במטבח לנוחה יותר. (עיצוב: דועאא עמאר, צילום: סוזי לוינסון)

"המוקדים העיקריים במטבח הם מקרר, כיור וכיריים ולכן הם הראשונים שכדאי לתכנן. במיוחד אם אנחנו חובבות תהליכים מקוצרים בזמן המוגבל שלנו ממילא. קשר משולש ביניהם – כאשר הכיור (ומשטחי העבודה הצמודים אליו) מצויים באמצע, והמקרר והכיריים במרחק שלא עולה על מטר ממנו, עוזר לנו לשלוף כל מה שצריך במהירות ולתפעל ביעילות בסביבת העבודה הביתית הזו".

3. איפה התבלינים? תכנני בשיטתיות את האחסון

"במקום במבחן לשחק שוב במשחק הזיכרון בעולם עתיר הפרטים שאנו חיות בו, שווה שניתן את הדעת גם לנושא האחסון. כדאי לתכנן מראש איפה כדאי לשים את הסירים והצלחות ועד לאיפה נניח את התבלינים כדי להיעזר בכך ברגעי האמת של השגרה השוטפת,למשל כשיש לנו רק 30 דקות להרים ארוחה. בנוסף,  כדאי לקחת בחשבון גם את האופן בו יתפרסו בארונות המטבח (ארון עילי או תחתון?) ואת גודל המגירות (בד"כ עומק מגירות כ-60 ס"מ כעומקו הסטנדרטי של ארון מטבח,במטבחים קטנים יותר או במגרות קלאפה עליונות יהיו בין 30 ל40 ס"מ). והחשוב ביותר– כדאי לבחור מטבחים שמוכיחים עמידות וחסינות במשקלים גדולים".

4. מגירה משלך

"ואם כבר באחסון עסקינן, מומלץ לשריין לעצמנו מגרה משלנו. במקום ייעודי בשולחן האוכל, באחת המגרות בארון המטבח או באי. כזו שתתאים ללפטופ שאולי נצטרך לפתוח גם בבית, לניירות שהבאנו מהמשרד שאולי נדרש לשלוף הערב מתישהו לשיחת עבודה שתוכננה לשעה שאנחנו כבר בבית. חלל אחסון כזה ימנע ביעילות את הבלגן על שולחן המטבח. "

5. ניקיון עיצובי עושה סדר מראש בבלגן

"אני מאמינה גדולה שאחד מאמצעי המניעה המשמעותיים לבלגן בשגרת בית הוא ניקיון עיצובי. במיוחד בימים סואנים, שבהם אולי לא הצלחנו "להיות מושלמות ולסדר"- עדיין תישמר תחושת הסדר היחסי. לכן, בחשיבה על עיצוב המטבח,מומלץ לאמץ יותר פונקציונליות ופחות קישוטים. הסגנון המודרני מאפשר את הניקיון מראש בגלל ההקפדה על מינימליסטיות,אך גם אם בחרנו למשל בסגנון מטבח כפרי הידוע בססגוניותו, עדיין ניתן לשמור על אלגנטיות, להקפיד על פחות אבזור ולהימנע מצבעוניות רועשת. כך, יהיה לנו מראש שקט עיצובי, תיווצר תחושת ניקיון, שתגרום לכל יושבי הבית להקפיד על סדר, כי כשאין אבזור מיותר -גם הילדים למשל ימנעו יותר מלהניח כל מיני חפצים לא רלוונטיים בחלל המטבח".

6. להאיר את לב הבית

עיצוב: דועאא אלעמאר, צילום: סוזי לוינסוןתאורה חזקה ובהירה בשילוב תאורה חמימה ואינטימית יוצרים את השילוב המושלם לבית מואר ומזמין.  (עיצוב: דועאא עמאר, צילום: סוזי לוינסון)

"כשאנחנו חוזרות הביתה מיום עמוס, אנחנו רוצות אור בעיניים,כזה שיעיר אותנו מחדש. במיוחד במקום שבו יתרחש רובו של פרק ב' ביום שלנו. לכן אני ממליצה על תאורה לבנה חזקה בסביבת העבודה המרכזית שלנו. עם זאת, כדאי לתת לאור החזק להתכתב עם תאורת אווירה חמימה ורגועה שמוסיפה לעיצוב. אפשר למשל להוסיף תאורה מעל הארונות העליונים שיאירו את התקרה ויוסיפו אור בגלל החזר האור,ואפשר לשלב פסי לד מתחת לארונות או האי כך שנותן תחושה שהארונות צפים או מרחפים.כך נשמור על לב הבית מואר,מרגיע ומזמין ".

7. צרי לעצמך אי של שקט

"לסיכום, אנחנו צריכות שקט. את הרגעים האלו שאנחנו חייבות "להשחיל" בין העבודה למשפחה, זמן שהוא רק שלנו. לכן אני ממליצה לבחור נקודה במטבח, על האי במידה ויש לנו או בשולחן האוכל, או בכל חלל שיהיה לנו נעים להתיישב בו מול חלון פתוח או ויטרינה יפה שכיף להתבונן בה. פשוט לשבת עם הקפה החם בשקט של לפני הסערה,להטעין את עצמנו כדי שנוכל לתת גם לאחרים. אחרי הכל לב הבית הוא אנחנו".