מה הקשר בין חסכון בחשמל לסופ"ש בצפון?

מחפשים בנרות סעיף בתקציב שיאפשר לכם לצאת לחופשה קצרה? קבלו 11 טיפים שיחסכו לכם בחשבון החשמל וישאירו מספיק כסף לפתיחת סעיף חופשה בלי לשנות את כלכלת הבית

מה הקשר בין חסכון בחשמל לסופ"ש בצפון? (צילום: שאטרסטוק)

תחשבי עלינו כשתהיי בפוזיציה הזו (צילום: שאטרסטוק)

זה לא סוד שעבור מרבית האנשים בארץ היום חופשה היא הדבר שנדחק בכל שנה לתחתית הרשימה, תחת כובד סעיפי תקציב הבית האחרים והעובדה שרבים פשוט בקושי גומרים את החודש.

אבל מה אם היינו אומרים לכם שכדי לזכות בחופשה קצרה ומפנקת, נגיד איזה לילה בצימר בצפון, לא צריך להביא הביתה כסף חדש, אלא פשוט לנצל נכון יותר את הכסף שכבר יש? ומה אם היינו אומרים שאת הכסף הזה תוכלו לחסוך בסך הכל ע״י שימוש נכון יותר במכשירי חשמל בבית?

שימוש נבון בחשמל יכול לחסוך מאות שקלים בשנה, שיהפכו בשמחה לתקציב לסופ״ש מפנק. הקפידו על הטיפים המוצעים מטה, השוו מדי חודש בגרפים המצורפים לחשבון החשמל את צריכת החשמל השנה לזו מהתקופה המקבילה בשנה שעברה, ובכל חודש בו תפחיתו בצריכת החשמל לעומת השנה שעברה שימו את הסכום שנחסך בקופת חופשה.

אז הנה 11 כללים שימושיים ופשוטים לחיסכון בחשמל שיביאו אתכם ליעד הנכסף. חשוב להדגיש שכל אחד מהם משמעותי לאורך זמן – כלומר דרוש ליישם אותו בעקביות פעם אחר פעם כדי שהתוצאות יהיו משמעותיות. ואחרי שזה יקרה, רק תחשבו עלינו איפה שלא תהיו, אפשר גם לשלוח איזו גלויה.

 מכירה את החיוך הזה כשמגיע חשבון החשמל? לא? אולי התמונה שלמעלה תעזור (צילום: שאטרסטוק)

1. כמה קר במקרר?

בכל מקרר תמצאו כפתור או לוח לחצנים שמיועד להגדרת הטמפרטורות. הטמפרטורה במקרר צריכה לעמוד על 4 מעלות ובתא ההקפאה על מינוס 18.

חשוב לדעת שאין לשנות את הטמפרטורה בקיץ, ולכן חשוב במיוחד לשמור על דלתות המקרר סגורות כדי למנוע התחממות ובעקבותיה מאמץ יתר בקירור, שבא לידי ביטוי בצריכת חשמל מוגברת.
ועוד טיפ קטן וחשוב: אוכל מקררים בכלים סגורים מחוץ למקרר ולא מכניסים שום דבר חם למקרר.

2. כאן לא אנטרקטיקה

אם אתם נוהגים להקפיא את החדר בקיץ ולחמם יתר על המידה בחורף ואז  לכבות ולהדליק את המזגן באופן תדיר, דעו שבכל פעולה כזו המזגן צורך אנרגיה מרובה וגורר בזבוז רב של חשמל. בקיץ כוונו ל- 24-25 מעלות ובחורף ל-22, אלו טמפרטורות נוחות שמספקות מיזוג אחיד לבית לכל שעות היום, ומונעות מהמזגן פעולה מאומצת שבאה לידי ביטוי בצריכת חשמל גבוהה מאד. גם יהיה לכם נעים יותר – בחורף הבית יהיה חמים אבל לא חנוק, ובקיץ לא תקפאו.

ואל תשכחו שיש גם חלונות – לעיתים אנחנו מדליקים את המזגן רק מתוך ההרגל, למרות שישנן תקופות ארוכות או ימים נעימים בהם אפשר להימנע משימוש במזגן ע״י פתיחת החלונות ואוורור הבית, ואפילו להיעזר במאוורר. אין כמו אוויר צח, רק צריך לנצל את ההזדמנות.

3. מכרז הכביסה הגדול

אולי לא תאמינו, אבל חברת החשמל גובה יותר כסף על החשמל בשעות ה״פריים טיים״. לעומת זאת, החשמל זול יותר בשעות לפנות בוקר, בלילות ובסופי שבוע. העדיפו להפעיל את מכונת הכביסה והמייבש בשעות אלה.

איך? ברוב המכשירים קיים כפתור של טיימר שתוכלו לכוון לפעולה בשעה שאתם ישנים, והחשמל כמעט לא יעלה לכם כלום. שימו לב לטבלת התעריפים שמפרסמת חברת החשמל – במקרים רבים אנחנו משלמים תעריף כפול פשוט מתוך ההרגל של להפעיל את המכונה, המייבש או מדיח הכלים בשעות קבועות. בקלות אפשר להתרגל להפעיל אותם בשעות אחרות, ולחסוך המון. את הדוד, למשל, עדיף לכם להפעיל בשעות השפל, אפילו במחיר של להפעיל אותו לזמן ממושך יותר.

טבלת תעריפי החשמל, נכון ליום 1.1.2017. מתוך אתר חברת החשמל

4. פחות זה יותר

לכל מכונת כביסה ומייבש ישנה קיבולת מקסימלית שקבע היצרן. למרות שהשאיפה היא לנצל את הקיבולת ולא להפעיל את המכונה או המייבש כשהם חצי ריקים, אל תתפתו להעמיס מעבר לכך על המכשירים, שכן עומס כזה יגרור צריכת חשמל מוגברת, ואף עלול לגרום להם נזק (בעיקר למכונה).

5.  מדיח לדבר עבירה

שימו לב: חסכון בזמן הוא לא תמיד חסכון באנרגיה. כמעט בכל מדיח כלים תמצאו תכנית חסכונית בזמן, אבל במקרים מסוימים ניקוי של אותה מסת כלים בפחות זמן יעלה לכם בצריכה מוגברת של חשמל וגם מים. כשמדובר במדיח, הקפידו להפעיל רק מדיח מלא, והעדיפו תכנית חסכון באנרגיה אם יש כזו. ואם אינכם ממלאים מדיח לעתים קרובות שקלו להחליפו למדיח קטן וחסכוני.

6. אור גדול

למרבה ההפתעה, הצרכן הכי גדול של חשמל בבית הן כנראה מנורות הליבון שלכם. חישבו על כך שבכל רגע שאתם בבית והחדרים מוארים המונה דופק. החליפו את כל הנורות בבית לנורות חסכוניות (פלורוסטניות או לד – יש לא מעט אופציות כיום, חלקן מייצרות אור יפהפה), והרגילו את בני הבית לכבות את האור בחדרים ריקים (אם זה ילדים – אפשר להשתמש בתמריצים). התוצאה היא אור גדול בכסף קטן.

זו דוגמא מצוינת לנורות שהם גם דקורטיביות – וגם חסכוניות במיוחד (צילום: שאטרסטוק)

7. אפיה קיבוצית

תנור האפייה הוא צרכן חשמל גדול, אך פעמים רבות ניתן לעשות בו שימוש חסכוני. אם הפעלתם תנור לבישול בשר או אפיית לחם אל תחכו לצליית תפו״א או שורשים, באפיית עוגה ניתן להכניס גם תבנית עוגיות – בחרו בתכנית המתאימה והשתמשו בזמן הפעולה של התנור למיצוי כל הקיבולת שלו.

8. דיאטה חשמלית

זה אולי נשמע מובן מאליו, אבל במקרים מסוימים החלפה של מכשיר בזבזן בחסכוני יכולה לחסוך לכם – גם אם משקללים את עלות המכשיר עצמו. פה אפשר לחשב בקלות את החיסכון: בדקו את צריכת החשמל של המכשיר החסכוני (קו"ש) לעומת הבזבזן, הכפילו במספר שעות העבודה ובתעריף לקו"ש שמופיע בחשבון החשמל שלכם, ותגלו את הסכום שתחסכו לאורך כל תקופת השימוש. אגב, לכל מכשיר קיים דירוג אנרגטי (בסקאלה של ABC, כאשר ה-A הוא החסכוני ביותר) – זהו אחד השיקולים החשובים ברכישה של מכשיר חשמלי, ממש כמו שלוקחים בחשבון את צריכת הדלק ברכישה של רכב חדש.

עומס יתר: אם את יכולה לראות את התוף – זה כבר סימן טוב (שאטרסטוק)

9. אמצעי מניעה למכשירי חשמל

למקרר ולתנור יש גומיות אוטמות שנועדו לשמור על הקור או החום בתוך המכשיר. הקפידו על תחזוקה טובה של הגומיות ושמירה על רמת איטום גבוהה למניעת בריחת החום והקור.

10. טעון ודרוך

אמנם אי אפשר בלעדיהם, אבל אתם לא באמת עובדים כדי לפרנס את הניידים שלכם. נתקו מטענים כאשר המכשירים אינם מחוברים אליהם. זה נראה כאילו אינם עושים דבר, אבל למעשה הם צורכים חשמל ללא כל תועלת.

11. לחסוך חשמל גם בחופשה

אם הצלחתם לעמוד בכל אלה תגלו שבשנה חסכתם מספיק כסף כדי לצאת לצימר בצפון, למשל. כשאתם יוצאים מהבית לזמן ממושך נתקו את זללני החשמל מהקיר, ודאו שנורות אדומות במכשירים אינן דולקות והימנעו מצריכה מיותרת בהיעדרכם מהבית. כל אלו במצטבר שווים לא מעט כסף, ואחרי הכל – צריך לחשוב גם על השנה הבאה, לא?