המוצרים הקטנים שעושים נזק גדול

בחיי היומיום שלנו כולנו משתמשים במוצרים קטנים שבמצטבר, גורמים לנזק גדול לסביבה. אך לכל מוצר בעייתי קיימות גם חלופות ידידותיות יותר לסביבה שכדאי לנו להשתמש בהן

כולנו רגילים אחרי המקלחת להשתמש במקלונים לניקוי אוזניים, אחרי האוכל לבקש קיסמי שיניים, ובמסעדה לבקש מהמלצר קשית עם המשקה. אלו מוצרים שאנחנו משתמשים בהם בשגרה אבל אנחנו לא כל כך מודעים להשפעה של פעולה קטנה ושגרתית כזאת על הסביבה של כולנו.

לפני נתונים שנאספו בשנת 2017, מידי שנה כ-2,200 אזרחים מתים בישראל כתוצאה מזיהום אוויר, זיהום שמושפע, בין השאר, גם מהשימוש במוצרים לא ידידותיים לסביבה. בשנים האחרונות חברות רבות פועלות ללא הפסקה על מנת לפתח חלופות ידידותיות לסביבה למוצרים השונים וקוראות לצרכנים לעבור לשימוש בפלסטיק רב פעמי וזאת על מנת להקטין עד כמה שאפשר את השימוש בפלסטיק חד פעמי.

להלן מספר חלופות למוצרים המוזכרים למעלה: 

מקלונים קטנים, נזק גדול (שאטרסטוק / BLACKDAY)

מקלונים לניקוי אוזניים: מקלון לניקוי אוזניים נראה לעיניים תמימות כמוצר קטן ובלתי מזיק, אך מתברר שהשפעתו גדולה על הסביבה. מקלונים לניקיון אוזניים, שהם פריט חובה בכל ארון מקלחת, גורמים לצרות בעיקר בגלל שהם נוטים לבוא במסות. הבעיה מתעצמת כאשר מדברים על מוצר שאנו משליכים לפח ללא מחשבה רבה. כמו פריטים רבים אחרים שאנחנו צורכים, גם המקלונים לניקוי אוזניים הופכים לבסוף לפסולת ורק לאחרונה הודיע האיחוד האירופי על הוצאתם של מקלונים אלו מהחוק. רשת המזון הבריטית Waitrose החליטה לאחרונה להחליף את מקלוני האוזניים שלה למקלונים מנייר ובכך חסכה לפי הערכות כ-21 טונות של פלסטיק. כיום קיימות מספר חלופות ידידותיות בהן מקלונים שעשויים ממוטות במבוק, נייר וכן תחליפי עץ שונים.

קיסמי שיניים: גם מוצר זה מגיע באריזות גדולות עם מאות יחידות בכל קופסה. כמה פעמים מצאנו את עצמנו אחרי הארוחה נאבקים באריזות הקיסמים כאשר במקום קיסם אחד יוצאים לנו מספר קיסמים ובמקום להחזירם לקופסה, אנו ברוב הפעמים נזרוק אותם לפח? שימוש נכון והסברה על הדרך הנכונה להוציא קיסם אחד דרך פתח הקופסה יועיל רבות להפחתת בזבוז הקיסמים. כמו כן, כיום ישנן חלופות ידידותיות לסביבה בצורת קסמי עץ וכן קסמי עץ ממוחזרים.

קשי שתיה: צבעוניים, מעוצבים ומזהמים (שאטרסטוק / Jack Frog)

קשי משקה: קשי משקה הם כנראה אחד המוצרים הנפוצים ביותר ברחבי העולם, אפשר למצוא אותם בכמעט כל ארוחה הן בבית והן במסעדה. הם מגיעים בצבעים שמושכים את העין ואף לפעמים מכילים עיטורים שונים המושכים עוד יותר את תשומת הלב של ילדים ומבוגרים. עקב כך לפי הערכות בכל יום משתמשים בחצי מיליארד קשים ברחבי ארצות הברית בלבד. גם בישראל, לפי הערכות, כ-5% מכלל הפסולת בחופי ישראל היא קשי משקה. אי לכך בשנים האחרונות תופס תאוצה קמפיין אמריקאי בשם The Last Plastic Straw (קש הפלסטיק האחרון) שמטרתו הוא להעלים לבסוף את קשי הפלסטיק ממדפי החנויות, מהברים ומהמסעדות. כיום בשוק קיימים מספר חלופות כדוגמת קשי נייר קשיחים, קשי ברזל רב פעמיים או כאלו העשויים מבמבוק.

 אפשר להחליף את הבקבוקים החד פעמיים בחלופות ידידותיות (שאטרסטוק / Africa Studio)

בקבוקי פלסטיק: לאן שלא נסיט את מבטנו נוכל לראות בקבוקי פלסטיק מסביבנו, בבתי הקפה, בבתים הפרטיים, במסעדות וברחוב. בקבוקי הפלסטיק התמימים נזרקים לפח ומשם מוצאים את דרכם אל אתרי ההטמנה. אך לפי מחקרים שונים התמונה האמתית שונה מזו ופסולת הפלסטיק מוצאת את דרכה דווקא אל מעמקי האוקיינוסים מידי שנה. השילוב של קרני האור החודרות את פני המים עם קרני ה-UV גורמות לכך שבקבוקי הפלסטיק מתפרקים במים ומשחררים כימיקלים מזיקים לתוך האוקיינוס. כימיקלים אלו נספגים בדגה החיה בשוניות ומשם במעלה אספקת המזון. כיום בשוק קיימים מספר חלופות לבקבוקי הפלסטיק החד פעמי שכולנו מכירים, כמו למשל בקבוקים רב פעמיים, דוגמת זה של חברת סודהסטרים שמהווה חלופה לכ-3,888 בקבוקי פלסטיק חד פעמיים, בנוסף קיימות חלופות בצורת פלדת אל חלד.