מר תפוח אדמה…
מר "תפוח אדמה"אפשר להכין ממנו אין סוף של מטעמים…
בכל העדות ובכל הטעמים… עם בשר, עוף, דגים, ירקות,חלב, שמנת, גבינה, מיונז, קטשופ
חמאה, אפוי, מטוגן, גריל, מבושל, להוסיף למרקים, קציצות, פשטידות, לביבות,
וסתם צ'יפס ופירה פשוט מלך העולם…
אבל החיבור של תפוח אדמה וגברת עגבנייה… הייתי אומרת ככה ככה.
והכל התחיל מתי …? נכון… התחיל כבר בסיפור "חתונה בגינה" שמקריאים בגן…
לא שאני כגננת סיפרתי אותו ממש לא ! כי לא אהבתי את תוכן הסיפור
וגם לא אהבתי את המסרים הלא נכונים המועברים כבר בגיל הרך…
גברת עגבנייה שנחשבת ליפיפייה אדומת לחיים הגיע… לפרקה…
והסב סבא מלפלפון מחפש עאלק "שידוך" לנכדה בגינה ומתייעץ עם מר גזר שבא לעזר…
לא עצמו עיניים…משימה לא פשוטה – חשוב שהחתן יהיה ראוי ממשפחה טובה לנכדתו העגבנייה…
והיא גברת עגבנייה בזה אחר זה קוטלת את כל ה"חתנים" שהביא סבא מהגינה.
את הבצל, היא "לא רוצה ולא רוצה כי הוא מדי חריף וריח רע מדיף…
בו אף פעם לא אבחר…"
ואז מצאו לגברת חתן עשיר מר תפוח אדמה -אבל הנכדה גברת עגבנייה האדמונית מסרבת בשנית…
לא רוצה ולא אשמע על תפוח אדמה, הוא שמן, הוא מגושם ובכלל אינו חכם, לא יפה ולא עדין ואומרים הוא גם משמין…
איתו לעולם לא אתחתן!
היא בדיוק יודעת מה היא רוצה הגברת ולא כל "שידוך" שסבא מביא בעיניה נראה!
בסוף היא התאהבה בחציל כושי ומוזר שהגיע מהמזרח…
אבל סבא מלפפון עם כל דעותיו הקדומות את החציל האציל לא אהב…
שומו שמיים סבא צריך כוס מים…"מי זה הזר ירק כושי מוזר שיחזור אל המזרח כי לכאן הוא אינו שייך"
הבנתם לאן הגענו בסיפור השידוך אפליה גזענית "בגינה" ישר לגיל הגן כאילו מה…?
מאז שגברת עגבנייה דחתה את מר תפוח אדמה, סבתא אומרת שהחיבור בניהם… לא משהו יעני ככה ככה…
אבל מר תפוח אדמה נשאר עשיר הוא בכל המטבחים באין סוף מתכונים וזה אחד מהם.
תפוחי אדמה ממולאים בבשר פרגית ברוטב צנוברים
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
12 יח' תפוחי אדמה זן אדום לבחור בנוני ומאורך – או כמות בהתאם למספר הסועדים.
אם אין אני לוקחת תפוח אדמה גדול חוצה לאורך ומסדרת בסכין את צורתו לגודל קישוא.
להוציא את הפנים התפוח (אפשר להכין מהפנים חביתה עם פטרוזיליה)
למלית
= = = =
400 ק"ג בשר פרגית טחון פעם אחת
1 בצל קטן קצוץ דק דק
1 בצל קצוץ מטוגן זהוב
צרור פטרוזיליה קצוצה בנדיבות
מלח פלפל שחור גרוס
2 כפות צנוברים מטוגנים קלות.
לערבב את המלית
ולמלא את התפוח אדמה עד למעלה, מאחר והבשר מתכווץ בבישול.
את שארית הבשר שנותר להשאיר לרוטב.
לרוטב
= = = =
בסיר עם מעט שמן זית לפרוס
4 שיני שום ולהזהיב כמה שניו – חשוב לשמור על השום שלא ישחיר… למה? כי הוא הופך למריר.
מיד להכניס את חופן המלית שנשאר ולסובב בתוך השמן והשום עד שיתפוררו.
להוסיף כף פפריקה מתוקה גרוסה גס – פלפל שחור גרוס לפי הטעם
צרור נדיב כוסברה קצוץ גס
חופן צנוברים מטוגנים קלות
6-7 גרגרי פלפל אנגלי שלם
לסדר את תפוחי האדמה בסיר ולהוסיף ציר בשר או מרק עוף עד לכיסוי התפוחי אדמה.
מלח לפי הטעם וחריף גם.
לבשל על אש קטנה עד שהרוטב מצטמצם.
בהצלחה.