מרק צ'ורבה כמו של אלכס

הוא אומנם נחשב למרק אבל הוא לגמרי מנה עיקרית: הצ'ורבה עשיר בירקות, חמוץ ממיץ לימון ומשביע מהקציצות המבושלות במרק ומאורז ריחני

בחורה עם מחשב נייד

מרק צ'ורבה. צילום: לימור תירוש

מתוך הבלוג של לימור לניאדו תירוש

מודה, אני לא האדם הכי מפותח ביקום בכל מה שקשור לקשרים ארוכי טווח (עובדת על זה, אופטימית ומבטיחה להשתנות).

אם אסרוק את 25 השנים האחרונות שבהן התנהלתי "כאדם בוגר", אראה תמונה די עגומה של לא מעט אנשים אהובים ויקרים שלא נשארו בחיי מסיבה כזאת או אחרת.

אבל לא רק, גם עבודות (ממש טובות) החלפתי כמו גרביים, כישרונות, שהייתי בטוחה שאני ברוכה בהם ושאתמסר להם לעד, הפסיקו לעניין אותי באחת; לימודים שסקרנו אותי הופסקו כי השתעממתי למוות, ועוד כהנה וכהנה עדויות מסמרות שיער על אישה שהיציבות ממנה והלאה.

כן, כמעט כל קשר שיש בו מן המחויבות, אפילו הבסיסית ביותר, נגמר והתחלף באחר.

היחידה ששרדה איתי את כל השנים היא רוזי, ומעולם, אפילו לא לרגע, לא חשבתי להחליף אותה. רוזי היא הקוסמטיקאית שלי מגיל 14, עת האקנה פרצה לחיי (בזכות רוזי שרדתי בגיל הזה מבלי לשנוא את עצמי כל בוקר מחדש) ומאז אנחנו יחד.

תכלס, היא-היא הזוגיות הכי יציבה בחיי. אז איך קרה שמכולם דווקא רוזי היא זו ששרדה? אז אולי כי היא האשה הכי מצחיקה בעולם (רומנים הם עם מצחיק, באחריות), ואולי כי יש לה ידי זהב ולב של מלאך. ואולי כי באמת אכפת לה ממני והיא שומרת לי על עור הפנים בדבקות כבר 32 שנה כך שתמיד אראה "יאנג אנד פרש" (זה ברומנית).

אבל ביננו, ולדעתי היא יודעת את זה, לא נפרדנו מעולם בגלל הצ'ורבה של אלכס. פעם בשלושה חודשים (חורף, קיץ, הצ'ורבה של אלכס תמיד מחכה לי), היא פותחת לי את הדלת ואומרת במבטא רומני כבד: לימורי, תנחשי מה אלכס הכין לך? ואני צוהלת כמו ילדה קטנה ומתמסרת לידיה העדינות ולריחות המענגים שיש בבית.

בסוף הטיפול, כמו בטקס קבוע, אנחנו מתיישבות במטבחון הקטנטן שלה ואוכלות כף אחר כף מהמרק המהביל והנפלא של בעלה המסור.

לתוך המרק, המתובל בשפע תבלינים ועשבים, אלכס מוסיף בנדיבות מיץ לימון, אלא שאני תמיד מבקשת עוד לימון וסוחטת לי אותו למרק החם (שניהם משתאים על אהבתי לחמוץ-חמוץ הזה). ומה הכי כיף במרק של אלכס? הקציצות: חריפות מפלפל שחור, רכות ואווריריות כמו עננים.

ובכן, מהו סוד טעמו של מרק הצ'ורבה של אלכס? אף פעם לא נדע, את המתכון המקורי לא קבלתי מעולם (הם יודעים שאם אכין את המרק לבד, הם לא יראו אותי יותר), אבל אינסוף הניסויים במטבחי והחקירות הצולבות של כל הנשים הרומניות שפגשתי בחיי, הולידו שני מתכוני צ'ורבה מעולים ונהדרים (כמעט-כמעט כמו של אלכס), האמת? אני די מרוצה.

ובשביל הידע הכללי, לכל אזור ברומניה יש את הצ'ורבה שלו. רובם עשויים מציר בקר או מעצמות, אבל יש גם אלה שעשויים מעוף, דגים או חלקי פנים. יש כמובן גם מרקי צ'ורבה צמחוניים נהדרים, ואלה יכילו תפוחי אדמה, כרוב וקטניות. לכל מרקי הצ'ורבה עלי אדמות מכנה משותף (מלבד העובדה שהם טעימים אש) והוא שכולם חמוצים ממיץ לימון, עשירים בירק בשם לאושטיאן (כבר ההסבר) ומוגשים עם אורז לבן או אטריות.

הלֶאוּשְטִיאָן הוא עשב רומני שבלעדיו הצ'ורבה לא ייחשב לצ'ורבה. הוא מזכיר בטעמו שילוב של עלי סלרי, חמציץ ורוקט. פעם היה קל להשיגו בשווקים, היום כמעט שאין לראותו יותר. אז אם אין לכם ליד הבית ירקן רומני נחמד, החליפו את הלאושטיאן בתערובת של עלי סלרי, תרד, שמיר או כוסברה ואם יש, אז גם עלי חמציץ.

מרק צ'ורבה. צילום: לימור תירוש

חומרים ל- 10-12 מנות

למרק:

4  כפות שמן

2  בצלים קלופים וקצוצים דק

2 כרישות קצוצות לחצאי עיגולים דקים

4  ענפי סלרי אמריקאי (ללא העלים) קצוצים דק

1  ראש סלרי גדול קלוף ומגורר על פומפייה גסה או בדסקית הגירור של מעבד המזון

4  גזרים, קלופים ומגוררים על פומפייה גסה או בדסקית הגירור של מעבד המזון

4  פלפלים אדומים (גמבה) חתוכים לקוביות קטנות

4  עגבניות טריות ובשלות מגוררות או מרוסקות בקערת מעבד המזון (כוס עגבניות מגוררות)

2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (אפשר סנפרוסט)

2  ליטר מים רותחים

2  כפיות מלח

2  כפיות פפריקה מתוקה

1  כפית גרגירי כוסברה טחונים

חצי כפית פלפל שחור טחון

6  כפות מיץ לימון

צרור גדול של עלי לאושטיין או תערבת של עלי סלרי, תרד, פטרוזיליה או כוסברה. אפשר גם להעשיר בשמיר קצוץ.

מרק צ'ורבה. צילום: לימור תירוש

לקציצות:

300 גרם חזה עוף טחון (אפשר גם בקר או הודו)

בצל בינוני מגורר דק על פומפייה

תפו"א בינוני קלוף ומגורר דק על פומפייה

1 ביצה

4 כפות עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים דק

4 כפות פרורי לחם

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

להגשה:

אורז מבושל, פלחי לימון

אופן ההכנה

מחממים 4 כפות שמן בסיר גדול ומטגנים בצל וכרישה עד להזהבה קלה.

מוסיפים ענפי סלרי ומטגנים תוך ערבוב עוד 3 דקות.

מוסיפים את הסלרי, הגזרים המגוררים ואת הפלפלים.

מטגנים תוך ערבוב עשר דקות, עד שנפח הירקות ירד בחצי.

מוסיפים את העגבניות המרוסקות, השעועית ו-2 ליטר מים רותחים ומביאים לרתיחה.

מתבלים במלח, פפריקה מתוקה, גרגרי כוסברה ופלפל שחור, מכסים ומבשלים חצי שעה על בעבוע חלש.

בינתיים מכינים את הקציצות: מערבבים את כל חומרי הקציצות בקערה ומשהים לרבע שעה במקרר.

צרים קציצות קטנות עם ידיים רטובות.

מגבירים מעט את הלהבה, מוסיפים את הקציצות למרק ומבשלים על בעבוע חלש 20 דקות, ללא כיסוי וללא ערבוב.

אם חסרים נוזלים מוסיפים מעט מים. מוסיפים מיץ לימון ואת העשבים שבחרתם, מערבבים בעדינות ומבשלים ללא כיסוי 5 דקות.

טועמים ואם צריך מוסיפים מלח או מיץ לימון, לפי טעמכם. המרק צריך להיות מתובל וחמצמץ.

מגישים עם אורז לבן ופלחי לימון. כל סועד מטפטף לעצמו עוד כמה טיפות של מיץ לימון לפי טעמו. אני סוחטת הרבה.

 בתיאבון!

כל הצילומים: לימור תירוש

למתכון נוסף של לימור תירוש – צ'ורבה צמחוני, לחצו כאן

מרק צ'ורבה. צילום: לימור תירוש

לימור תירוש
בוגרת ה- Leith Cooking School בלונדון, ה- Migros School בציריך, וה- Ritz Escoffier School, וה- Cordon Bleu בפריז, מבשלת, מצלמת כותבת ומארחת.לימור מאמינה שאוכל מקרב אנשים ולבבות וכך שומרת את אהוביה קרוב, במטבח, בדרך הכי פשוטה של צבעים, ריחות, וטעמים. המטבח עבורה הוא זירה אינסופית של יצירה, מקום בו אנשים מתענגים ביחד, עוברים חוויה. לימור מבשלת בפשטות מוקפדת עם שילובים בלתי צפויים. אוהבת להפתיע חברים, תלמידים ואת עצמה.