ד"ר אסנת רזיאל
תרגול קשיבות עוזר לנו בהתמודדות עם מתחים וגם מסייע לאכילה בריאה. אנו יכולים לאמוד את מידת החוסן הנפשי שלנו בעיקר בעת מתח נפשי, תקופות של חוסר וודאות, התמודדות עם קונפליקטים, או הפתעות לא נעימות.
גישת המיינדפולנס שמשמעה קשיבות, נועדה להרגיע ולהפחית מתחים. ניתן לשלב קשיבות לצורך ויסות רגשי, רגיעה, מיקסום היכולות שלנו וגם להשגת הישגים בתחום הדיאטה והשמירה על אורח חיים בריא ובריאות מיטבית.
עיקרה של גישת הקשיבות ובאנגלית: מיינדפולנס, הינה מודעות שנובעת מהפניית תשומת הלב לכאן ועכשיו ללא שיפוטיות.
אנו יכולים לשמור על מצב של מודעות למחשבות שלנו, לרגשות ולחוויות, על בסיס רגעי מבלי לשפוט אותן בעזרת תרגול קשיבות. באופן זה אנו מתאמנים להכיל גם רגשות קשים יותר, מתוך ידיעה שכל רגש בא וחולף ואין מה להכנס לפניקה בשל הופעתו.
האימון בקשיבות מקנה לנו מרחב בטוח לפיתוח קשת רגשות ולויסותם ומאפשר לנו להיות בריאים ומאושרים יותר. אנשים שעושים מדיטציה באופן קבוע מראים ירידה בתסמיני לחץ ודיכאון.
מהי קשיבות?
להיות נוכח ברגע מסוים משמעותו להביט ולהתרכז. להקשיב למוזיקה ולמילים של השיר שמתנגן, לצפות בנופים שמסביב, להקשיב לקולות הציפורים.
צריך להתרגל ולהתאמן להקשיב, לצפות, להרגיש מבלי לחוות את דעתנו על כל דבר. פשוט להנות מהמתנות שמקבלים ולהודות על כך.
איך מתרגלים קשיבות:
פשוט עצמו עיניים והתחילו לשים לב לכל התחושות של הגוף, למחשבות ולרגשות וביחד עם זאת שלבו חוסר שיפוטיות. קבלו את מה שאתם מרגישים מבלי להתנגד, להתבייש או למחות גם אם הרגש שעולה הינו כעס או פחד ולא נעים לנו כל כך.
יתכן וזה נשמע מעט נוגד לאינטואיציה, אבל כאשר אנחנו מסכימים לפגוש את הרגש, ניווכח שהשד אינו נורא כל כך ונחוש הקלה ואילו כאשר אנו מנסים להתנגד לרגש, זה גורם לנו להעצים את התסכול ואנו למעשה מגבירים את החוויה השלילית.
טיפים לאכילה לפי עקרונות הקשיבות:
א. חשבו על מה אתם אוכלים
מאיפה האוכל הגיע אלינו? מי הכין לנו את הארוחה? הודו לכל אלו שהיו מעורבים בתהליך ההכנה, מהחקלאי ועד לשף.
ב. אכלו לאט, לעסו היטב
מומלץ ללעוס כ 25-30 פעמים ולהניח את המזלג בין ביס לביס. כדאי להפסיק לאכול כשהקיבה מלאה בשמונים אחוז מתוך ידיעה שרק כעבור כעשרים דקות תופיעה הרגשת השובע.
ג. התענגו על הטעמים השונים
שימו לב למראות ולריחות של האוכל, נסו לזהות את המרכיבים השונים, התבלינים ועשבי התיבול. גוונו בשלל ירקות ופירות בצבעים שונים ותהנו מהמראה והטעמים.
ד. אין משיחין בשעת הסעודה
התאמנו לאכול מבלי לדבר. לעסו בשקט כאשר הפה סגור. כך תהנו מן האוכל, תהיו קשובים לתחושות שהוא משרה עליכם ותוכלו לברר עם עצמכם האם זה האוכל שאתם אכן אוהבים ומעדיפים.
ה. אכלו מזונות בריאים ומזינים
קנו מוצרים טריים והקדישו זמן להכנה של האוכל. כך תדאגו לאכילה בריאה ומאוזנת ולרגשות טובים. חשוב שתזינו את גופכם באוכל בריא ומזין ותשתדלו עד כמה שאפשר להימנע מלחץ שאינו הכרחי.
אני ממליצה לכם לתרגל את הקשיבות באופן יומיומי בכל מקום ובכל זמן: בעת הליכה בפארק, בהמתנה בפקקים, בפגישה עם חברים וגם בעת הקשבה למוסיקה או אכילה. אמנו את המוח וחזקו את הכישורים הרגשיים והרוחניים שלכם, העצימו את החוסן הנפשי ובאופן זה היו יותר שלווים ומאושרים.
ניתן לקבל יעוץ רפואי על ידי ד"ר אסנת רזיאל, אסיא מדיקל לבחינת התאמתך לטיפול תרופתי להרזיה או ניתוח בריאטרי, לקבל הסברים, לקבוע מעקב דיאטנית וכן ליווי רגשי.
ד"ר אסנת רזיאל היא רופאה כירורגית מומחית לניתוחים בריאטריים להרזיה ומנהלת אסיא בריאטריק – מרכז רב תחומי להשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל, הברזל 20 תל אביב. טלפון לקביעת יעוץ: 074-7050130