פעם הייתי מכינה קישים בתדירות גבוהה, עם מגוון גדול של ירקות, אולם מאז שעברתי לטבעונות, החלטתי שזה לא זה, שמשהו חסר שם. לא דווקא בבצק, יותר במלית, ואני הרי לא מתפשרת, אם זה לא מושלם, אני לא מכינה ובטח שלא מעלה מתכון.
טדדם!!!!!!!
יש לי חדשות טובות: בחודש האחרון הכנתי קיש פטריות טבעוני מושלם!
- טעים – מבחינתי זה הדבר החשוב ביותר.
- יציב – זה אתגר לא קטן כשמדובר בקיש בלי ביצים!
- מפתה במראהו – כי קודם כל אוכלים עם העיניים.
- ולא פחות חשוב – שלא מרגישים בו שום פשרה, כך שאפילו אוכלי-כל התאהבו בו, וגם אני. הראייה לכך היא שהכנתי אותו בשבועות האחרונים כבר 3 פעמים, ואפילו בתבניות שונות: ריבוע, עיגול ומלבן.
מה הסוד? ממרח סויה של תנובה שממש מפתיע בטעמו (בטעם הטבעי אני משתמשת כממרח לכריכים) ובאפייה הוא מושלם.
הקיש פשוט להכנה ויש בו גם בקיצורי דרך. אתן כאן את הגרסה המלאה והקיצורים בסוגריים:
קיש פטריות טבעוני מושלם
בסיס הקיש
מתחילים מקיצור דרך: אני השתמשתי בבצק פריך למאפה מלוח, קנוי (מעדנות). שמתי בתבנית, הידקתי לבסיס ולדפנות, כיסיתי בנייר אפייה ופיזרתי אבני אפייה (אפשר קטניות קשות שתייעדו למטרה זו בלבד) ואפיתי בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות במשך 12 דקות – מה שנקרא: ״אפייה עיוורת״. הוצאתי מהתנור, הסרתי את הנייר והאבנים והנחתי בצד להצטנן לטמפ' החדר.
לחרוצים המתעקשים להכין את הבצק בעצמם, אפשר להכין בצק פריך "ספידי": מערבבים 2 כוסות קמח מנופה, חצי כוס שמן זית או נייטרלי, חצי כוס מים חמים וכפית מלח עד שמתקבל בצק שומני אחיד. מכניסים למקרר לחצי שעה וממשיכים כמפורט למעלה.
מלית
2 בצלים פרוסים ומטוגנים יחד עם 2 סלסלות פטריות פרוסות במעט שמן. כשזה רך וזהוב מוסיפים 1 כף קמח (רגיל או קורנפלור או קמח טפיוקה) + 2 כפות קמח עדשים (או חומוס),מלח, פלפל, 1-2 כפיות שמרי בירה ומעט אגוז מוסקט מגורר ומסירים מהאש ומצננים מעט. קיצור דרך: אפשר להשתמש בבצל מטוגן מראש של דורות (כשני שליש אריזה)
מערבבים עם 2 כפות גדושות של ממרח סויה בטעם גבינה (הכנתי פעם עם ממרח בטעם טבעי, ופעם אחרת עם ממרח בתוספת שום שמיר) ו- 250 מ״ל מי קוקוס (אני השתמשתי בקרטון הירוק ארוי די, ופעם אחרת בשמנת לבישול של ויטריז ״קוויזין״ ויצא מעולה בשתי האופציות). יוצקים את המלית על הבצק. ניתן לזרות בשלב זה קצת גרגרי שומשום, שמרי בירה (ואפילו פירורי לחם) למרקם קראנצ׳י.
אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כחצי שעה עד שמתייצב ומזהיב מלמעלה.
מחכים שיצטנן לטמפ' החדר. הסבלנות במקרה זה מאד חשובה כדי שמרקם הקיש יתייצב!
הקיש נשמר במקרר 3-4 ימים, נפרס יפה ויציב וטעים מאד אחרי חימום בתנור (לא במיקרוגל). ששש… טעים אפילו קר.
אם הגעתם עד כאן, אשמח אם תכנסו לעמוד הפייסבוק שלי חיים וטעים – ותפרגנו לי שם באמצעות לייק
בתיאבון!
חיים וטעים!