החוקר והסופר פרנסואה צ'נג נולד בסין. הוא הגיע לצרפת בשנת 1948 בזכות תפקיד שקיבל אביו בארגון "אונסקו". צ'נג היה בן 19.
כיוון שבאותו זמן החלה מלחמת האזרחים בסין צ'נג החליט להשתקע בצרפת. הוא למד ספרות ושפה צרפתית, פרסם מחקרים רבים בתחום הספרות הצרפתית והסינית ואף תרגם יצירות קלסיות סיניות לצרפתית. הוא חי את כל חייו בצרפת, זכה בהוקרה ובפרסים רבים, ואף נבחר להיות חבר ב"אקדמי פרנסז" היקרתית של צרפת.
רק בגיל מבוגר יחסית בהיותו בן ארבעים ושמונה הוא החל לכתוב ולפרסם יצירות שירה ופרוזה משל עצמו, בשפה הצרפתית. ספרו "דברו של טיאנאי" (שלא תורגם לעברית עד כה) יכול להיקרא כרשימה אוטוביוגרפית. סיפור חיים, וידוי שבנוי באופן כרונולוגי. הספר מהווה עדות של חמישים שנה של ההיסטוריה הדרמטית של סין במאה ה-20. אך במרכז הספר משולש אהבה וחברות. שני גברים ואישה. הפגישות והפרידות של יומאי, הואלנג וטיאנאי מתמזגות באירועים הפוליטיים של ארצם.
טיאנאי גיבור הסיפור שלמד ציור מידי אביו זוכה להזדמנות לנסוע ללמוד בצרפת. לאחר שנים של בדידות ודלות באירופה הוא חוזר לסין שפניה שונו בינתיים עד ללא היכר, כדי למצוא את אהובתו ואת חבר הנעורים שלו. החיפוש אחר חבר נעורים היקר מתפתח על רקע מלחמת האזרחים, תיאור החיים בזמן המהפכה התרבותית.
הספר כתוב בשפה הצרפתית, אך ניחן בעדינות שמאפיינת את התרבות הסינית, איפוק וחסכנות עד לאין שיעור. פרקים המספרים על שהות הגיבור בפריז מספקים מבט דק, קשוב ומפתיע על התרבות המערבית.
מפליא עד כמה אפשר לתאר בפיוט מלא יופי את חיי המחסור והאכזריות מלאי זוהמה וסבל של מחנות העבודה הקומוניסטים. המחבר מצליח להביט במבט פילוסופי על העולם גם בתנאים האלה.
"בחיים ישנן תמונות מסעירות", אומר צ'נג, "כמו לוחמה, התנגשות של גוף בגוף, למשל. אך היופי הנשגב ביותר מתבטא בהרמוניה. מדובר באיכות אתית של יופי. היופי האתי מאפשר לאדם לשמר את כבודו, את נדיבותו ואת אצילות הנפש שלו. איכויות אלה מאפשרות לנו להישאר אנושיים, לגבור על הכאב ולהגיע להרמוניה. היופי משנה את פנינו כיוון שהוא מוציא אותנו מהרגלינו, מאפשר לנו להביט בדברים מחדש כמו בבריאת העולם, כמו בפעם הראשונה… היופי לבדו מסוגל לספק לנו את הפליאה הזאת, את הקסם הזה אל מול העולם". מדברי פרנסואה צ'נג.
.François Cheng, Le Dit de Tianyi Albin Michel, 1998
לפרטים על כתיבת ביוגרפיות וסיפורי חיים www.alife.co.il
לאתר הסופרת מירי ליטווק www.mirielitvak.com
בפייסבוק: מירי ליטווק סופרת זיכרונות