האם שמעתם על הפוניו?
סופרפוד עתיק הגדל במערב אפריקה. מדובר בדגן מלא וזעיר בגודלו, נטול גלוטן ועשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
זרע זעיר ועתיק שערכיו התזונתיים מושלמים, למרות שבשנים האחרונות עלתה המודעות לדגנים קדומים עד כה על הפוניו פחות שמענו, אבל לאחרונה הדגן הזעיר הזה ממערב אפריקה התחיל להתגלות כסופר פוד מבוקש,
הרבה בזכות חברת תבואות, שהביאה אותו לראשונה בישראל בצורתו האורגנית.
הפוניו הוא דגן מלא. יש לו טעם אגוזי טעים, הוא נטול גלוטן, נטול כולסטרול ועמוס ביתרונות תזונתיים.
טעמו ומרקמו מזכירים לי קוסקוס.
קצת ירקות מעל כשהבסיס חם או קר ויש לכם מנה אידיאלית. בתמונה הכנתי אותו עם חמוציות וגרעינים, ולשמחתי גיליתי שאפשר להכין ממנו גם קציצות טעימות בשילוב עשבי תיבול.
הפוניו עשיר בסיבים, ויטמינים מינרלים, חומצות אמינו וחלבון צמחי. הוא גם מספק ויטמיני B, אבץ, ברזל ומגנזיום. (ויטמיני B, כמו B6 ו-B12, מועילים לחילוף החומרים ומסייעים בהתחדשות התאים, תהליך טבעי המחליף תאים פגומים או חסרים.)
אבל מה שמייחד את פוניו מרוב הדגנים האחרים הוא שהוא מכיל כמויות משמעותיות של ציסטאין ומתיונין, שתי חומצות אמינו חשובות, אחת לצמיחת עור, שרירים ושיער, והשניה לסנתוז חלבונים. לכן נוכחותן של חומצות אמינו אלה חשובה מאוד במיוחד עבור טבעונים וצמחונים.
הנטורופתית יערה כהן איכילוב מציינת כי "פוניו הוא דגן מלא, ללא גלוטן, העשיר בסיבים תזונתיים ומשפר את פעילות מערכת העיכול, הוא תורם לתחושת שובע ממושכת, מכיל חלבון איכותי וברזל ועשיר בוויטמינים מקבוצה B".
תבואות משיקה שני סוגים של פוניו אורגני: פוניו אורגני הנארז במפעל תבואות; ופוניו אורגני ללא גלוטן הנארז במפעל המייצר בתנאי ייצור מפוקחים, ללא חשיפה לגלוטן.
כשר פרווה, בהשגחת בד"צ מחזיקי הדת בעל"ז.
את הפוניו אפשר לבשל כמו קינואה או אורז במים למשך כ-20/30 דקות.
לכל כוס פוניו שתי כוסות מים, להגיע לרתיחה ואז להעביר לאש קטנה עד שכל המים נספגים. עם מעט שמן זית ומלח הוא מושלם כבסיס לכל תבשיל.

"תבואות" מציעה מתכון צבעוני ומהיר הכנה:
פוניו עם חלב קוקוס, כורכום, קינמון וכמון
באדיבות המתכונאית אריקה לוי
מרכיבים:
1 כוס פוניו אורגני של "תבואות"
1 כוס מים או מרק/ציר ירקות, צלול
1 כוס חלב קוקוס
1/2 כוס בצל, קצוץ דק
3 שיני שום, כתושות
1 כפית ג'ינג'ר מגורר או 1/2 כפית ג'ינגר מיובש של "תבואות"
1/2 כפית עלי אורגנו או טימין מיובשים
1/2 כפית כורכום טחון של "תבואות"
1/2 כפית כמון של "תבואות"
1/2 כפית קינמון של "תבואות"
3/4 – 1 כפית מלח הימלאיה דק של "תבואות"
1/2 כפית פלפל שחור של "תבואות"
1/2 כוס פלפל אדום/כתום/ירוק חתוך לקוביות
** להגשה ועיטור: קוביות גבינה בולגרית, זיתי קלמטה, מעט גרגרי חומוס מבושלים, עלי פטרוזיליה וכוסברה, שקדים מולבנים פרוסים, חצאי עגבניית שרי, פפריקה
הוראות הכנה:
- להניח את הפוניו במסננת צפופה (הפוניו מאוד קטן) בתוך קערה ולהוסיף מים קרים. לערבב ולשטוף בזהירות. לסנן את המים
- בסיר מתאים, לשים חלב קוקוס ומים/ציר מרק ולהביא לרתיחה על אש בינונית – גבוהה
- להוסיף את התיבול והירקות ולבשל 5 דקות
- להוסיף את הפוניו ולערבב. לכסות ולהנמיך את האש. לבשל 5 דקות. לכבות את האש ולהשאיר את הסיר מכוסה עוד 8 – 10 דקות
- להסיר את המכסה ולאוורר את הפוניו עם מזלג (לא לדלג על שלב זה)
** הגשה: להניח בקערת הגשה מתאימה. לפזר מעל את המרכיבים השונים ולפזר מעט פפריקה.
אפשר גם להגיש כמנה אישית: לשמן מעט ספל (או רינג). להניח בפנים 4- 5 כפות פוניו, להדק ולהפוך בזהירות.