עשבי תיבול אצלכם במטבח, במרפסת, וגם בגינה

בחורה עם מחשב נייד

 

''

 

למרבה המזל לא זקוקים לאצבעות ירוקות לגדל

עשבי תיבול בבית.

במטבח שלכם או במרפסת.

כמובן לאלה שגרים בבנייני דירות במטרופלין הגדול רחוקים

מניחוחות האדמה של הכפר והמושב, ומלפתוח את הדלת של המטבח

ולצאת לחצר לקטוף את הפטרוזליה והנענע…..

תתפלאו לדעת כמה קל לגדל את עשבי התיבול במטבח שלכם.

 

''

 

לגדל עשבי תיבול במטבח או במרפסת זה בטוח לא כמות מסחרית

בדרך כלל תמיד צריך להשלים ולקנות עוד אבל אין כמו החוויה

והאושר שזה רק להושיט את היד ולגעת ולהריח את הטריות מה

גם שזה נקי יותר ואורגני כמובן,עשבי התיבול שרוכשים בסופרים

הם די יקרים וזה מחייב תכנון מראש ולעיתים קרובות זה משאיר אותנו

עם עשבים במקרר יותר ממה שאנחנו צריכים בשביל איזה מתכון

ואז הכל – לזבל לא חבל…..

כשאנחנו מגדלים יש אספקה קבועה של עשבי התיבול לפי הדרישה.

 

''

 

אז מה צריך כדי לגדל עשבי תיבול בבית –

תחילת הסתיו זוהי עונה טובה לגדל עשבי תיבול.

רוב עשבי התיבול נראים ומרגישים עכשיו טוב אחרי שסבלו בקיץ החם ( כמונו אולי…)

כל מה שאנחנו צריכים זה קודם ללכת למשתלה ולקנות עשבי תיבול

ועל טעם וריח כבר החכמים פסקו שאין מה להתווכח.

וגם לקנות שק אדמת גן טובה ומדושנת ועשירה שהיא חיונית להצלחת

גידול עשבי התיבול ( לא לערבב אדמה מאדניות ישנות שכן היא

כבר מכילה חרקים וזחלים שאנחנו לא רוצים לעשבי התיבול כמובן ).

 

''

 

יש לבחור מקום שטוף שמש במטבח עם שטח זמין וגישה

 קלה להשקייה.

כמות האור צריכה להיות לפחות 4 שעות וגם לדאוג לאוויר שיכנס.

אור חלון לכיוון דרום הוא הכי אידאילי אך חלון מול המזרח הוא גם בסדר.

 

''

 

השקיה – להשקות פעם עד פעמיים בשבוע ולא יותר עשבי התיבול

סובלים מהשקית יתר ומעודפי מים. ( חוץ מהנענע ).

 

''

 

גיזום – שם המשחק בעשבי תיבול זה הגיזום ככל שתרבו בגיזום הצמח

יתעבה ויקבל אנרגיות של צמיחה חדשה.

כאשר מורידים עלים לבישול או תיבול לוקחים את העלים החיצוניים בלבד

ולא משאירים גבעול ערום.

 

''

 

ניקוז – יש להקפיד לא להשאיר בתחתית מים לא מתאים לעשבי התיבול כי כפי

שכבר ציינתי הם סובלים מעודפי מים.

 

 

 

 

בחירת מיכלים – גלו דימיון בבחירת מיכלים ( לא חייב להיות אדניות מפלסטיק )

אפשר בעציצי אבן עתיקים,בסלסלות קש,באדניות מתכת,בסירים ישנים,

בקומקומים,אדניות עץ,למרפסות אם יש לכם מקום אפשר תמיד לאלתר מיכלים

כמו חביות מעץ,מערבלי בטון ישנים כיורים ישנים, פחים גדולים של שימורים

הכל בא בחשבון כל זמן שאתם מנקבים די חורים לניקוז.

 

''

 

איזה עשבי תיבול מתאימים לבית למטבח

ועל אדן החלון –

אם שותלים באדנית לא לפחד מהצפיפות הם יסתדרו

( ויהיה להם חם ונעים בקור של הבוקר ).

בזליקום(ריחן) למרות שהם לא מתפקדים בחורף עדין אפשר

עוד להנות מהם עוד חודשיים בערך,יש גם את הבזיל עם העלים

האדומים שיכול להוסיף כתם צבע יפה עם שאר עשבי התיבול.

פטרוזליה הגינה,פטרוזליה מסולסלת,כרפס,שמיר,כוסברה,עירית,עירית בצלית

בצל ירוק,חסה,בת קורנית ( טימין ),טרגון,אורגנו,זעתר,כל סוגי הנענע באים בחשבון

(המשובלת הספרדית,התפוחית ויש גם נענע בטעם בזיל,ונענע תימנית )

בתנאי שגוזמים ושותלים בעציץ נפרד משאר עשבי התיבול.

זוטא לבנה,רוזמרין, מרווה רפואית,מליסה.

הלואיזה לא נראית במיטבה בחורף והיא עולה לגבהים ומתאים לה להיות בחוץ

ולא במטבח וכמובן שגם לא לעשב לימון. אפשר לנסות גם לבנדר אך בערבון מוגבל

הלבנדרים זקוקים ממש לשמש מלאה וישירה.

 

''

 

עשבי תיבול במרפסת –

אם התברכתם במרפסת שטופת שמש ויש לכם מקום אז בכייף תוכלו לגדל

בשמש חורפית את כל סוגי עשבי התיבול וגם ירקות.

לפחות 4-5 שעות שמש ישירה למרות שגם בבלאנס של חצי צל שמש ישירה

הם יסתדרו,תבדקו בשטח הכל בא עם הניסיון ותמיד אפשר לנייד כדים ולמצוא

לכולם את תנאי האור הכי אידיאליים.

 

''

 

אפשר לתלות אדניות על מעקה  במרפסת בתנאי שאין שם רוחות פרצים הוריקנים כמובן.

 

 

 

למוכשרים שבנינו אפשר כמובן לנגר אדנית כזאת כל הכבודה יכולה לעבור למקום במטבח

( במידה ואין מקום על אדן החלון ) וליד חלון מואר במטבח אפילו בחדר שינה….

 

''

 

מומלץ לגדל את עשבי התיבול לצד הקיר כדי לספק להם הגנה מפני הרוחות.

 

''

 

עוד המלצה – כשאני מעצבת אדניות או עציצים עם עשבי תיבול אני תמיד מוסיפה

כמה פרחי עונה כמו ; אמנון ותמר, צפורני חתול,לובליה,סלסלי כסף,

וגם כובע נזיר(כרגע אין אבל בעונה שלו ) וזה תמיד מוסיף 

עוד מימד של יופי לאדנית או העציץ.

 

 

ואפשר גם לקשט כל שולחן עם העשבי תיבול שלכם כיד הדימיון.

 

 

להכניס כמה תבלינים לנפת קמח ישנה או סיר יפה בצבע אדום

עם העלים האפרפרים של הזעתר זה מושלם.

 

 

סידור יפה לשולחן הפרחים היפים של השבת (שמיר )פטרוזיליה,

שיבא,ופרחי מרווה אפשר כמובן עם כל פרח שתבחרו.

לפזר רוזמרין ושאר תבלינים על השולחן מוסיף המון לחגיגה

הקולונרית שלכם.

 

 

 

ממני באהבה

רינת אגרנט – "שינוי אווירה בצמחיה"

 

רינת אגרנט
כמעט 20 שנה בעולם הגינון והנוף. (למדתי תכנון גינות לא בעידן המחשבים והאפלקציות) ברוב השנים עבדתי במשתלות וגם היה לי ניסיון זמני להיות עצמאית בסופו של דבר הדרך בה בחרתי הוא להמשיך לעבוד במשתלה כאשר אני נותנת ייעוץ ללקוחות להקמת גינה חדשה ולשדרוג גינה. הנישה והמקצוענות שלי מתבטאת בעיצובים פורחים באדניות עציצים ומכלים גדולים , בנראות חזות ואווירה במשתלות. אני כותבת כתבות ומאמרים בנושא גינון ונוף.