אחרי שעשיתי 'טעות' וגרמתי לילדים להתמכר לסושי – הבנתי שזו הייתה בעיקר טעות כלכלית!
בשנים האחרונות אני נוהגת להכין סושי בבית לבד.
הרבה יותר זול וגם אפשרות להכין לכל אחד ואחת הרול האהוב עליהם בלי להסתבך בהזמנות.
מודה ומתוודה- במטבח אני אוהבת להיות סוליסטית.
לתקתק דברים מהר ובסדר שלי.
גם בתור ילדה אמי לא אהבה שנכנסים לה למטבח ואת כל הסודות למדתי לבד כבוגרת.
כשחלקתי עם חברה שלהכין סושי לבד זה קלי קלות, הבנות מיד קלטו באזני הרדאר שלהן והבקשה לא אחרה לבוא:
"אימא, אם זה כ"כ קל גם אנחנו רוצות להכין איתך!"
החלטתי להירתם למשימה והעברנו אחה"צ בגלגול סושי בייתי לארוחת הערב.
בואו תראו כמה זה פשוט- עם או בלי הילדים.
מצרכים:
* אצות לסושי (בד"כ מגיע במארזים של 10 יחידות – המחיר ממוצע נע בין 10-14 ש"ח)
* אורז לסושי (מארז של קילו עולה סביב 10 ש"ח)
* מחצלת לגלגול (בין 5-7 ש"ח למחצלת. בגלל המחיר הזול מחזיקה תמיד 2-3 שכל אחד יגלגל לעצמו)
* רוטב מירין (20-25 ש"ח ל-500 מ"ל, מאחר ומשתמשים בכמות קטנה, מחזיק מעמד זמן רב)
* חומץ אורז (12-15 ש"ח ל-500 מ"ל. אותו כנ"ל כמו המירין)
* סוכר
*מלח
מילוי לסושי ע"פ טעמכם:
– רצועות סלמון טרי/מעושן
– מלפפון חתוך רצועות ארוכות (רצוי לחתוך ממנו את החלק הרך של הגרעינים)
– גזר חתוך לרצועות ארוכות
– עירית/בצל ירוק
-בטטה מבושלת חתוכה לרצועות ארוכות
– רצועות אבוקדו
– טמאגו – חביתה יפנית (מתכון בהמשך)
תוספות:
-ג'ינג'ר
-רוטב סויה
-רוטב טריאקי
– ווסאבי
איך מתחילים?
באורז כמובן!
לרוב אני מכינה את כל קילו האורז למילוי 10 דפי אצה.
אם נשאר הילדים אוהבים לאכול אותו ככה מתוק כתוספת. או מגלגלת אותו לכדורים.
האורז
מומלץ לשטוף קודם את האורז מעמילן ולהעביר במסננת.
את האורז מבשלים בסיר עם מים. כמות המים היא 1:1.2
כלומר על כל 100 גרם אורז 120 מ"ל מים.
מערבבים את האורז עד לרתיחה של ידבק.
לאחר שהמים רותחים, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים עוד כ- 15 דקות, בודקים ומבשלים עוד 5 דקות.
נותנים לאורז להתקרר מכוסה ובינתיים מכינים את הרוטב.
הרוטב
מחממים 100 מ"ל מירין (בערך 6 כפות)
100 גרם סוכר (בערך חצי כוס)
1/4 כפית מלח.
כאשר הסוכר והמלח נמסים לתוך המירין, מכבים את האש ומוסיפים 50 מ"ל חומץ אורז (בערך 3 כפות).
שופכים על האורז החם ומערבבים.
הכמויות הן משוערות מאחר וכל אחד אוהב את האורז שלו קצת אחרת. חלק מתוק יותר, חלק מתוק פחות.
עם הזמן תלמדו את התיבול המתאים לכם.
נותנים לאורז להתקרר ומכינים את הירקות.
המילוי
שילוב הירקות הוא לפי טעמכם.
והכיף שמכינים בבית- אתם יכולים להחליט בעצמכם על המינונים.
בנוסף לירקות ולדג, אפשר להוסיף טמאגו.
טמאגו
הטמאגו היא חביתה יפנית מתקתקה.
המהדרין מטגנים אותה במחברת מרובעת ומקפלים למעין מלבן.
במסעדת יוקרה היא מוגשת כמנה בפני עצמה.
ואני אומרת -למה להסתבך? הרי גם ככה חותכים לרצועות ומכניסים פנימה לסושי.
מה צריך?
2 ביצים מעורבבות עם 3 כפות מירין, כף סויה, כף סוכר ומעט מלח.
נוצרת בלילה כהה.
את הבלילה מטגנים עם מעט שמן לחביתה ומשתדלים לקפל ל-2.
כמו שכתבתי, גם אם לא נראית הכי מסודרת- חותכים אותה לרצועות.
ה-גלגול
שלב ראשון וחשוב- הנחת האצה על המחצלת.
הצד החלק של האצה צמוד למחצלת והצד המחוספס כלפי מעלה- אותו ממלאים!
כיוון ההנחה- כמו בתמונה.
בהרבה מקומות, בעיקר במסעדות, נוהגים לחתוך את האצה ל-2 ומכינים רולים דקים יותר.
אני אוהבת להשאיר את האורך המקורי כך שיש מקום ליותר אורז ויותר ירקות.
את האורז מניחים כשהוא קר! לפחות 20 דקות לאחר הערבוב עם הרוטב!
אחרת החום מעוות את האצה.
מכינים קערה קטנה עם מים לידיים. מרטיבים את הידיים, לוקחים כמות קטנה של אורז, מהדקים ומשטחים אותו על האצה. רצוי שהידיים יהיו רטובות כך האורז נדבק טוב יותר.
עדיף שלא יהיה עבה מדי ויישאר מקום למילוי וגם יגמר לכם מהר…
משאירים את הדופן הרחוק מעט ריק בכדי שהרול יכול להסגר היטב.
מניחים את הירקות לא צמוד מדי לקצה- ראו בתמונה ומשלבים כרצונכם. מומלץ לא להגזים ולהניח יותר מ4-5 סוגים. גם סוג אחד זה בסדר.
תשאלו את ילדת הסנדוויץ' שלי שמעדיפה רק סלמון.
מתחילים לגלגל!
בשלב הראשון מגלגלים את המחצלת עד שהאצה תעטוף את כל הירקות
מהדקים היטב שהירקות לא יברחו.
ככה זה נראה:
ואז ממשיכים לגלגל ולהדק עד שהרול יציב
תראו כמה הם יפים לפני החיתוך
החיתוך
חשוב שיתבצע על קרש חיתוך ולא על השיש או בצלחת.
הסכין צריכה להיות חדה מאד .
מכל רול ניתן לחתוך 8-10 יחידות תלוי ברוחב החיתוך.
אפשרות נוספת להכין את הסושי אינסייד – אאוט.
כלומר האורז בחוץ והירקות בפנים.
לאחר שמהדקים את הסושי לאצה, הופכים בזהירות את האצה וממלאים את הירקות בצד השני.
ואז מגלגלים בזהירות
אפשר להצמיד מעל האורז פרוסות סלמון – לכך עדיף סלמון מעושן ולא טרי כי הוא פחות מתפרק. או לקשט בשומשום שחור.
עצות לעבודה עם הילדים
את המשימות רצוי להתאים לגיל הילדים.
גילאי 8-10 ומעלה כבר אפשר לתת לעזור בבישול האורז והכנת הרוטב.
גם בחיתוך הירקות.
הקטנה שלי כבר בגיל 4 אהבה לעזור בהנחת האורז, הירקות והגלגול.
אם הילדים קטנים אפשר להכין את האורז והירקות מראש ולתת להם לעזור כפי יכולתם.
אתם מכירים הכי טוב את שלכם בכדי לדעת אם תהיה להם סבלנות לצפות בכם מכינים את האורז וחותכים ירקות ללא עזרה מהם, או לצרף אותם רק בשלב שיוכלו לעזור פיזית.
להצטייד במחצלות במספר הילדים פלוס אחת לכם, שלא יווצר תור ויגרום לחיכוכים מיותרים. בייחוד שהן זולות כ"כ.