כבר משחר ההיסטוריה היה מקובל בעמ"י שתפילות ומעשים שונים מסוגלים לחולל ישועות ולשנות סדרי עולם. ההבנה שהתפילה מסוגלת להשפיע בעולמות העליונים ולשנות החלטות וגזרי דין היא אחת מאבני היסוד של היהדות, וכן ההבנה שמעשים מסוימים עשויים לשנות ולתקן את המציאות הניצבת למולנו. במאמר זה נסביר מהי סגולה, נרחיב מעט אודות היסודות היהודיים של סגולות ותפילות, ונחתום מתי קוראים תפילות או סגולות.
מהן סגולות?
המושג סגולה מופיע בתנ"ך בהקשר של אוצר חביב או דבר שמור ויקר. במהלך השנים, יוחד השימוש במושג זה לתיאור דברים שמסוגלים לחולל ישועות, כנגזרת מהמילה "מסוגל". סגולה מתאר חפץ או פעולה, אשר בדרך כלל אינם מצווה גמורה מהתורה, אולם הם נחשבים לדבר שמסוגל לפעול טוב בעולם, ולהשפיע בעולמות העליונים. על פי הבנה זו, תפילה פועלת אף היא כסגולה במקרים מסוימים. תורת הקבלה פיתחה מאד את עולם הסגולות והתפילות, ובדורות האחרונים הסגולות נעשו נפוצות מאד, ורבים מבקשים סגולות ותפילות בנושאים שונים.
יסודות הסגולה ביהדות
בגמרא ובמשנה אנו מוצאים סגולות רבות בנושאים רבים ומגוונים, ונזכיר מהן מעט בקצרה:
- הנחת מזוזה בפתח הבית היא סגולה לשמירה ולהגנה (זהו מקור המנהג לכתוב שד"י על המזוזה – "שומר דלתות ישראל").
- סגולה ללידה בריאה – הקפדה על נידה, חלה והדלקת נר שבת.
- נתינת צדקה היא סגולה להצלה ממוות.
- כל העונה אמן יהא שמיה רבא בכל כוחו – סגולה היא לו להינצל מדינה של גיהינום.
- סגולה להינצל מפחד שנופל על האדם – ידלג ממקומו 4 אמות או יאמר "העז בבית המטבחיים שמנה ממני".
ניתן להאריך ולהביא עוד דוגמאות רבות, אולם דומה שביססנו בצורה רחבה שלסגולות ולתפילות יש יסודות עמוקים בדברי חז"ל, ואין כאן המקום להאריך בזה.
מתי קוראים תפילות או סגולות?
כפי שציינו, תורת הקבלה והסוד פיתחו את עולם הסגולות ונתנו לנו יד לאחוז במעט מעולם מופלא זה. חכמי התורה הורו לנו איזו תפילה ואיזו סגולה יש לעשות בכל אירוע ובכל מקרה, כך למשל הרוצה למצוא דבר שאבד יאמר תפילה זו, הרוצה לזכות בזיווג הגון יקבל על עצמו התחייבות זו, הרוצה לזכות בשפע פרנסה יקפיד על דבר זה וכדו'. כמובן שאין להתייחס למעשים אלה בצורה טכנית, וחשוב לכוון את ליבנו לקב"ה שהרי לו לבדו אנו מתפללים, אולם הסגולה או התפילה מסוגלים לסייע ולהגביר את הרצון שבנו ולבטא את נאמנותנו ואת עבודתנו.