מוזיאון האוקיינוסים/ טיגן וייט ולאבדיי טריניק

האוקיינוס הוא שמקיים את כל החיים בכדור הארץ, מתחת לפני המים וגם ביבשה. הוא משפיע על האקלים, מכתיב את מזג האוויר, ומספק מחצית מהחמצן שאנחנו נושמים. ספר זה הוא מוזיאון מרתק, בו תוכלו לחקור ולגלות את האוקיינוס והיצורים המרתקים שחיים בתוכו.

 

במבט מהחלל נראים פניו הכחולים של כדור הארץ כמכוסים במים כמעט לגמרי. בכך שונה עולמנו מכל שאר כוכבי הלכת מערכת השמש, וייתכן והוא יחיד במינו ביקום כולו. הודות למים יכולים החיים להתקיים.

 

האוקיינוס הוא שמקיים את כל החיים בכדור הארץ, מתחת לפני המים וגם ביבשה. הוא משפיע על האקלים, מכתיב את מזג האוויר, ומספק מחצית מהחמצן שאנחנו נושמים.

האוקיינוס של היום מכיל 1.3 מליארד קילומטרים מעוקבים של מים, לפי אומדן המדענים. זהו תוואי השטח הבולט ביותר בכוכב הלכת שלנו, המכסה יותר מ-70 אחוז משטחו.

מדענים סבורים שהחיים בכדור הארץ התחילו באוקיינוס. האבולוציה של היצורים החיים נמשכה גם מתחת לפני המים, והגיבה על שינויים סביבתיים בהתפוצצות של מינים- הופעה פתאומית של מגוון צורות חיים, המסוגלות להתקיים בכל מיני בתי גידול. כיום ידועים לנו בערך 230,000 מינים של בעלי חיים וצמחים השוכנים באוקיינוס, אבל המדענים סבורים שהוא טומן בחובו עוד רבים שטרם נתגלו, ומספרם עשוי להגיע לשני מיליון.

 

ספר זה הוא מוזיאון עם תשע תצוגות: פלנקטון, צורבים, רכיכות וקווצי-עור, פרוקי-רגליים, דגים, יונקים, עופות, זוחלים ואוקיינוס אחד.

בעודכם מדפדפים בספר זה תמצאו את עצמכם מסיירים באקווריום מופלא וקסום, בו תוכלו לחקור ולגלות את האוקיינוס והיצורים המרתקים שחיים בתוכו.

בזמן שתסיירו במוזיאון האוקיינוס, תלמדו להכיר את הקשר החשוב כל כך בינינו, בני האדם, לבין האוקיינוס, ותבינו היטב שעתידו שלו הוא המפתח לעתידנו שלנו. האוקיינוס הוא אחד הנכסים החשובים של האנושות כאשר תגלו כיצד  אנחנו משפיעים עליו והוא עלינו, תיטיבו להבין את היחסים המסובכים שלנו עם האוקיינוס, ולחשוב כיצד נוכל להתגבר על האתגרים הניצבים בפנינו כיום.

 

הידעתם?

  • באוקיינוס שוכנים אחדים מהיצורים הקטנים ביותר שחיו אי פעם, ואחדים מהגדולים ביותר. חלק מהקטנים ביותר נקראים בשם משותף, פלנקטון- אורגניזמים מיקרוסקופיים שצפים במימי הים, נוודים שנסחפים עם זרמי האוקיינוס ואינם מסוגלים לשחות נגדם. מדענים מעריכים שכמחצית מהחמצן באטמוספירה של כדור הארץ נוצרת על ידי פלנקטון.
  • למרות צורתם יוצאת הדופן ושמם המטעה, סוסוני-הים הם למעשה דגים. הם נושמים דרך זימים ויש להם שלפוחיות ציפה. אבל שלא כמו שאר הדגים יש להם צוואר, ולוחיות גרמיות מכסות את גופם.
    למרות איטיותם, סוסוני-הים הם ציידים מרשימים, בעלי שיעור הצלחה של 90 אחוז בתפיסת טרפם.
  • הסרטנים משתייכים למערכת פרוקי-הרגליים, הכוללת גם את החרקים והעכבישאים. פרוקי- הרגליים הם בעלי החיים המצליחים ביותר שחיו בעולמנו אי-פעם, ולמעשה, הם מהווים כ-80 אחוז מכל המינים החיים.
  • המעמקים הם מקומות זרים ומוזרים, שאינם מסבירים פנים לחיים; אלה הם מקומות חשוכים וקרים, ולחץ המים בהם כבד די הצורך למחוץ את רוב היצורים. מכיוון שקרני האור אינן מגיעות אל קרקעית הים העמוקה, צמחים ואצות אינם יכולים להתקיים שם, וגם לא יצורים אוכלי- צמחים. הדרך היחידה למצוא מזון במעמקים היא אכילת פגרים, ציד, או סינון חלקיקי מזון מהמים.
  • הצדפות הן קבוצה מעניינת של רכיכות, מפני שיש ביכולתן להסתגר לגמרי בתוך קונכייה משוריינת, שטורפים מתקשים לחדור אליה. הצדפות מסוגלות להתקיים בבתי גידול מן הקשים ביותר בעולם, כולל נביעות חמות במעמקי הים, שם עולה הטמפרטורה על 300 מעלות.
  • שונית אלמוגים הוא בית גידול השופע חיים תוססים. הוא מעין עיר תת-מימית שבה שוכנים רבע מכל מגוון בעלי החיים הימיים והצמחים הימיים בעולם. שונית האלמוגים נוצרת על ידי פוליפים שונים: אלה הם בעלי חיים זעירים, דומים לשושנות-ים, שחיים במושבות ענק. במותם, משאירים הפוליפים מאחור את השלד החיצוני שלהם, העשוי סידן פחמתי (אבן גיר), וכך נוצרת השונית וגדלה בהדרגה.

 

 

מאחלת לכם קריאה מרתקת!

 

XOXO

 

אחת שיודעת 😉

קרין מילשטיין
סטייליסטית, מאמנת כושר ובוגרת תואר שני לתקשורת ועיתונאות. זה מה שיוצר את הבלוג על תרבות, סגנון חיים, טיולים, ביקורת ספרותית, שירה ועוד... מוזמנים לקרוא, להגיב ובעיקר להנות... XOXO אחת שיודעת ;-)