בחודש יוני האחרון, חודש לאחר הפרעות בעכו, הגענו לסיור מודרך חינמי שיזם משרד התיירות. בעלי ואני היינו היחידים שנרשמנו לסיור וקיבלנו סיור פרטי מאלף בעיר עתיקה נטושה, סדוקה ועצובה. עכו שהיוותה מוקד תיירות חו"ל וגם פנים, התרוקנה לחלוטין. בסמטאות נראה החורבן הבלתי נתפס. שמונה חודשים לאחר מכן, הגעתי לסיור משקם. עיריית עכו ומדינת ישראל השקיעו משאבים רבים בהצלת מוקדי התיירות, חנויות, מלונות ומסעדות שהוצתו ונבזזו. את יריית הפתיחה לחזרה לשגרה סיפק אורי ירמיאס, בעלי מסעדת "אורי בורי" ומלון "אפנדי" ששניהם נפגעו, שוקמו ונפתחו מחדש.
"שמח ומתרגש לפתוח מחדש את מפעל החיים שלי. אני מעדיף לא לעסוק בעבר ולהסתכל קדימה בכל מה שקשור למסעדה אבל בהחלט חושב שחשוב מאוד להבין את הסיבות שהביאו אותנו למצב הזה ולהבטיח שלא יישנו בעתיד. אני בעד חיים משותפים, מאחר ועוד לא פגשתי את החכם שהראה לי דרך אחרת המתקבלת על הדעת להבטיח עתיד טוב יותר לילדים ונכדים שלנו ואני דבק בדרך הזו. אסור לנו, לאנשים הנורמטיביים המהווים רוב לאפשר לקיצוניים להתוות לנו את החיים. אנחנו צריכים לחיות פה בשיתוף פעולה של כל הדתות והאמונות וכלל האוכלוסיה ואני מאמין שעם כבוד אפשר להשיג יותר מאשר עם טנקים ורובים. מדינת ישראל חזקה ולכידות של כל חלקיה תחזק אותה אף יותר. אני בטוח שהמסעדה תפעל לרווחת ולשמחת כולם. אני מאמין בעכו כמנוף כלכלי של הגליל המערבי וכמקום מדהים ברמה העולמית וצופה לעיר עתיד מזהיר". אורי אופטימי ומאמין בדו קיום שהוא הסמל שלו בעכו. אורי גם נאמן לתפריט המדויק שלו שעושה ניסים בדגים ובירקות המלווים אותם. טעמנו והתמוגגנו מהסשימי סלמון, הבורמונדי בחמאת לימון, המושט בקרמל, הסביצ'ים למיניהם, סלט המנגו בעל 1000 הטעמים והגלידה מעשה בית שהיתה יותר ממצוינת.
ומה בעתיד?
ראש העיר שמעון לנקרי ומנכ"ל העיר מספרים לנו כי "בימים אלה, החל שיפוץ נרחב של נמל עכו בהשקעה כוללת של כ30 מיליון שקל. הנמל המשופץ יהפוך, על פי התכנון לאחד הנמלים היפים בעיר. עיריית עכו, החברה לפיתוח עכו העתיקה ומשרד התיירות אישרו את התוכנית לשיפוץ משמעותי ונרחב של כל אזור הנמל, שהינו למעשה אזור התיירות והדייג המרכזי בעיר, המושך אליו מיליוני תיירים בשנה. מדובר בתכנון מקיף וכולל, הממקסם את הפוטנציאל הנופי של הנמל תוך התייחסות מרחבית לתיירות, לדייגים ולתושבי האזור. התחדשות נמל עכו תיצור מרחב ציבורי חדש ופתוח, שיהווה אתר מרכזי בעיר. התכנון הכולל להתחדשות הנמל, יכלול את הנמל, כיכר הדייגים, חאן אל עומדן, רחבת המגדלור, הטיילת המקיפה את הנמל, מסלעת שובר גלים מחסן הדייגים, דוכני הממכר ועוד".
איפה כדאי לבקר?
המצודה ההוספיטלרית אולמות האבירים
מצודת רובע המסדר הצלבני הינה אחת המצודות הצלבניות הגדולות בעולם. המבנה בן שלוש הקומות הוקם בתחילת המאה ה-12 על ידי ההוספיטלרים, מסדר נוצרי דתי־צבאי שניהל בעכו בית חולים ובית הארחה לנזקקים. שיא פעילותו של המסדר בעיר היה בין השנים 1191 ־ 1291, לאחר שירושלים נכבשה על ידי המוסלמים ועכו הפכה לבירת הממלכה הצלבנית. ההוספיטלרים ידועים בשבועתם הייחודית. אולמות האבירים במצודה משתרעים על שטח עצום מתחת לפני הקרקע. הסיור באולמות כולל מוצגים ארכיאולוגיים המספרים סיפור של 5000 שנה עם מיצגים על הקירות. האולמות השונים מציגים את אולמות ההתכנסות, הלינה, חדר האוכל, הכנסייה והחצר הפנימית של האבירים. כל מבקר מקבל מכשיר קולי ללא עלות בשפה לבחירתו.
מנהרת הטאמפלרים
מנהרת הטמפלרים היא שריד למסדר הטמפלרים שפעל בעכו החל משנת 1187, אז גורשו שומרי המקדש – הטמפלרים – מהר הבית בירושלים. הטמפלרים הפכו למסייעים לצליינים ולחולים שהגיעו לעכו מאירופה כדי להכיר את ארץ ישראל וקיוו שהביקור המשיחי כאן יטיב עם מצבם. בשנת 1187 הקימו בחלק הדרום מערבי של עכו לא מעט מבנים ציבורים, ביניהם המצודה המרכזית של המסדר. המנהרה הבנויה (להבדיל מחצובה) עוברת ממערב למזרח אל הנמל והיתה מיועדת להגן על הובלת ציוד. אורך המנהרה 150 מ'.
חומות עכו העתיקה
חומות עכו מקיפות את העיר העתיקה ומהוות שרידים לתקופה העות'מאנית, אז שוחזרו חומות העיר שנבנו עוד בתקופה הצלבנית והפכו למנגנון הגנה חשוב מפני כובשים ומכריזי מלחמה שונים. היום שוחזרו חלק משטחי החומה וניתן לסייר לאורך החומה. החומות העות'מאניות נבנו לאורך 90 שנים, בין השנים 1750-1840. הראשונה הוקמה בצד המזרחי של העיר והיא נחשבת למעניינת ביותר. היא נבנתה על ידי דהאר אל עומר וניזוקה קשות בתקופת מצור נפוליאון – 1799. לאחר מכן ספגה פגיעה נוספת כאשר צבא מוחמד עלי שליט מצרים כבש את עכו והשתלט עליה בין השנים 1832-1840. השרידים שנמצאים כיום שוקמו לאחר הכיבוש על ידי מוחמד עלי. בצד הצפון-מזרחי של החומה הוקם בורג' אל קומנדר – מגדל המפקד. המגדל המרשים שבו ניצב היום מוזיאון אוצרות החומה נבנה לאחר מצור נפוליאון והוצבו בו עמדות תותחים להגנה על העיר. בקומת הקרקע הקימו העות'מאנים מחסני ציוד. החומה המערבית של עכו – הנקראת גם החומה הימית, נבנתה על ידי דהאר אל עומאר וגם היא ספגה מהלומות קשות בעת מצור נפוליאון על העיר. היא שוקמה וכיום ניתן לבקר בחלקים המשוחזרים שלה ולצפות על הנוף של הים והנמל. המסלול המומלץ על ידי מרכז המבקרים של עכו מתחיל בנקודה הדרומית ביותר, ליד העיר העתיקה ולוקח את המטייל דרך קו החוף לכיוון צפון אל עבר החומה המזרחית ובחזרה דרך העיר העתיקה.
חאן אל עומדאן שבראשו מגדל שעון: בעוד 3 שנים יהיה פה מלון מפואר של רשת סטאי
חאן אל עומדאן, או חאן העמודים בתרגום מערבית, נמצא בצמוד לנמל עכו ומספק נקודת צפייה מיוחדת במינה על מגדל השעון. הוא נחשב לחאן הגדול ביותר בישראל והשמור מבין כולם. החאן הוקם בשנת 1784, בתקופת שלטונו של אחמד אל ג'זאר, השליט הגדול שהקים בעכו לא מעט מבנים ציבוריים בתקופה העות'מאנית. במקום שכן לפני הקמת החאן בית המכס של השלטון הצלבני. כאשר החליט אל ג'זאר להקים כאן את החאן הוא שם דגש אישי ומיוחד על תכנונו. החאן כולל שתי קומות שבמרכזן חצר. הקומות בנויות מאכסדרות בעלות 40 עמודים שהובאו לכאן מקיסריה ועשויים מאבני גרניט. מעבר לאכסדרות, שהן למעשה מרפסות הליכה, חדרים שונים, כאשר בקומה הראשונה הוקדשו החדרים לפעילות מסחרית ועסקית ואילו בקומה השנייה פעל בית הארחה שאירח סוחרים ועוברי אורח שהגיעו לעכו. במרכז החאן חצר גדולה. אל החאן הגיעו נכבדים מכל רחבי ארץ ישראל ומהארצות השכנות שניהלו כאן עסקאות מסחר והביאו לכאן סחורות רבות. העובדה שהחאן שכן בסמוך לנמל עכו הפכה אותו לפופולרי מאד. במאה ה-19, אז הפך נמל עכו לנמל השני בחשיבותו בארץ, לצד נמל חיפה החדש, הפך החאן למקום אחסון לסחורות. בשנת 1868 קיבל את החאן הבהא אללה, ראש הדת הבהאית ובהמשך פעל בו בית ספר של הקהילה הבהאית בחיפה. כיום המקום סגור למבקרים והוא בהליך שימור מחמיר ובנייה לקראת הפיכתו למלון מפואר.
מרכז המידע JNF USA
מרכז המידע שוכן בבניין עתיק בן 3 קומות, הממוקם בצומת מרכזי של העיר העתיקה. יש אומרים שהבנין הוקם על שרידי מבנה צלבני ע"י העותמאנים בסוף המאה-19. כנראה שבתקופת המנדט שימש כמלון. לאחר הקמת המדינה, עבר המקום הסבה ממלון – לאזור מגורים בקומה העליונה ולחנות בקומת הקרקע. הבניין שהיה בבעלות משפחת צ'חנובסקי בעכו ושימש כנגריית רהיטים, נרכש בשנת 2014 ע"י JNF-USA. ב-2015 השתתפתי בטכס חנוכת המרכז ששימש כנקודת פתיחה ליציאת סיורים לתיירים. המרכז שנפגע בפרעות מאי 2021, שופץ ונפתח עתה מחדש. JNF ארה"ב "מאמינים במיזם החשוב הזה בהסתכלות רחבה על עכו והמרחב".
המרכז מנוהל ע"י עמותת זמן גליל מערבי – עמותה לקידום התיירות אשר הוקמה, לפני למעלה מ10 שנים, במטרה לקדם את התיירות באזור על בסיס שיתופי פעולה בין תיירנים – עסקים העוסקים בתיירות. לפני ההרס המרכז מידע הציג אמנים מעכו והגליל תחת "גלריית המרחב". התערוכה האחרונה "רוח צפונית" נהרסה כליל ובמהלך פברואר הגלריה תפתח מחדש להנאת הציבור. כמו כן, יוכלו המבקרים להיחשף ולהתרשם מאמנות ותוצרת מקומית של תיירנים מהאזור שיוצגו במרכז כולל ספרים תחת חנות "טעם הגליל".
הטיילת המערבית
הטיילת המערבית של עכו היא טיילת חדשה יחסית שעברה שיפוץ משמעותי בשנים האחרונות. הטיילת מתחילה מהמגדלור העתיק שנמצא בנקודה הדרומית של העיר העתיקה, על החומות. הטיילת נפרשת על פני 1.2 ק"מ לאורך העיר והיא מרוצפת כולה באבן בסגנון עתיק ונגישה גם לבעלי מוגבלויות (למעט באיזור החומות). מאזור העיר העתיקה מצפינה הטיילת אל האזור החדש של העיר ולאורכה הוצבו פסלים יפים ופינות ישיבה נעימות מול נוף הים. לאורך הטיילת ישנן מסעדות (אורי בורי שוכן כאן) ובתי קפה ובקצה הצפוני שלה ממוקם מרכז מסחרי קטן ובו בית קפה וחנויות. בחלקה הדרומי של הטיילת, בסמוך לעיר העתיקה, חנייה מוסדרת וכניסה נוחה לשטח השוק ושאר האטרקציות בעיר העתיקה.
הגלריה לאמנות ACRE ART GALLERY
חנות הגלריה לאמנות השוכנת בסמטאות העיר העתיקה, נפרצה, הושחתה ונבזזה באירועי הפרעות. הויטרינה החיצונית שנופצה, נאטמה והבעלים שיפץ ופתח אותה מחדש עם אוסף אמנות מרשים של טובי האמנים הישראלים.
אמנות על הדרך
איפה ללון?
מלון אפנדי שופץ ונפתח למבקרים.
HONEY SUITE ביקרנו ביחידת אירוח מיוחדת חדשה, שנפתחה ביולי האחרון, הנמצאת בסמטאות העיר העתיקה. ביחידת האירוח חדר סטודיו ענק עם פינת סלון וחדר רחצה אקזוטי בחלקו האחורי ומטבחון. הבעלים מספר לנו כי המקום שימש כנגריה של משפחתו שהפסיקה לפעול. הוא החליט להפוך אותה למקום אירוח שמייצג אירוח אותנטי ערבי לקירוב לבבות. חפשו אותו בפייסבוק ובאינסטגרם.
צימרים חדשים רבים נפתחו לאחרונה, ואף צימרים שנשרפו בפרעות ושופצו מחדש בניהם: מליסנדרה , איטאנה, צימרים של רשת האוס סטורי, ששופצו לאחרונה אחרי הפרעות. כולם ייחודיים ומאפיינים יותר מכל את היופי של העיר העתיקה. האורחים המתארחים בכל הצימרים בעיר נהנים גם מסיור בגלריות ייחודיות.
משפט חיובי לסיכום
עכו יפה ביום וגם בלילה, בחורף וגם בקיץ – רק שנהיה בריאים עם פנינו לשלום וסובלנות ונמשיך ליהנות מיופיה של פנינת התיירות הזו.