דרום אדום 2022: המלצות לפעילויות לכל המשפחה

הכלניות כבר פורחות והדרום יהפוך לאדום עז במהלך חודש פברואר. זה הזמן הטוב ביותר לפגוש אנשים טובים באמצע הדרך, התיירנים שישמחו לארח אתכם בביתם ביישובי עוטף כלניות. אנשי ההתיישבות החקלאית העובדת מפריחים את החבל, בנאמנות ובעיקר ביצירתיות. בגן הבוטני בניר עוז תפגשו בממציא החקלאות האקולוגית חסכנית מים, ביוזמה פורצת דרך בקיבוץ חצרים, בשושלת שפים במסעדת בית בעין הבשור, בבשלנית נפלאה המכינה ארגזי פיקניק, בשושלת בני משק 77 שלהם חממות תותים תלויים ומי שיחפוץ ליצור כלי באבניים, מוזמן לסדנת הכדרות בניר עקיבא. חדש לקראת הפסטיבל: הושקה אפליקציית מטרונגב איתה תוכלו להגיע לכל מקום בנגב הצפוני. מתי? סופ"שים 1-28 בפברואר 2022

צילום: שרה פלד

יצאנו לסיור מקדים, כדי לבדוק מה חדש בפסטיבל השנה. ההמלצה שלנו מתחילה בחניון רעים של קק"ל, שם נתחיל עם ארוחת בוקר בסלי פינוק שהזמנו מראש מטוהר שרעבי, בשלנית ואופה אדירה. ומה בחניון? חניון רעים ודרך מתקני המים שוכנים בחלקו הדרומי של יער בארי. הדרך, שאורכה 2.6 ק"מ, מתחברת לדרך הראשית ביער בארי וחושפת גם היא משטחי כלניות לרוב. הנסיעה בדרך, העבירה לרכב פרטי, עוברת בין אתרים הקשורים במתקני מים. תמצאו כאן בארות אנטיליה ולצדן בריכות אגירה ואת המקום שבו עבר בעבר "קו הנילוס" – צינור שהניחו הבריטים במלחמת העולם הראשונה כדי להעביר מים מהנילוס לצבאותיהם שהתקדמו בסיני ובנגב בדרך לכיבוש ארץ ישראל. כאן גם עבר צינור המים שהרווה את 11 הנקודות בנגב לפני מלחמת העצמאות. אתר בפני עצמו הוא חורבת מדור. בשולי החורבה, בצל עצי איקליפטוס, הציבה קק"ל חניון נופש נוסף. כאן כדאי לצאת לסיור רגלי קצר במקום שבו התגלו שרידי עיירה מהתקופה הביזנטית, שהשתרעה על פני 300 דונם לפחות. מטיילים חדי עין יוכלו להבחין במרכז החורבה בשברי שיש ורעפים שהיו שייכים ככל הנראה לכנסיית היישוב. בחלק הגבוה יותר של הגבעה נמצאו שרידי מאגר מים מלבני. שרידי הבתים שנראים כיום בשטח שייכים לכפר מַנְדוּר, שנוסד כנראה בסוף המאה ה-19. כ-100 מ' מהחניון, בצד הדרך שפונה מערבה (סמוך לנחל גרר), שוכנים שני בורות מים מהתקופה הביזנטית הדומים לבור מרווה אך בולטים הרבה יותר מהקרקע שכיסתה אותם.
צילום: שרה פלד
רוצים עוד כלניות? מחניון רעים עברנו לבאר מרווה שגם שם מרבדי הכלניות מעטרים את הבתרונות הירוקים.
צילום: שרה פלד
לילדים כבר בא לקטוף תותים ולסייר בטרקטור במטעים? אז נסענו למושב תקומה למשק 77 לקטיף תותים תלויים, סיור בטרקטור במטעי המשק, טעימה מהאננס והפטל הגדלים בחממת המשק. מתקיימות פה פעילויות לילדים ואפשר להעביר שעה מהנה למשפחות. הכניסה בתשלום 50 שח לאדם כולל הקטיף העצמי.
צילום: שרה פלד
נקודה מומלצת ביותר לביקור, היא קיבוץ ניר עוז הותיק. מומלץ לקחת סיור עם רן פאוקר בן ה-84, פריק אקולוגי, מייסד הגן הבוטני "נקודה ירוקה" שבניר עוז שחוקר למעלה מ-60 שנים צמחיה והתאמתה לאקלים המדברי. רן מספר לנו כי "גן בוטני הינו מוזיאון של צמחים, מעבר למחקר, אחת ממטרותיו העיקריות היא להפיץ את הידע ברחבי ישראל ובעולם. הגן משתמש בצמחיה הצורכת רק כ60 אחוז מעלות אחזקתה. הגן הניח את יסודות רעיון גינון בר הקיימא בארץ, ולמעשה כבר 60 שנים אנו מוכוונים להתמודדות עם משבר האקלים. הגן ייחודי בארץ והמחקר רב השנים שנעשה בו חשוב לאין שיעור. בזכות הגן נחקרו וניבדקו כ- 1000 מינים של צמחים והונגשו לכלל ישראל". הכניסה בתשלום וההכנסות מיועדות לפיתוח ומחקר. פאוקר מספר שכנגד כל הסיכויים הם הצליחו להפריח את השממה המדברית עם צמחים שחוסכים עלות אחזקה של 40%.
צילום: שרה פלד
רעבים לארוחת צהריים? שימו בוויז או באפליקציית מטרונגב, "בית ליבנה עין הבשור". שף תומר ליבנה, בן לשושלת הקולינרית של משפחת ליבנה, יפעיל בימי שישי ושבת בפסטיבל דרום, במסעדת בית ליבנה בעין הבשור, "אכול כפי יכולתך", בשרים מהמעשנה, סלטים, שתיה קלה קפה וקינוחים במחיר 180 שח לאדם, 110 לילד עד גיל 12 ומנת ילדים שניצל או המבורגר וציפס 60 שח. אכלנו  כאן בשר משובח, סלטים מחומרי גלם מצוינים, והכל עם עשייה מדויקת וטעימה. זוהי חווית גורמה במיטבה. יש לבדוק תאריכים ושעות בדף הפייסבוק של דרום אדום.
צילום: שרה פלד
צילום: שרה פלד

בניר עקיבא כבר הייתם? המושב שנמצא מצפון מזרח לנתיבות, הוקם ב-1953 ע"י עולי רומניה שאליהם הצטרפו עולי מרוקו, התעבה בתושבים חדשים לאחר פינוי גוש קטיף כשהועברו אליו תושבי כפר דרום לחלקה במושב הנקראת שבי דרום. תושבי ניר עקיבא מועסקים בעיקר במקצועות חופשיים. המושב שומר גם על ציביון חקלאי ויש בו חברים העוסקים בגידולים שונים: פרדסים, מטעים, פרחים, גידולי שדה ועוד. כשחולפים ברחובות המושב מסתבר כי אוהבים לעשות פה אמנות. יש פה עבודות פסיפס וקרמיקה שמעטרים חצרות, אך אנחנו הגענו במיוחד ל"כדרית" שמכינה כלים עגולים באובניים בלבד (להבדיל מקרמיקאית העובדת רק עם הידיים).

יעל חיון קניגספלד מסטודיו חמרא מספרת לנו כי "בשנת 91 נחשפתי לראשונה ללימודי הקרמיקה ביפן שם התחלתי את המסע שלי עם הקדרות. בהמשך למדתי במקומות שונים וממורים שונים ברחבי העולם. הסטודיו הראשון שלי הוקם בתל אביב בנווה צדק ומשנת 99 בחרנו לעבור לאזור הדרום ולהקים את הסטודיו בניר עקיבא. ההתמחות שלי בשנים האחרונות היא בתחום הבנייה, אני מייצרת בעיקר גופי תאורה, כיורים, אריחים ומשרביות". תקופת הקורונה הביאה אותה למחשבה מחודשת וכעת הסטודיו משמש לסדנאות בלבד למשתתפים קבועים מהאזור ולסדנאות חד פעמיות באירועים ופסטיבלים כמו ב"פסטיבל דרום אדום".

צילום: שרה פלד
את הטיול שלנו חתמנו במרכז המבקרים בקיבוץ חצרים, שם קיבלנו הסברים על מטע החוחובה ממנו מפיקים שמן לתעשיית הקוסמטיקה וגם סיור בקיבוץ הותיק. קיבוץ חצרים החל לגדל את צמחי החוחובה ב1990. השילוב בין אקלים מדברי והידע החקלאי והאגרוטכני האדיר שנצבר בקיבוץ במרוצת השנים בזכות פעילותה של חברת "נטפים" אשר הוקמה ופועלת בקיבוץ משנת 1965 הפכו את ענף החוחובה לענף משגשג שלא מפסיק לגדול. כיום מוביל קיבוץ חצרים את שוק החוחובה העולמי בעזרת שיטות גידול ייחודיות, מפעל הפקת שמן חדשני ותהליך איסוף מכני ייחודי. כל אלה הביאו את קיבוץ חצרים להוות כ-30% משוק החוחובה העולמי ולייצר שמן חוחובה טבעי אשר עומד בתקני האיכות הגבוהים ביותר בתחום הקוסמטיקה. בדרום אדום יתקיימו סיורים והדרכות במרכז המבקרים ובקיבוץ.
צילום: שרה פלד

מה בפסטיבל?

בין הפעילויות המתוכננות במהלך הפסטיבל השנה: "גאונים חשבו על זה קודם" – לאורך סופי השבוע מוזמנים להגיע ולשחק במשחקי חשיבה ואתגר ייחודיים בפינות חמד בטבע – ללא תשלום, סיורי פריחה מודרכים בהדרכת קק"ל – ללא תשלום, "צבע בטבע" – סדנאות הפעלה ויצירה בטבע, 'נוגעים בעבר' עם רשות העתיקות בבית הכנסת העתיק מעון – נירים, תערוכה מיוחדת לציון 40 שנה לינוי חבל ימית, סיורים חקלאיים האופייניים וייחודיים לאזור, סיורים היסטוריים וסיורים מודרכים ברכב וברגל בכל המרחב אל מוקדי הפריחות.

דרום אדום LIVE – הופעות של מיטב האמנים בכל סופי השבוע: תיסלם, חווה אלברשטיין, הדג נחש, גורי אלפי, מארינה מקסימיליאן ונרקיס.

צעדת הכלניות המסורתית של קק"ל, לזכרה של ענקית הזמר שושנה דמארי, תתקיים על פני מספר ימים בתאריכים 21-25.2, וכמוה גם מרוץ הכלניות שייערך בתאריכים 7-11.2 ויספק חוויית ריצה בין שדות חקלאיים ופריחה.

לאורך סופי השבוע, וגם במהלכם, ניתן להגיע לבקר בשדות האינסופיים של הכלניות בצפון הנגב, וליהנות מעשרות פעילויות באתרים בסביבה כמו קטיף תותים וירקות, סיורים חקלאיים, מגוון סדנאות יצירה, סיור מודרכים, ביקורים בחוות, מוזיאונים בכניסה ללא תשלום בשישי ושבת כחלק ממיזם "שבת ישראלית", טיולי אופניים בטבע ועוד.

כ-10 שווקים וירידים יתקיימו בימי הפסטיבל, והם יציעו למבקרים את מיטב התוצרת המקומית, עם דוכני אוכל מוכן, ירקות ופירות, גבינות, בירות ויין, יצירות אומנות ועוד.

אוכל: באזור מחכים מגוון גדול של בית קפה, בשלנים ביתיים, פוד טראקס, מסעדות והמון סלי פיקניק מעולים, שרק צריך להזמין מראש ולאסוף בדרך אל הטבע.

לפרטים נוספים אודות הפסטיבל, מידע על אתרי לינה, מסעדות ואטרקציות: אתר הפסטיבל  או בדף הפייסבוק "פסטיבל דרום אדום" ובאפליקציית "מטרו נגב".

חדש!! מטרונגב האפליקציה שתסייע לכם להתמצא בפסטיבל "דרום אדום"

רוצים טיולי פריחה? פעילות אקסטרים? מחפשים הופעה מדליקה לשעות הערב? מעדיפים דווקא טיול עצמאי היסטורי, רומנטי או לקפוץ מגלריה לסטודיו בוטיקי? הבטן מקרקרת ומזכירה לכם שאתם רוצים לאכול משהו טעים בצהריים? מפת ה"מטרו" של מטרונגב תעניק לכם תשובה בלחיצה על המסך. הורידו את האפליקציה בחנות הנייד שלכם.

צילום: שרה פלד