בריא ויפה: למה כדאי לאכול אפרסמון

קבלו את האפרסמון, אשר שמו מגיע אמנם ממקורותינו, אבל רק בגלל דמיון לשוני ל"פרסימון", שם הפרי בלשון הגויים.

הוא עשיר בסיבים תזונתיים ונוגדי חמון, מסייע לראיית לילה, שומר על מערכת החיסון שלנו והוא ממש טעים. כל הסיבות שבזכותן לא כדאי לוותר על הוספת אפרסמון בתפריט היומי שלנו.

הישראלים, מתברר, הם שיאני העולם בצריכת אפרסמון, ואוכלים פי שלושה ויותר אפרסמונים מאזרחי סין, למשל. מה יש בו בפרי הזה, שעכשיו מתחילה עונתו ?

הוא אינו סקסי כתאנה, לא מתהדר במיתוס ציוני כתפוז, אינו אקזוטי כאנונה, וגם לא פופולרי כתפוח – אבל הוא טעים־טעים, מתוק־מתוק, בריא עד מאוד, ובמטבח אפשר לעשות בו הרבה יותר מעשים ממה שנדמה. עכשיו, עם פרוץ הסתיו, מתחילה עונתו הארוכה. קבלו את האפרסמון, אשר שמו מגיע אמנם ממקורותינו, אבל רק בגלל דמיון לשוני ל"פרסימון", שם הפרי בלשון הגויים.

לפי מסורת חז"ל, בשמן אפרסמון – הנקרא בלשון המקרא צורי – משחו את מלכי ישראל. חכמים אף התקינו לו ברכה מיוחדת כדי לשבח את ארץ ישראל. אבל שמן ובושם האפרסמון – המוצרים היוקרתיים ביותר של ממלכת יהודה בימי בית שני, אינם קשורים לצערנו לפרי הנושא כיום את השם. השמן והבושם הללו, שהיו חביבים במיוחד על קליאופטרה ונמכרו בממון רב בשוקי האימפריה הרומית – הופקו ככל הנראה משיח דמוי גפן אשר גדל באזור ים המלח, ונכחד מהעולם. לדברי יוסף בן מתתיהו, השיח הגיע לממלכת יהודה כמתנה של מלכת שבא לשלמה המלך. אבל פרי האפרסמון, שלכבודו התכנסנו כאן, גדל דווקא על עצים שנולדו בסין, היגרו ליפן (שם מכונה הפרי – אין מה לעשות – "קאקי"), והופצו ברחבי העולם רק במאה ה־19.

צילום: שאטרסטוק

צלח את משבר האמון
משברים לא פשוטים עברו על האפרסמון בארץ קודשנו מאז עלייתו בתחילת המאה הקודמת ועד ימינו אנו, שבהם ניצבת ישראל בגאון במקום השני בעולם ביצוא אפרסמונים. משבר האמון המרכזי פרץ אי־אז בשנות ה־80 של המאה שעברה, כאשר במחצית משחק מכריע של קבוצת מכבי תל אביב בכדורסל, שעת צפיית שיא בטלוויזיה באותם הימים, בישר רופא בכיר בטון סמכותי כי אכילת אפרסמונים מסוכנת לבריאות ועלולה להוביל לחסימת מעיים. הוא טעה. אכילה מופרזת מהפרי מזיקה רק למנותחי קיבה ומעיים. לשאר יושבי ציון בהחלט מומלץ לנגוס בכתום־הכתום הזה: אכילתו מסייעת לעיכול, ומחקרים מראים כי די באכילת אפרסמון אחד ליום כדי להקטין את הסיכון למחלות לב, בזכות עושרו של הפרי בסיבים תזונתיים, בנוגדי חמצון, בבטא קרוטן, ובמיוחד בטנינים הדרושים למניעת טרשת עורקים.

לא רק באגף הקינוחים
כשחושבים על אפרסמון במטבח, נודדים מיד לאגף הקינוחים, אולם בכוחו של האפרסמון להרים תרומה נאה במשך כל היום ולכל שלבי הארוחה. בדומה לרוב הפירות, הכי טעים לאכול אותו כפי שברא אותו האל – ממתק מהטבע, המציע יופי של תחליף ממתקים לילדים ולבוגרים. פלחי אפרסמון טרי גם יקפיצו כל ארוחת בוקר של יוגורט וגרנולה, ויכולים להחליף את תוספת הדבש למנה.

פרוסות אפרסמון ישתלבו מצוין במנת פתיחה עם לבּנֶה ועלי זעתר, ישדרגו כל סלט ירוק (במיוחד בתוספת אגוזי קשיו קלויים וגבינת רוקפור), ידגישו טעמים של סלט תרד או סלט פסטה קר, ויעשו ממש נעים בגב לסלט עוף סתווי. אם תעסו קודם את פיסות העוף במעט שמן סומסום ואבקת קארי משובחת – מה טוב.

צילום: שאטרסטוק

אפשר להשתמש באפרסמון כמרכיב מרכזי בסלט מפתיע (ראו מתכון); אפשר להקפיץ בווק רצועות פרי מוצקות ולשלב עם רצועות עוף מוקפצות – מנה שתיהנה מרוטב ומתיבול בניחוחות אסייתיים; אפשר לטבול רצועות פרי בבלילה, לטגן ולהגיש במעטה טמפורה; חובבי בורגול, קינואה ושאר דגנים ילקקו את האצבעות לאחר שיגלו כי גם אפרסמון אפשר למלא בהם (ראו מתכון).

6  מנות  15 דקות
קל
כשר
צמחוני

החומרים:
ראש חסה בינוני, שטוף ומיובש, קרוע לפיסות גסות 1
גרם גבינה כחולה חתוכה לקוביות או מפוררת 200
גרם חמוציות מיובשות 50
גרם אגוזי פקאן קלויים 50

לרוטב
1כוס שמן זית כתית מעולה 2
כפות חומץ תפוחים2
3 כפות חומץ בלסמי
2 שיני שום כתושות
כפית סוכר 1
כפית מלח 1/2
פלפל שחור גרוס טרי
1 אפרסמון פרוס דק

אופן ההכנה- מנערים היטב את כל חומרי הרוטב בצנצנת אטומה

  1. מסדרים את מרכיבי הסלט בקערת הגשה נאה, יוצקים את הרוטב ממש לפני ההגשה
  2. פורסים אפרסמון דק ומפזרים מעל הסלט
גיל סלוקי, שף וחקלאי ממושב גבעתי

רבים מכירים את גיל סלוקי, שף וחקלאי ממושב גבעתי, שסיפורו נגע בכולנו. השף של מסעדת "שילה" המפורסמת שבעקבות הקורונה נסגרה. הוא שב למושב, הרים מערך שיווק דיגיטלי למכירת ירקות מופחתי ריסוס, הנקטפים באותו היום, ועם הטעם של פעם. העסק הפך לסיפור הצלחה כשהוא מספק תוצרת טרייה לצרכנים מהאדמה ישירות אל פתח הבית.

השף של הטבע- גיל סלוקי,  משק 27 מושב גבעתי
פייסבוק
אינסטגרם
טלפון: 050-6338528

momento
אוהבת לכתוב על המון נושאים, אופנה, סטייל, ביוטי, טיפוח, עיצוב ובעצם כל מה שיפה, אסתטי ומעניין.